Kompassissa odotetaan paluuta livekohtaamisiin: Kotoutuminen ei tapahdu etänä

Monikultturisuuskeskus Kompassi järjestää kielikursseja ja kotoutumistoimintaa etänäkin. Paluuta kasvokkaisiin kohtaamisiin odotetaan kuitenkin hartaasti.

Setlementti Puijolan ylläpitämä kansainvälinen kohtaamispaikka Kompassi on järjestänyt matalan kynnyksen kotouttamistoimintaa jo reilun 20 vuoden ajan. Kompassi tarjoaa monenlaista toimintaa: Kielikursseja, kulttuuritapahtumia, ryhmätoimintaa ja vapaamuotoista ajanvietettä.

Korona on vaikuttanut paljon Kompassinkin toimintaan, mutta täysin pysähdyksissä toiminta ei missään vaiheessa ole ollut. Kompassilla ollaankin koronan myötä kehitelty uusia innovatiivisia kotouttamistoimintoja. Pian Kompassi käynnistää muun muassa Matka maailmassa -nimisiä etätapahtumia Facebookissa.

– Niissä livetapahtumissa eri maista tulevat maahanmuuttajat kertovat omasta synnyinmaastaan. Kyseessä ei ole mitään turistiesitelmiä, vaan jokainen esittelijä kertoo synnyinmaastaan omasta näkökulmastaan, Kompassin ohjaaja Varsha Shurpali kertoo.

Korona-aikana myös monet kielikurssit ovat siirtyneet verkkoon. Kompassissa kielikursseja on toteutettu myös hybridimallilla, eli osin etänä ja osin lähiopetuksena.

– Noudatamme Aluehallintoviraston kokoontumisrajoituksia. Ja korostamme myös kaikille kävijöillemme turvavälien, hygienian ja maskien käytön merkitystä, kotoutumisen asiantuntija Tsega Kiflie kertoo.

Kompassin johtaja Katja Koponen sanoo, että vaikka etätapahtumat ovatkin tärkeitä näin poikkeusaikana, eivät ne korvaa kasvokkaisia kohtaamisia. Varsinkin kotouttamistyössä livekohtaamisilla on tärkeä rooli. Kielen ja yhteiskunnan opiskelu tapahtuu ensisijaisesti ihmisten välisissä kohtaamisissa. Kompassin väki toivookin hartaasti koronatilanteen hellittämistä ja paluuta kasvokkaisiin kohtaamisiin.

Tänne tulijoilta ei kysellä, miksi tulet tänne.

Katja Koponen

– Monien muiden järjestöjen tavoin Kompassi tekee ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä ja haluaa olla vahvistamassa kuntalaisten hyvinvointia. Monelle Kuopioon muuttaneelle Kompassi on ollut tosi tärkeä paikka, missä voi tavata muita ihmisiä ja osallistua yhteisölliseen toimintaan, Koponen sanoo.

Tämän vuoden puolella Kompassin ovet Kauppakadun toimipisteellä ovat olleet normaalisti auki. Tapahtumiin voidaan kuitenkin toistaiseksi ottaa vain 20 ihmistä.

– Tänne tulijoilta ei kysellä, miksi tulet tänne, vaan jokainen saa tulla paikan päälle vaikka vain istuskelemaan ja näkemään muita ihmisiä. Tarjoamme myös rauhallisia tiloja etätyöskentelyyn. Esimerkiksi etänä järjestettäviin kielikursseihin voi osallistua myös täällä meillä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut