Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopiosta keto-leipää koko Suomeen - "Keskustelu lähti suoraan siitä, milloin saisimme tuotetta hyllyyn"

Yksi puhelu riitti saamaan kuopiolaisyrittäjien leivän Keskon valikoimiin.

Pian niin Kuopiossa kuin vaikkapa Helsingissä saadaan kaupan hyllyiltä savolaista, täysin viljatonta, laktoositonta ja gluteenitonta leipää. Proteiinipitoinen leipä löytyy Keskon valikoimasta ympäri Suomea toukokuusta lähtien. Täysin Kuopiossa valmistetun leivän takana ovat ravintola King’s Crownin yrittäjät Niina-Marika Lahnavik-Hoffren ja Anni Hoffren. Aluksi tuotetta oli tarkoitus tehdä lähinnä Kuopion alueelle. Yksi puhelu kuitenkin riitti paikkaan Keskon neuvottelupöydässä ja nyt leivästä puhuu jo Suomen ruokavirastokin.

Idea syntyi kun Lahnavik-Hoffren sairastui vakavasti viime vuoden puolella, eikä pystynyt enää työskentelemään salissa King’s Crownissa.

– Kuntoni alkoi viime vuoden puolella hiipua rajusti. En jaksanut kunnolla enää edes kävellä tai kantaa lautasia pöytään. Lääkäri laittoi minut lepäämään, mutta kun se ei auttanut aloin epäillä muuta. Pian todettiin, että aivolisäkkeeni on osittain tuhoutunut synnytyksessä ja minulla oli verenvuoto päässä. Sain elinikäisen hormonilääkityksen.

Yrityksessä alettiin miettiä, mitä Lahnavik-Hoffren voisi tehdä salin ulkopuolella, jotta hänkin saisi itselleen palkkaa. Syntyi ajatus leivästä. Aluksi ajatus oli tilata leipää alihankintana kuopiolaiselta Kakkutaiteelta, mutta pyörät lähtivätkin pyörimään odotettua nopeammin.

– Lähdin kauppaamaan tuotetta jo ennen kuin se oli valmis. Sainkin sitten numeron, johon käskettiin soittamaan ja kohta huomasin olevani Helsingissä neuvottelemassa Keskon johdon kanssa. Ja keskustelu lähti suoraan siitä, milloin saisimme tuotetta heille hyllyyn. Ja nyt tuotetta aletaan leipoa Keskon päävarastolle ja sitä kautta alkuun kaikkiin Citymarketteihin. Olen ymmärtänyt, että tuollaisiin neuvotteluihin ei ihan helposti pääse.

Kun pyörät lähtivät pyörimään odotettua isommin, todettiin etteivät Kakkutaiteen tilat riitä mitenkään. Naiset etsivät isommat tilat, ja perustivat oman osakeyhtiön Ketoinen Oy, johon lähti mukaan myös Kakkutaiteesta tunnettu Nanna Mononen. Leipää aletaan todenteolla leipoa ensi viikolla vanhalla Servican keittiöllä ja on todennäköistä, että yritykseen palkataan myöhemmin lisää henkilökuntaa.

Sainkin sitten numeron, johon käskettiin soittamaan ja kohta huomasin olevani Helsingissä neuvottelemassa K eskon johdon kanssa.

– Kunhan nähdään millaisia määriä ja millaisessa syklissä tilauksia tulee, joudutaan varmasti palkkaamaan lisää henkilökuntaa meidän kolmen lisäksi. Ja luonnollisesti King’sillekin tulee ketoannoksia. Leipää on pyydetty myös muihin kuopiolaisravintoloihin.

Kyseessä on ketogeeninen, hiivaton, gluteeniton ja viljaton leipä, jossa on paljon proteiinia, eikä sellaista ole valmiina Lahnavik-Hoffrenin mukaan vielä myynnissä missään ruokakaupoissa Suomessa.

– Vaikka tuote on ketogeeninen, on todella tarkkaa, mitä pakkaukseen saa merkitä. Ruokavirastokin kiinnostui tuotteesta niin paljon, että siellä käydään keskustelua EU-tasolla, että voitaisiinko pakkauksiin saada ruokaväittämä ”ketogeeninen”.

Lahnavik-Hoffren on tilanteesta hyvin innoissaan ja erityisesti häntä lämmittää yksi palaute, joka tuli epileptikon äidiltä, joka halusi suositella leipää tarjottavaksi sairaalassa.

– Epilepsian hoidossa ruokavaliolla on iso merkitys. Oman uudelleen reunalla käymisen jälkeen ajattelin, että uskallan tehdä mitä vaan ja on aivan upeaa, jos voimme tällaisella auttaa ihmisiä sairauden hoidossa.