Kokenut fitnessurheilija ja -valmentaja: Esiintyminen ei ole samanlaista ilman yleisöä

Fitnessurheilu onnistunut myös korona-aikana. Kisaaminen ilman yleisöä kaikista haastavinta.

Fitnessurheilija- ja valmentaja Miia Nyyssönen treenaa itsekin yhä säännöllisesti, mutta tällä hetkellä hän ei tähtää kilpailuihin. Inka Matilainen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Koronavuonna on puhuttu paljon pandemian vaikutuksista eri ammattiryhmiin ja urheilusta puhuttaessa erityisesti suosittujen lajien kuten jääkiekon ja jalkapallon katsojakatoon. Etelä-Suomen AVI määräsi ennen pääsiäistä myös pieniä yksityisiä kuntosaleja sulkemaan ovensa kiihtyvillä korona-alueilla.

Millainen vaikutus koronapandemialla on ollut tavoitteellisesti treenaavan fitnessurheilijan arkeen ja entäs jos salit menevät Kuopiossakin kiinni? Kysyimme tätä fitnessvalmentaja ja kisoissa itsekin mainetta niittäneeltä Miia Nyyssöseltä. Nyyssönen itse laittoi omat kilpailutavoitteet toistaiseksi tauolle koronan vuoksi ja keskittyy täysin valmennettaviinsa.

– Tarkoitus on kyllä vielä kilpailla, mutta nyt pidän pientä breikkiä. Korona on vienyt hieman motivaatiota omasta kilpailusta, joten silloin on hyvä rauhoittua.

Viime keväänä valmiuslain tullessa voimaan työhön ja omiin treeneihin tuli hetkeksi shokki. Kun kokoontumisia rajoitettiin ihmiset jäivät pois myös kuntosaleilta. Silloin piti miettiä, kuinka valmennusta pystyisi jatkamaan.

– Tein asiakkaille kotitreeniohjelmia, jotta treenaaminen ei täysin jäisi. Se oli kyllä melkoista hässäkkää, kun lapset olivat samaan aikaan kotona, mutta sain tilanteen kulkemaan. Ja olen miettinyt samaa, jos kuntosalit suljettaisiin täälläkin.

Parin kuukauden tauon jälkeen sekä tavalliset treenaajat, että tavoitteelliset urheilijat hiipivät pikkuhiljaa takaisin kuntoilulaitteiden ääreen ja nyt väkeä on liikkunut normaaliin tapaan, vaikka kuntosaleilta on yleisesti ottaen raportoitu paljon tartuntoja ja altistumisia. Valmennusta hän on myös saanut tehdä normaaliin tapaan.

Kyseessä on myös esitys, jota varten harjoitellaan poseeraukset sun muut.

– Ehkä Kuopion hyvä tilanne on syy, että uskalletaan käydä. Ja on se treenaaminen ainakin kilpailumielessä salilla erilaista kuin kotona, vaikka onnistuu se sielläkin. Monelle urheilu on kuitenkin henkireikä, ja osalla taas tavallisista kuntoilijoista on vaivoja, joita liikunta helpottaa.

Nyyssönen kiittelee valmennettaviaan siitä, että he ovat jaksaneet pysyä motivoituneina koko korona-ajan vaikka kisoja perutaan ja rajoituksia tulee ja menee.

– Kyllä korona-ajan vaikutuksen huomaa kilpailijoissa. Enemmän joutuu motivoimaan ja tsemppaamaan. Heillä on kuitenkin kovat tavoitteet ja rutiinit joita on pidettävä yllä, ja sitten saattaa hetkessä tulla yllättäviä muutoksia esimerkiksi kisojen aikatauluihin. Jokainen kuitenkin ymmärtää, ettei tilanteelle voi mitään ja menemme aina seuraavia kisoja kohti.

Lajiliittoa Nyyssönen kiittelee myös aikaisesta tiedottamisesta, sillä fitneksessä tiukasta dieetistä palautuminen ottaa aikaa ja on hyvä, jos siihen ei tarvitse turhaan ryhtyä.

– Kisoja varten vedetään rasvat todella matalalle, niin olisi huono juttu jos peruutukset tehtäisiin vain pari viikkoa ennen kisoja, sillä palautuminen ottaa aikansa. Onneksi lajiliitossa tiedostetaan tämä, ja kisojen peruuntumisesta tai siirtymisestä on aina ilmoitettu hyvissä ajoin.

Yleisöllä on iso merkitys fitnessurheilijalle, sillä kyse on paitsi kovasta kunnosta, myös esiintymisestä. Ilman yleisöä lavalla olo ei ole samanlaista ainakaan Nyyssösen mielestä, ja hän uskoo muiden samaistuvan tunteeseen.

– Kyseessä on myös esitys, jota varten harjoitellaan poseeraukset sun muut. Tarkoitus on olla lavalla itsevarma, ja sillä ajatuksella, että mä vien tämän kisan. Yleisön kannustuksella on siihen iso vaikutus. Isoin työ voi ollakin korona-aikana, juurikin siinä, että löytää se taistelutahto myös pelkän tuomariston eteen.

Kuka

Miia Nyyssönen

Kuopiossa asuva fysioterapeutti, personal trainer, Suomen Fitnessurheilu ry:n virallinen fitnessvalmentaja ja liikunta-alan yrittäjä.

Kilpaillut ja menestynyt sekä body fitneksessä että toistovoimapunnerruksessa.

Salitreenivuosia takana jo 16.

Perheeseen kuuluu aviopuoliso ja kaksi pientä lasta.

Kommentoi