Kommentti: KPY:ssä taistellaan puhelinliittymien omistajien perinnöstä

KPY:n ja PeeÄssän edustajistojen lisäksi kaupungin omiin yhtiöihin on tuppautunut poliitikkoja, joilla on vain nimeksi talousosaamista.

Vuorineuvos Hannu Isotalon käyttämä veret seisauttava kielikuva, ”kuuromykkäsokeiden kahvikerho”, herätti yli satavuotisen KPY:n edustajiston Prinsessa Ruususen unesta (Viikkosavo 17.3.). Isotalo turhautui selittäessään talousskenaarioitaan edustajiston kuuroille korville. Isotalon mielestä edustajiston pitäisi ottaa kantaa edes niin yksinkertaiseen asiaan kuin jaetaanko korkoa omistajille enemmän kuin KPY saa tuottoja.

Vuorineuvos kehottaa muitakin kuin edustajistoa aktiivisuuteen. Suuromistajia hän pyytää sähköpostiviesteissään ”vaikuttamaan epäsuorilla kanavilla”, koska osuuskunnassa heillä on vain yksi vaivainen ääni omistajaa kohti. Varakkaat perhedynastiat ja eräät yhteisöt omistavat yli puolet KPY:stä. Isotalo haluaisi, että hallituksessa kuuluisi olla ainakin yksi sijoittaja, joka on pannut omia rahojaan KPY:n osuuksiin.

Siinä Isotalo on oikeassa, että kaupungissa riittää turhia kahvikerhoja. KPY:n ja PeeÄssän kaltaisten edustajistojen lisäksi myös kaupungin omiin yhtiöihin on tuppautunut poliitikkoja, joilla on vain nimeksi talousosaamista.

Muistan jo takavuosina, kun PeeÄssän silloinen toimitusjohtaja Eero Saukkonen sanoi edustajistolle jotenkin tähän tapaan: ”Minulla on yksi toive; älkää puuttuko johtamiseen”.

KPY:n edustajistolla on sinänsä valtaa, mutta Isotalon mukaan ei lainkaan halua perehtyä asioihin. Se on kuitenkin varmaa, ettei KPY:n edustajisto lakkauta itseään. Sille maistuvat pullakahvit, tilinpäätösillalliset ja täyteläiset konjakit jatkossakin. Toisaalta KPY:n kahvikerholle on historialliset perustelunsa. Edustaahan järjestelmä vanhoja puhelinliittymien omistajia. Kun puhelinliittymistä ja -langoista tuli museotavaraa, KPY keräsi niillä kymmenien miljoonien pääoman. Moderni it-teknologia alkoi tarvita puhelinverkkoja.

Osa suuromistajista haluaisi hallituksen puheenjohtaja Tarja Tikkasen vaihtoon. Sijoittajat haluaisivat Tikkasen paikalle oman edunvalvojansa. Kuten kaikissa valtataisteluissa, toisinajattelija leimataan osaamattomaksi. Kansainvälistä rahoitusalan ammattilaisesta voidaan olla muutakin mieltä. Onhan Tikkanen valittu esimerkiksi suomalaisten yritysten kehittämisen osaamisverkostoon, Boardman-partneriksi.

Kaupungissa riittää turhia kahvikerhoja.

Yksi kupletin juoni on se, että Hannu Isotalon poika Mikko oli aikaisemmin KPY:n hallituksessa. KPY:n edustajisto ei valinnut uudestaan rakentajamahtisuvun edustajaa hallitukseen. Olisikohan Tikkasen paikasta kiinnostunut Mikko Isotalon pyöräilykaveri, Mika Sutinen tai joku muu, joka sopisi isojen omistajien taktiikkaan?

Pahasti rakoilevat myös kokoomuksen rintamalinjat. Hannu Isostalo oli aikanaan kokoomuksessa Pekka Kantasen oppi-isä ja Kantanen uskollinen oppipoika. KPY:ssä mestarin ja oppipojan välit ovat nyt kriisiytyneet. Kantanen tuntee tehneensä ”isänmurhan” asettuessaan KPY:ssä Isotalon intressejä vastaan.

Nyt tapellaan, miten KPY:n perintö jaetaan. Mennäänkö sijoittajien ehdoilla vai aluekehittäminen edellä?

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut