Viikkosavon lukijakysely: Tämä on kaikkein kuopiolaisin ilmiö

Viikkosavo selvitti, mitkä ovat lukijoiden mielestä kaikkein kuopiolaisimpia ilmiöitä. Lehden verkkokyselyyn tuli 241 vastausta.

Toripöydilä istuskelu on vahvasti kuopiolainen ilmiö jo vuosikymmenten takaa. Kuva: Savon Sanomien arkisto. Lassi Sivonen
Aija Pirinen

Aija Pirinen

Nyt se on selvinnyt: Kuopion torilla kiireettömänä kuljeskelu ja toripöydillä joutilaana istuskelu on kaikkein kuopiolaisin ilmiö. Tätä mieltä on valtaosa Viikkosavon verkkokyselyyn vastanneista. Viikkosavon maaliskuun alussa toteuttamaan verkkokyselyyn vastasi 241 kuopiolaista. Pyysimme vastaajia mainitsemaan, mikä heidän mielestään on kaikkien kuopiolaisin ilmiö ja mitä ilman Kuopio ei olisi Kuopio.

Kyselyyn sai kirjoittaa vapaasti ensimmäiseksi mieleen tulevia asioita. Ylivoimaisesti eniten mainintoja sai tori (44 mainintaa), eli "mualiman napa", sekä torielämään liittyvät ilmiöt. Monen mielestä kuopiolaisuus ilmenee juuri torikohtaamisissa. Moni vastaaja liitti Kuopion toriin rennon, lupsakkaan ja rauhallisen elämänmenon.

– Ominta kuopiolaisuutta on torilla tölläily, joutilaana ja kiireettömänä kuljeskelu.

– Tori, se on Maailman napa. Siellä tapaa tuttuja ja kivoja torimyyjiä.

– Torilla jutustelu kahvilla istuskellessa voi parantaa mualimaa.

– Torilla istuskelu ja siinä mualiman menon katselu.

Kuopio Tanssii ja soi sai myös monta mainintaa. Paula Pohjamo

Monen vastaajan mielestä olennainen osa torielämää on toripöydillä istuskelu.

– Kuopiolaisin ilmiö on norkoilla toripöydillä ja katsella ohikulkijoita.

Toriin moni yhdisti myös kuopiolaisen "huastelun", eli savolaisen small talkin.

– Torikohtaamiset. Torilla kohtaa aina jonkun henkilön, jolla riittää jutun juurta.

– Se kun torilla tavataan ja siellä huastellaan.

Useampi vastaaja mainitsi myös toriparlamentit.

– Kesällä toriparlamentti kokoontuu ja käsittelee tärkeitä maailman asioita.

– Tarkalla korvalla kuunnellaan ja arvioidaan ohikulkijoita ja maailmanmenoa. Turistit skannataan, toriraati pisteyttää luotettavuuden, ei kannata ylimielisenä tulla hienostelemaan tai naureskelemaan.

Useampi vastaaja mainitsi, että Kuopiolle ominaista on, että torielämä käynnistyy jo varhain aamulla.

– Kesäinen tori aamuseitsemältä, kun yön jälkeen tori on yhtäkkiä täynnä elämää ja iloisia ihmisiä.

– Aamukahvit kesällä torilla. Kun osa kauppiaista on jo paikoillaan ja osa rakentaa vielä myyntikojujaan. Jos on toripöytiä niin niilläkin voi istua katselemassa ja imeä touhukasta rauhallisuutta. Silloin hengittää kuopiolaista olemusta parhaimmillaan.

– Aurinkoinen kesäaamu ja munkkikahvit maualiman navalla!

Joutilaisuus on Kuopion hyve

Torin jälkeen seuraavaksi eniten mainintoja saivat Hanna Partasen lihapiirakat (22 mainintaa). Myös Irene Partasen lihapiirakat saivat joitakin mainintoja. Useissa vastauksissa piirakat ja tori liitettiin yhteen. Monen mielestä kuopiolaisin ilmiö on syödä piirakka toripyödällä.

– Partasen lihapiirakat. Se jatkuva jono kojulla. Ihan oma juttunsa Kuopiossa.

– Jonottaminen Hanna Partasen lihapiirakkakojun edessä.

– Hanna Partasen lihiksen mussuttelu suoraan pussista torilla. Kuopioon muuttaessa meni kauan aikaa, ennen kuin ymmärsin, mitä ihmiset sieltä pussista oikein syövät.

– Hanna Partasen myyntivaunu Kuopion torilla kesät talvet ja sen asiakasmäärä vaikka keskellä talvea heti 7.30 alkaen aamulla!

Lähes yhtä paljon mainintoja sai kalakukko (21 mainintaa). Se nähtiin olennaisena osana kuopiolaisuutta.

Yksittäisistä asioista yli 10 mainintaa saivat myös KuPS, Puijon torni, Kuopio tanssii ja soi ja Kauppahalli. Useissa vastauksissa mainittiin myös rännikadut, Kallavesi, Viinijuhlat ja vossikka.

Olennaisena osana Kuopiota monissa vastauksissa nähtiin myös kuopiolainen luonteenlaatu. Moni liitti kuopiolaisuuteen uteliaisuuden, lupsakkuuden ja tuntemattomille puhumisen.

– Kuopiolaisin ilmiö on jutun viäntäminen tuntemattomillekin.

– Lupsakas savolainen, joten vastuu siirtyy kuulijalle.

– Huumorin viljely ja leppoisa meininki.

– Viinijuhlien ja Tanssii ja soin aikaan kuopiolaiset pääseevät höpöttelemään vieraitten kanssa. Yhteisöllisyys kesän aikana on voimakasta. Talvella kohtaamiset on niukempia, mutta voi mennä vaikka kauppahalliin kahville, niin saa siellä juttuseuraa.

– Rentous heittäytyä juttuun ihan tuiki tuntemattoman kanssa. Tämä tapahtuu kahvilassa, kaupassa, kuntosalin ryhmätreeneissä, ihan missä vaan!

– Huastellaan mukavia ja nautitaan liikunnasta ja luonnosta.

Myös epäsuora, kaarteleva ja kiemurteleva puhetapa nähtiin monessa vastauksessa kuopiolaisuuden merkkinä.

– Asioista puhutaan kierrellen, kierrellen ja välillä villeistään, onko toinen vielä kärryillä. Sitten jatketaan.

– Käänteiskritiikki. "Miljoonat kiitokset sinulle sinisen Audin kuski, joka roiskutit lätäkkövedet uudelle tuulipuvulleni. Jo tuolla kerkesinkin riittävästi herrastella!"

– Se saattaa olla vatulointi. Kun vähän tuntuu siltä, että täällä ei koskaan saa suoraa vastausta mihinkään, vaan aina jää vastuu kuuntelijalle.

– "Se voep olla, tae voip olla olematta".

Useampi vastaaja mainitsi kuopiolaisena ilmiönä myös muiden tervehtimisen joukkoliikenteessä.

– Bussikuskin kiittäminen bussista pois jäädessä. Hyvänmielen tapa, johon vaihto-opiskelijatkin yhtyvät, eräs vastaaja kommentoi.

– Nousen bussiin aamupäivästä. Nuori kuski toivottaa huomentapäevee. Ollaan rennosti sellaisia kun ollaan, ei yritetä olla fiinejä.

Myös Kuopion Palloseura nähtiin olennaisena osana Kuopiota. "Kuopio ei ole Kuopio ilman KuPSia", eräässä vastauksessa todettiin. Aake Roininen

Monet vastaajat nostivat esille kuopiolaisena ilmiönä myös vieraspaikkakuntalaisten tuijottamisen. Osa vastaajista koki sen uteliaisuutena, osa epäkohteliaana käytöksenä.

– Toisten tuijottelu hitaasti kävellessä ja kyräily ylivoimaisesti!

– Uteliaisuus ja vieraspaikkakuntalaisiin kohdistuva tuijotus.

– Kuopion torilla huomaa, että ihmiset tuijottavat ohikulkijoita. Saattavat ohikulkiessa kääntyä jopa perään katsomaan. Tällaista en ole kokenut muualla Suomessa.

Moni vastaaja nosti esille myös kuopiolaisen liikennekulttuurin.

– Mielestäni kuopiolaisin ilmiö on se, että ihmiset ajavat pyörällä jalkakäytävillä.

– Punaisia päin ajaminen ja joustamattomuus liikenteessä. Edes Helsingissä ei ajeta näin törkeästi kuin Kuopiossa.

– Päällekävely. Erityisesti syntyperäisen kuopiolaisen tunnistaa siitä, että hän olettaa vastaantulevan - tai jopa takaapäin ohitettavan - väistävän häntä lumipenkan kautta, vaikka se olisi hänen itsensä puolella. Ohitustilanteissa kävellään kaverin tai jopa useamman kanssa vieretysten - vastaantulija väistäköön

– Liikennevaloista peruuttaen lähtien, jos mahdollista.

– Kuopiolaiset jäävät ajamaan moottoritiellä ohituskaistalle 80km /h vauhtia. Useat jumittuvat ohituskaistalle vaikka ohituskaista on tarkoitettu nopeammille kulkijoille ja ohittamista varten. Ei etelässä tai muualla ole tätä. Liikenne on jouhevaa muualla.

Lihapiirakan syönti toripöydällä istuen - kuopiolaisuutta parhaillaan! Lassi Sivonen

Moni vastaaja liitti kuopiolaisuuteen myös omanarvontunnon ja ylpeyden omaa kotikaupunkiaan kohtaan

– Viime vuosina olen huomannut, kuinka paljon kuopiolaiset rakastavat kaupunkiaan. Tämä tulee esiin helpoiten sosiaalisessa mediassa. Ihmiset jakavat uskomattoman hienoja valokuvia kaupungistaan.

– Kuopiolaisin ilmiö on kehua omaa kotikaupunkia.

Tästä on kyse

Viikkosavon verkkokysely

Viikkosavo toteutti maaliskuun alussa vapaamuotoisen ja leikkimielisen verkkokyselyn, jossa kuopiolaisia pyydettiin kertomaan, mikä on kaikkein kuopiolaisin ilmiö ja mikä tekee Kuopiosta Kuopion.

Kyselyyn vastasi 241 ihmistä.

Kyselyssä pystyi kertomaan vapaasti ajatuksiaan kuopiolaisuudesta.

Kommentoi