Etätyö lisännyt kotitalouksien sähkönkulutusta

Kun kotona ollaan enemmän, myös sähkönkulutus kasvaa.

Etätöiden lisääntyminen näkyy vienosti kotitalouksien sähkönkulutuksessa. Stiina Kokkonen/Arkisto
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Vahva etätöihin siirtyminen näkyy maltillisesti myös kotitalouksien sähkönkäytössä. Kuopion Sähköverkko Oy:n palvelupäällikkö Ilkka Vaarasuo kertoo, että kotitalouksien sähkönkulutuksessa on korona-aikana näkynyt pientä kasvua.

– Tietokoneet eivät itsessään ole suuria sähkönkuluttajia, mutta toki kun kotona ollaan enemmän niin myös valaistus on enemmän päällä ja tehdään enemmän ruokaa, mikä näkyy. Ja samaan aikaan palvelusektorin puolella näkyy pientä vähenemää, eli näkyy se, että ihmiset ovat olleet enemmän kotona. Mistään massiivisesta loikasta ei voi kuitenkaan puhua.

Vaarasuo muistuttaa, että kotitalouksien kuten muidenkin kiinteistöjen sähkönkulutuksessa isointa tekijää näyttelee lämmitysenergia. Viime vuosi oli ennätyksellisen lämmin, mikä vähensi lämmitysenergian määrää.

– Kuopiossa kuitenkin iso osa meidän asiakkaista on kaukolämmön piirissä, mikä on sähkönkulutuksen kannalta hyvin stabiili. Suorille sähkölämmittäjille lauha talvi varmasti näkyi pienempänä sähkönkäyttömääränä.

Sähkönkulutukseen voi vaikuttaa omilla valinnoilla, jotka ovat hyvin käytännönläheisiä ja arkisia asioita. Kun ei käytä jotain, laittaa virran pois päältä. Sammuttaa valot, jos niitä ei tarvitse.

– Jos lämmittää sähköllä, joko koko asuntoa tai esimerkiksi kylpyhuoneen lattiaa, niin asteen parin tiputtaminen viileämpään suuntaan voi vaikuttaa paljonkin. Pienillä jutuilla voi optimoida omaa sähkönkulutusta ja sitä kautta sähkölaskua.

Vaarasuo sanoo, että olemme nyt energiamurroksessa. Hänen mukaansa esimerkiksi nopeasti lisääntyvä sääriippuvainen sähköntuotanto muuttaa sähkönkäyttötapoja nyt ja tulevaisuudessa.

– Kysyntäjousto on termi, johon jokainen sähkönkäyttäjä varmasti törmää jossakin vaiheessa. Kysyntäjousto antaa kuluttajalle vaikutusmahdollisuuksia osallistua sähkömarkkinoihin omilla arkisilla valinnoillaan ja mahdollisuuden hyötyä siitä myös rahallisesti, sopivasti teknologiaa hyödyntäen.

Vaarasuo sanoo, sähköenergian kulutuksessa on ollut valtakunnallisella tasolla laskua viime vuosina. Osittain syy johtuu laitteiden energiatehokkuuden paranemisesta.

– Skenaariot ovat kuitenkin isossa kuvassa sillä puolella, että kokonaismäärä tulee tulevaisuudessa kasvamaan merkittävästi. Yhtenä syynä on syitä tähän ovat muun muassa sähköisen liikenteen lisääntyminen ja teollisuuden sähköistyminen.

Sähkönkulutus

Laitteet, jotka saattavat nostaa sähkönkulutusta:

Lattialämmitys (varaava tai mukavuuslämmitys esimerkiksi märkätiloissa)

Vanhat tai huonosti säädettävät sähköpatterit

Halogeeni- ja hehkulamput

Vanhat tai rikkoutuneet kodinkoneet ja viihde-elektroniikka

Sähkökiuas

Lähde: Motiva

Kommentoi