Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopiossa koronarokotteen saanut: ”Miksi rokotuspisteessä tungeksi väkeä?”

Rokottajia ei ole rokotettu. ”Heitä on pitänyt haalia mistä on sattunut saamaan”, sanoo terveysjohtaja.

Viikkosavo on saanut useampia yhteydenottoja Kuopion terveyskeskuksen koronarokotusten järjestelyistä. Jotkut rokotteen saaneet ovat kokeneet terveyskeskuksen rokotustilojen olevan puutteelliset. Eräs rokotettava ihmettelee, että hänen rokotusvuorollaan rokotuspisteellä tungeksi väkeä ahtailla käytävillä ja lähikontakteja oli vaikea välttää.

– Eikö olisi ollut aikaa järjestää turvallisemmat tilat? Samassa huoneessa oli useita rokottajia ja asiakas sermin takana. Kysyin rokottajalta, että oletteko tekin saaneet AstraZenecan rokotuksen. Hän vastasi, ettei heitä ole rokotettu, eivät kuulemma ole riskiryhmää, kertoo eräs rokotettu ihmeissään.

Samainen rokotettu kertoo kuulleensa rokottajalta, että vain terveyskeskuksen johtohenkilöt olisi rokotettu.

Terveysjohtaja Pertti Lipponen kertoo Viikkosavolle, että nykyinen terveyskeskuksen rokotustila on tarkoitettu ikääntyneen väestön ja riskiryhmäläisten rokottamiseen. Kaikille on annettu maskisuositus ja käsidesiohjeistukset.

– Tila on valittu useiden vaihtoehtojen joukosta ja se on paras mahdollinen tähän käyttöön ja tällä aikataululla. Väestön laajamittainen rokottaminen toteutetaan Kuopio-hallissa. Kun toiminta on ajanvarauksella, ruuhkia ei pitäisi syntyä. Jos on ruuhkia, ne voivat syntyä saattajista ja henkilöistä, jotka tulevat rokotuksiin ilman rokotusaikaa.

Lipposen mukaan myös yksisuuntaiseksi suunniteltu poistumisreitti on aiheuttanut ongelmia, koska liikuntaesteisten kulku on tiloissa hankalaa. Terveyskeskus noudattaa THL:n rokotusjärjestystä, jota tosin varsinkin Uudellamaalla hämmennetään jatkuvasti.

Kun toiminta on ajanvarauksella, ruuhkia ei pitäisi syntyä.

– Henkilöstöstämme on rokotettu lääkärivastaanottojen lääkärit ja hoitajat. Tähän joukkoon kuuluu myös esimiesasemassa olevia. Rokottajia on pitänyt haalia mistä on saatu eikä heitä ole rokotettu, jos he eivät ole kuuluneet riskiryhmiin.

Kaupungin kotihoidon henkilöstöä ennätettiin rokottaa vuoden alussa, mutta rokotusohjeistus muuttui tammikuun lopulla ja henkilökunnan rokottaminen keskeytettiin. Kaupunki odottaa uutta ohjeistusta. Perusturva- ja terveyslautakunta käsitteli rokottamiskysymyksiä eilen tiistai-iltana.