Yksinäisyys ja pahoinvointi lisääntynyt myös Kuopiossa - Rajussa kasvussa olleet huumekokeilut näkyvät nyt viiveellä nuorten aikuisten pahoinvointina

Nuorten yksinäisyys on lisääntynyt myös Kuopiossa. Etsivä nuorisotyö pyrkii löytämään nuo nuoret.

Etsivät nuorisotyöntekijät Lauri Kuronen ja Jessica Pitkänen jalkautuvat nuorison pariin niin ulos puistoihin kuin kauppakeskuksiinkin. Inka Matilainen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Huoli nuorison hyvinvoinnista on ollut paljon esillä viime kuukausina, eikä aiheetta. Myös Kuopiossa on havaittavissa merkkejä nuorten yksinäisyyden ja ahdistuneisuuden lisääntymisestä viime vuosina.

Etsivää nuorisotyötä muun muassa Kuopion keskustan alueella tekevät Lauri Kuronen ja Jessica Pitkänen kertovat, että muutama vuosi sitten rajussa kasvussa ollut huumeiden ja lääkkeiden käyttö ja kokeilu näkyvät nyt viiveellä nuorten aikuisten pahoinvointina. Heidän mukaansa myös väkivalta on ainakin puhetasolla yhä yleisempää. Etsivä nuorisotyö tekee töitä 11–28-vuotiaiden nuorten ja nuorten aikuisten parissa.

– Päihteiden käyttöä aloitellessa ja kokeillessa se tuntuu hauskalle ja harmittomalle, mutta niiden täyttämä elämäntyyli on raskas ja kuluttava. Siksi meillä onkin työntekijöitä, jotka ovat kohdentaneet työtä nuoriin, joilla on päihteiden kanssa haasteita. Nuorten joukossa on tietysti aina heitäkin, joilla elämä rullaa ihan mallillaan.

Etsivässä nuorisotyössä nuorisotyöntekijät jalkautuvat nuorten pariin turuille ja toreille. Työ on kohtaamista, elämäntilanteiden ja -vaiheiden yhdessä pohtimista, yhdessä tekemistä ja nuorten tukemista. Etsivää nuorisotyötä tekee Kuopiossa 13 työntekijää ja määrä on kasvanut tasaisesti kentältä tulevan tarpeen lisääntyessä. Työtä tehdään paljon ilta-aikaan, jolloin nuoret ovat julkisilla paikoilla parhaiten tavoitettavissa.

– Tavoitteena on tuntea nuoria mahdollisimman laajasti ja menemme sinne, missä nuoret ovat: Kaduille, puistoihin, kauppakeskuksiin. Sekä tietenkin myös someen. Korona on tuonut työhön omat haasteensa, kun välillä ryhmiä on jouduttu laittamaan tauolle tai tiloja sulkemaan. Onneksi olemme voineet pyörittää toimintaa kuitenkin suhteellisen normaalisti.

Kuronen ja Pitkänen sanovat, että nuorilla on vapaa-ajassa edelleen suuri tarve kohtaamiselle ja läsnäololle. He muistuttavat, että turvallisia aikuisia tarvitaan myös kodin, koulun ja harrasteiden ulkopuolella. Korona ja rajoitukset vaikuttavat toisiin nuoriin enemmän kuin toisiin.

Joukossa on tietysti aina heitäkin, joilla elämä rullaa ihan mallillaan.

– Etäkoulu sopii toisille ja toisille ei. He ketkä tarvitsisivat eniten tukea, valitettavasti tippuvat joukosta herkiten. Siihen pitäisi olla olemassa jotain hybridimuotoja. Myös harrastustoimien loppuminen tai rajoittaminen on joillekin nuorille raskasta, osa taas ei harrasta mitään, jolloin vaikutus ei ole niin iso.

Nuorisotyössä ja erityisesti etsivässä sellaisessa tärkeintä on kunnioittava kohtaaminen. Kuronen ja Pitkänen muistuttavat, että myös nuorilla on oikeus olla ja näkyä, kuten muillakin ihmisillä. Nuorten mielessä pyörivät samat pohdinnat kuten kautta aikain: Parisuhde, kaverit, perhe, koulu ja oma tulevaisuus.

– Nuoruuteen kuuluu se, että aletaan hakea itsenäistä elämää ja sen myötä joskus kapinaa. Ei nuoriso ole pilalla, ja suurin osa nuorista on kohteliaita ja hyvätapaisia, kun heidät itse kohtaa kunnioituksella. Tietysti aina on häiriöitäkin, mutta on hyvä muistaa, että nekin johtuvat jostain. Meidän tehtävä on pyrkiä auttamaan, ei tuomita. Apu voi olla esimerkiksi tekemisten tuomista arkeen. Kaikki lähtee nuoresta itsestään ja vapaaehtoisuudesta.

Kentältä saadun palautteen perusteella Kuopiossa on Kurosen ja Pitkäsen mukaan riittävästi nuorisotiloja. Poikkeuksena on tosin keskusta, jossa aukioloaikojen toivottaisiin olevan laajemmat.

– Keskusta on aina alueena haaste, jo senkin vuoksi, että keskustassa aikaa viettävät nuoret vaihtuvat jatkuvasti. Tärkeintä on, että tila ja sen koko vastaa sijaintia sekä tarvetta.

Kommentoi