Matkatoimistoissa eletään odotustilassa

Korona pysäytti ulkomaanmatkailun kuin seinään. Kuopiolaisissa matkatoimistoissa uskotaan, että korona tuo pysyviä muutoksia matkailuun.

Tilausmatkojen Päivi Bigovic käy edelleen viikoittain omaksi ilokseen toimistolla, vaikka asiakkaita ei koronan vuoksi juuri käykään.
Aija Pirinen

Aija Pirinen

Korona lopetti ulkomaanmatkailun kuin seinään ja matkatoimistoissa on eletty jo yli vuosi hiljaiseloa.

Kuopiossa toimiva Tilausmatkat Oy on erikoistunut Venäjän, Viron ja Montenegron matkoihin, sekä hyvinvointimatkoihin.

Vuosi sitten maaliskuussa kaikki matkat peruuntuivat ja siitä lähtien Tilausmatkoissakin on eletty odotustilassa.

– Viime maaliskuu meni matkojen peruutuksia tehdessä ja asiakkaita infotessa. Montenegron osalta siirsimme matkat syksylle, kun ajattelimme, että syksyllä tilanne olisi parantunut. Mutta myöhemmin syksynkin matkat piti koronatilanteen jatkumisen vuoksi perua, yrittäjä Päivi Bigovic kertoo.

Kesällä Tilausmatkat pystyi järjestämään muutaman Viroon ja Baltiaan suunnatun ryhmämatkan.

– Joitakin kotimaanmatkoja ja joogaretriittejä olemme järjestäneet Suomessa. Mutta eivät ihmiset lähde nyt ryhmämatkoille kotimaassakaan.

Asiakkaiden käyttäytyminenkin muuttuu varovaisemmaksi.

Timo Tuovinen

Yhtiön henkilöstö on ollut jo yli vuoden lomautettuna. Bigovic on itse koulutettu joogaopettaja ja viimeisen vuoden hän on keskittynyt joogatuntien vetämiseen, sekä Me&I vaatteiden myymiseen lähinnä online-kutsuilla verkossa.

Tilausmatkoilla on parhaillaan myynnissä joitakin Montenegron matkoja ensi syksylle. Ne toteutetaan, mikäli koronatilanne sallii.

– Elättelemme toiveita, että syksyllä tilanne olisi parempi. Mutta odottavalla kannalla tässä ollaan. Jos tilanne alkaa parantua, meillä on kyllä nopeallakin aikataululla mahdollisuus järjestää lisääkin matkoja.

Päivi Bigovic näkee, että matkailun elpyminen on täysin riippuvainen koronarokotteista. Hän uskoo, että korona muuttaa matkailua pysyvästi.

– Ainakin hygienia-asioihin matkakohteissa kiinnitetään varmasti aiempaa enemmän huomiota.

TE-matkoilla oli vuonna 2019 palkkalistoilla kaikkiaan 22 ihmistä. Nyt henkilöstö on ollut pääosin lomautettu.

– Matkat ovat olleet käytännössä ihan nollilla, yhtä syksyn ruskamatkaa ja muutamaa peliryhmien vieraspelimatkaa lukuunottamatta, toimitusjohtaja Timo Tuovinen kertoo.

Yhtiöllä on netissä myynnissä joitakin matkoja, mutta niitä ei varsinaisesti ole markkinoitu.

– Tilanne on sellainen, etteivät ihmiset halua nyt kuulla matkoista mitään, vaikka mieli tekisikin lähteä, Tuovinen huokaa.

Yhtiötä on työllistänyt näihin päiviin asti viime vuoden lentojen peruutukset ja asiakkaitten lentolippurahojen palautukset.

Tuovinen uskoo, että korona muuttaa matkailua.

– Tarjonta varmasti ainakin lyhyellä aikavälillä supistuu. Asiakkaiden käyttäytyminenkin muuttuu varovaisemmaksi. Moni pohtii, uskaltaako ollenkaan lähteä ryhmämatkoille. Toivottavasti tilanne kuitenkin korjaantuu. Matkakohteissa ja kulkuneuvoissa hygienia-asiat tulevat korostumaan.

Tuovinenkin näkee, että matkailun elpyminen on täysin riippuvainen rokotteista.

Vaikka tulevaisuus on hyvin epävarma, Tuovinen haluaa uskoa, että syksyllä päästäisiin tekemään ainakin kotimaanmatkoja ja kenties Viron matkojakin.

– Ensi syksyä ja ensi vuotta suunnitellaan jo pitkälle. Mutta kulut täytyy pyrkiä pitämään minimissä.

Kommentoi