Kuopioon suunnitteilla uusi pääpoliisiasema

Uusi poliisilaitos voisi olla käytettävissä aikaisintaan vuonna 2027.

Nykyisen pääpoliisiaseman peruskorjaus tulisi kalliimmaksi kuin uuden rakentaminen. Juha Poutanen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Kuopioon aiotaan rakentaa kokonaan uusi poliisitalo, Itä-Suomen pääpoliisiasemalle. Poliisihallitus, Senaatti-kiinteistöt ja Itä-Suomen poliisilaitos käynnistivät hankesuunnittelun, jossa selvitetään uuden poliisitalon sijoituspaikka, laajuus, kustannukset ja muut toteutukseen vaikuttavat asiat. Uusi poliisilaitos voisi olla käytettävissä aikaisintaan vuonna 2027.

Esiselvitysten perusteella nykyisen rakennuksen peruskorjaus tulisi uuden rakentamista kalliimmaksi. Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Mikko Masalin kertoo, että nykyinen rakennus taipuu huonosti poliisilaitoksen muuttuneeseen organisaatioon ja toimintatapoihin.

– Silloin kun tämä talo on suunniteltu, on toiminta ja itse laitos ollut pienempi. Silloin ei varmasti ole mietitty muuntojoustavuutta. Vuosien saatossa henkilömäärä on lisääntynyt ja toiminta muuttunut, mutta talo ei ja se tuo haasteita. Toimitilojen pitää tukea työntekoa ja erilaisia prosesseja kuten vaikka takavarikointi-prosesseja, joissa tavara liikkuu paikasta toiseen. Nykyisellään siinäkin on omat haasteensa.

Hankesuunnittelu on vasta alkutekijöissään eikä tontteja ole kartoitettu. Poliisille tärkeää on, että uusi rakennus on hyvien liikenneyhteyksien äärellä sekä oman toiminnan että asiakkaiden näkökulmasta.

– Tärkeää on, ettei partioiden kulkemiseen käytettävä aika lisäänny. Tietysti myös asiakkaiden helppo kulkeminen on tärkeää, vaikka digitalisaatio onkin vähentänyt asiakaskäyntejä.

Masalin sanoo, että sijainnissa pitää miettiä myös turvallisuutta. Nykyisen poliisitalon hän kuvailee olevan hieman puristuksissa.

– Sijainti on muuten hyvä, mutta uudisrakentamisen myötä naapurit ovat aika lähellä. Nykyisten määräysten mukaan ei ole suotavaa, että naapuritalot ovat aivan poliisitalon seinissä kiinni. Se liittyy ihan turvallisuusmääräyksiin.

Nykyisen rakennuksen jatkokäyttö poliisin ja käräjäoikeuden vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen on vielä avoinna. Poliisi tulee työskentelemään nykyisessä kiinteistössä vielä vuosia, joten turvalliset työolosuhteet turvataan uudisrakennushankkeen ajaksi. Tulevana kesänä tehdään laaja vesikatteiden uudistus, jonka jälkeen talon kaikki vesikatteet on uusittu.

Kommentoi