Mitä sanoisit 20-vuotiaalle itsellesi?

Viikkosavo pyysi muutamaa tuttua kuopiolaista kertomaan, mitä elämä on heille opettanut ja minkä elämänohjeen he antaisivat nuorelle itselleen.

Aija Pirinen

Aija Pirinen

Minkä elämänohjeen antaisit parikymppiselle itsellesi? Viikkosavo kysyi asiaa muutamalta tutulta kuopiolaiselta Sirpa Karppi, Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja

Rohkaisisin itseäni uskomaan omiin kykyihini. Olen vasta nyt keski-iän korvilla oppinut luottamaan omaan ajatteluuni huomattuani, että kyllä minä osaan tehdä juuri oikeat ratkaisut ihan itse. Suoritin maisterintutkintoni vasta nelikymppisenä, ja varmasti sen myötä itseluottamukseni kasvoi. Näin ollen toinen tähän liittyvä neuvo itselleni olisikin käydä ne opinnot samaan syssyyn riittävän pitkälle.

Leena Ståhlberg, uraohjaaja, motivaatiovalmentaja

Tähän mennessä elämä on osoittanut sen, kuinka suuri voima on sillä asenteella, jonka voimme jokaiseen päivään valita. Positiivinen asenne ja hyvän huomaaminen antavat voimaa haastavissakin tilanteissa. Parikymppiselle Leenalle haluaisin sanoa, että jatka vaan tuolla samalla ilolla, energialla ja avoimella mielellä, ne vievät sinua kaikenlaisen kivan äärelle. Pysähdy kuitenkin välillä kuulostelemaan, mitä sydän kuiskii ja opettele sanomaan ei siinä kohtaa, kun on tarvis - kaikkeen ei tarvitse suostua. Muista myös, että omana itsenäsi pääset pisimmälle ja voit hyvin.

Panu Pohjolainen, oppilaitospappi

Elämään väistämättä kuuluvat vastoinkäymiset tuntuivat parikymppisenä helposti murskaavilta ja oli hätä päästä eteenpäin. Erilaisia teitä kohti omalta tuntuvaa riittävän hyvää elämää on kuitenkin loputtomasti. Sellaista lempeää, viisasta, hyväksyvää tyyneyttä haluaisin nuorelle Panulle antaa. Ja muistuttaa, että on tärkeä puhua etenkin niistä asioista, joista on vaikea puhua.

Omana itsenäsi pääset pisimmälle ja voit hyvin.

Olavi Rytkönen, toimittaja, juontaja, kirjoittaja

Kannattaa iloita vahvuuksistaan ja jättää heikkouksien murehtiminen minimiin.

Aseta elämällesi selkeitä tavoitteita ja ole valmis tekemään töitä niiden eteen päättäväisesti unohtamatta myöskään unelmia. Valitse matkallesi hyviä ystäviä, jotka ovat luottamuksesi arvoisia – sellaisia tyyppejä, jotka eivät ole kanssasi hyötyäkseen sinusta, vaan joilta sinä saat energiaa. Älä unohda rakastaa.

Elä sellaista elämää, että 53-vuotiaana jos jokin kaduttaa, se on vain tekemättä jääneitä juttuja, ei niitä joita on tullut tehdyksi. Töppäile edes sen verran, että voit aikanasi sitten luontevasti nuorille muistella kuinka ennen vanhaan kaikki oli erj` laella!

Johanna Tuukkanen, Anti-festivalin vastaava tuottaja

On totta, kun sanotaan, että tasan ei käy onnenlahjat. Sinulla ei ole taloudellista pääomaa, etkä ole kulttuurikodin kasvatti. Maailma ei ole tasa-arvoinen ja juuri siksi se tarvitsee sinunkin kriittisyyttä. Asiat muuttuvat, joskus tuskallisen hitaasti, joten usko siihen mitä teet, ja ajan kanssa pitkäjänteisyys tuottaa hedelmää. Toimi omien arvojesi pohjalta, mutta ole myös valmis muuttamaan suuntaa. Älä anna kriittisyyden muuttua katkeruudeksi ja harjoittele lempeää suhtautumista itseesi ja muihin. Se mikä joskus näyttäytyy ankeana tulevaisuutena, voi muuttua. Anna siis elämän yllättää. Asioilla on tapana järjestyä!

Kommentoi