Jasmin Koivulan iho on nyt paremmassa kunnossa, mutta hän joutuu silti olemaan tarkka esimerkiksi kosmetiikan ja ruoan suhteen, jottei tilanne muutu. Inka Matilainen

Kun oma iho hävettää: ”Asiakkaat kysyivät, että eihän tuo tartu”

Kaksi kuopiolaista kertoo, millaista on kamppailla iho-ongelmien kanssa ja kuinka häpeä on vaikuttanut omaan elämään.

Inka Matilainen

Inka Matilainen

Joskus oma iho voi hävettää niin paljon, ettei kotoa halua poistua ollenkaan tai niin, että haluaa verhoilla vartalonsa vaatteilla jopa helteellä, ettei kukaan näkisi. Kaksi kuopiolaista kertoi Viikkosavolle, millaista on painia iho-ongelmien kanssa ja miten häpeä omasta ihosta vaikuttaa elämään.

Jarno Eskelinen (32) kertoo painineensa noin 20 vuotta todella vaikean atooppisen ihon kanssa. Vasta viime vuosina vaiva on alkanut helpottaa ja eikä ihon oireilu ole enää vaikuttanut jokapäiväiseen elämään. Aikaisemmin Jarnon iho-oireita ei kuitenkaan voinut olla huomaamatta.

– Se alkoi jo lapsena ja minulla oli aina erityisesti nivelten kohdat todella pahassa kunnossa ja usein ihan auki haavoilla. Voi sanoa, että jossain vaiheessa tervettä ihoa oli vähemmän kuin atooppista ihoa.

Rikkoutunut iho oli kipeä. Siitä huolimatta Jarno verhoili itsensä vaatteilla myös kesähelteillä, koska ei halunnut ulkopuolisten tuijottavan. Siitä syntyi kuitenkin ikävä kierre.

– Hikoilu pahensi tilannetta ja liikkuminen oli välillä todella kivuliasta. Urheillessa piti miettiä, haluaako hiota, koska tiesi, että sitten koskee. Vaakakupissa oli se, että menenkö kaverien matkaan vai jäänkö sisälle kotiin. Puin sitten hupparia päälle, vaikka oli kuinka kuuma, koska muuten ihmiset tuijottivat.

Jarno Eskelisen atooppisen ihon oireet ovat helpottaneet vanhemmiten. Inka Matilainen

Iso apu oli sillä, että oireille löytyi syy.

Jasmin Koivula

Atooppiset oireet alkoivat Jarnolla helpottaa 25 ikävuoden jälkeen. Enää iho oireilee kovemmin kovilla pakkasilla ja parhaillaan käynnissä olevaan siitepöly- ja katupölyaikaan.

– Sitä tutkittiin aikaisemmin paljon ja vaikka millaisia hoitoja kokeilin. Mikään ei kuitenkaan auttanut, paitsi lopulta aika ja aurinko. Myöhemmin on selvinnyt, että yksi laukaiseva tekijä on ollut todennäköisesti mustat vaatteet.

Jarnolla oli onneksi koko lapsuus- ja nuoruusajan kavereita, joille hänen ihosairautensa ei merkinnyt mitään. Heidän avullaan mies kokeekin selvinneensä, vaikka moni muiden hyvääkin tarkoittanut kommentti onkin jättänyt jälkensä.

– Kyllä varmasti kaikilla, ketkä ovat lapsena kärsineet ulkonäköpaineista, ne vaikuttavat vielä aikuisenakin. Itsellenikin on jäänyt tietynlainen pelko, etten kovin herkästi tutustu uusiin ihmisiin, esiinny julkisesti tai halua olla kuvattavana, koska on ne lapsuusajan muistot siellä.

Jasmin Koivulan (27) tarina on hieman erilainen, mutta hän tietää, mistä Jarno puhuu. Kuusi vuotta sitten hän muutti pois hometalosta, jossa oli ehtinyt asua sitä ennen vuosia. Tuona aikana nuoren naisen kasvojen iho kuivui niin pahasti, että suun ympärys ja etenkin suupielet menivät jatkuvasti verisille haavoille. Lääkärissä neuvottiin laittamaan rasvaa ja annettiin matkaan kortisonivoidetta.

– Mikään niistä ei auttanut. Suu on vielä hankala, koska kun nauraa, puhuu tai pesee vaikka hampaita niin haavat repeävät aina uudestaan.

Muun muassa atooppinen iho voi olla hyvin oikukas, eikä vältämmättä rasvaamalla parane. Mika Latva-Hoiska

Kasvojen haavat vaikuttivat kampaajana työskentelevän Jasminin itsetuntoon niin paljon, ettei hän halunnut liikkua ihmisten ilmoilla ja oli hetken sairauslomalla töistäkin.

 – Töissä oli noloa olla, kun asiakkaat saattoivat kysyä, että eihän tuo tartu. Haavoja ei voinut piilottaa meikillä. Siinä olisi käynyt päinvastoin, eli meikki olisi vain korostanut niitä. Ja on siitä myöhemminkin jäänyt tietynlainen pelko liittyen kaikkeen uuteen, mutta iso apu oli sillä, että oireille löytyi syy. Silloinen parisuhde myös auttoi asioiden käsittelyssä, mutta paljon on pitänyt tehdä itsetunnon kanssa töitä.

Aluksi Jasmin ei osannut yhdistää oireitaan talon kuntoon. Ei vaikka kissankin iho ja turkki oireili. Vasta kun aihe tuli puheeksi henkilön kanssa, joka oli altistunut voimakkaasti homeelle, hän osasi yhdistellä palasia yhteen. Oireet myös alkoivat heti helpottaa, kun Jasmin muutti kyseisestä kodista pois.

– En muista kauanko paranemiseen meni aikaa, mutta kyllä se kesti. Minulla on edelleen suupielissä ja käsissä kohdat, jotka saattavat kuivuessaan helposti haljeta, mutta muuten iho alkaa nyt olla ihan ok-kunnossa.

Uusi murhe Jasminille on tullut kasvomaskeista. Muutama viikko sitten hän sai työpaikan uusista kertakäyttökasvomaskeista allergisen reaktion. Hänen naamaansa alkoi kiristää, kuumottaa ja lopulta se turposi.

– Alkuun ajattelin, että se johtuu siitepölystä ja katupölystä. Mutta sama kävi tauon jälkeen uudestaan. Lääkäri sanoi, että kyseessä on allerginen reaktio. Kotimaiset maskit ovat olleet vähän parempia, mutta saa nähdä miten pystyn pitämään niitäkään.

Jasmin ja Jarno toivovat: Mieti ennen kuin kommentoit

Sekä Jarno että Jasmin harmittelevat, kun ihmiset kommentoivat toisten ulkonäköä ajattelemattomasti. Vaikka tarkoitus voi olla hyvä, saattaa kommentti silti loukata tai osua todella arkaan paikkaan.

– Kyllä se alkaa ärsyttää, kun ihmiset sanoo, että mitä tuo haittaa, laita rasvaa. Joskus muutamalle suoraan paukautinkin, että arvaa onko kokeiltu, Jasmin sanoo.

– Joku on joskus sanonut, että jos et voi 30 sekunnissa muuttaa toisen ulkonäköä, niin älä kommentoi sitä. Se on minusta aika hyvä ohjenuora. Asiat eivät ole aina niin yksiselitteisiä, Jarno lisää.

Tästä syystä molemmat haluavat tuoda oman tarinansa esille. He muistuttavat, että ihon kunto ei aina ole yksin kiinni omista valinnoista ja joskus valinnat sen eteen saattavat vaatia koko elämän myllertämistä uudelleen, mikä ei ole helppoa.

– Etenkin lapsena ja nuorena se on kova paikka, jos joutuu jostain tavallisesta jutusta luopumaan, mitä kaverit tekee. Omalla jälkikasvullani ei luojan kiitos ole tätä ongelmaa, Jarno sanoo.

– Uskon, että iho-ongelmat ovat yleisiä ja siksi niistä on hyvä puhua. Itsekin olen kampaajana saanut kokemuksistani sen hyödyn, että asiakkaalla voi hiuspohjassa olla samoja ongelmia. Pystyn ehkä auttamaan tämän muuta jotain toista, Jasmin lisää.

Etusivulla nyt