Kuopiolainen teollisuusneuvos on tuomassa maahan koronapikatestejä: ”Miksei pikatestejä ole otettu edes vertailukäyttöön?”

Teollisuusneuvos Seppo Saarelainen ihmettelee, miksei pikatestejä ole otettu Pohjois-Savossa edes vertailukäyttöön. Asiantuntija: "Antigeenipikatestit eivät sovellu massatestaukseen".

S eppo Saarelainen (73) on kuopiolainen teollisuusneuvos ja Betonimestarit-yhtiön entinen pääomistaja. Nyt Saarelainen toimii koronaa helpottavien tuotteiden parissa. Viime kesänä hän lainasi varkautelaiselle yritykselle Lumindental Oy:lle 500 000 euroa automatisoituneeseen maskituotantoon.

– Kotimaisen tuotannon elvyttyä, kilpailun lisäännyttyä ja maskin tuotannon automatisoinnin ansiosta myyntihinnat ovat pudonneet 15 eurosta noin euroon, esittää Saarelainen.

Nyt Saarelainen on tuomassa maahan koronapikatestejä terveydenhuollon ammattilaisille. Hän uskoo, että pikatesteillä saataisiin Suomessa satojen miljoonien eurojen säästöt. Pikatestit ovat myynnissä Ruotsissa ja testit ovat rekisteröity esimerkiksi Saksaan ja Puolaan.

Lapin sairaanhoitopiirissä pikatestejä on käytetty jo pitkään. Infektioylilääkäri Markku Broas sanoo, että testejä tehdään esimerkiksi matkustajaseulonnassa testin nopeuden vuoksi (Yle 11.11.2020.). CE-merkittyä unionin direktiivien mukaisia pikatestejä on myyty Eurooppaan yli 50 miljoonaa testiä.

– Koronapikatesteillä voitaisiin katkaista tehokkaasti tartuntaketjuja. Negatiivisen tuloksen saanut henkilö voisi jatkaa työntekoaan normaalisti. Jos tulos olisi positiivinen, karanteeni alkaisi heti ja Covid-virus pitäisi vielä varmentaa PCD-testillä.

Tällä hetkellä käytössä oleva PCD-testitulos saadaan 1–2 vuorokaudessa, pikatestin tulos 10–15 minuutissa. Saarelainen sanoo kuulleensa terveysviranomaisilta, että 15–20 kertaa pikatestejä kalliimmat PCD-testit eivät ole ongelma, koska valtio maksaa kulut.

Antigeenitestit eivät sovellu massatestaukseen.

Ulla Kärkkäinen

– Hidas testaus on yksi syy, miksi sairaalat ja tehohoito kuormittuvat turhaan.

Saarelainen hämmästelee, miksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä ei suostuta ottamaan pikatestejä edes vertailukäyttöön.

ISLABin Pohjois-Savon aluelaboratorion osastonylilääkäri Ulla Kärkkäinen huomauttaa, että teollisuusneuvos Saarelaisella ei ole kokemusta toimimisesta kliinisessä laboratorioympäristössä.

–  Saarelaisen saattaa olla vaikea ymmärtää, kuinka sadat antigeenitestit pystyttäisiin ottamaan käyttöön laboratorion päivittäisessä toiminnassa. Lapin sairaanhoitopiirissä korona-antigeenipikatestejä tehdään paikallisesti terveyskeskuksissa eli testi tehdään lähellä potilasta. Lapissa etäisyydet, myös näytteiden kuljetusmatkat, ovat pitkiä. Pohjois-Savossa COVID-19-näytteet analysoidaan pääasiassa Puijon laboratoriossa massatestaukseen soveltuvilla PCR-testeillä.

Kärkkäisen mukaan PCR-testien herkkyys ja tarkkuus ovat paremmat kuin COVID-19 -antigeenipikatesteissä. Antigeenipikatestit antavat sekä vääriä negatiivisia että vääriä positiivisia tuloksia varsinkin silloin, kun testattavan populaatiossa taudin esiintyvyys on matala.

ISLABissa tutkitaan tällä hetkellä noin 1200–1500 koronanäytettä päivässä. Vastausviive näytteiden kuljettamiseen kuluvan ajan kanssa on noin yksi vuorokausi.

– Antigeenipikatestit eivät sovellu massatestaukseen, koska menetelmää ei ole automatisoitu, vaan laboratoriohoitaja tutkii näytteet yksitellen. Antigeenipikatestien käyttö POC-testinä lähellä potilasta on perusteltua, kun testituloksella on kiire, kuten rajatestauksessa.

Fimea n ylitarkastaja Nelli Karhun mukaan koronatestin markkinoille saattaminen perustuu CE-merkintään, jolloin tuotteella on vapaa liikkuvuus Euroopassa.

– Pikatestejä on Suomessa jonkin verran terveydenhuollon käytössä, kun on tarvetta nopealle tulokselle. Arvelen, että vaatimukset täyttäviä pikatestejä kotikäyttöön on lähiaikoina saatavilla myös Suomessa. Ammattilaisille tarkoitetun pikatestauksen maallikkokäyttö vaatii Suomessa tiukan poikkeusluvan

– Testien markkinoinnissa on otettava huomioon, että pikatestien suorituskyky on osoitettu usein vain oireisilla potilailla, jolloin suorituskyky oireettomien henkilöiden seurannassa ei ole sama.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut