Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Varmaan kukaan ei uskonut, että olisimme vielä yhdessä”

Kestävätkö teininä solmitut parisuhteet? Viikkosavo haastatteli muutamaa teininä tavannutta paria.

Harva parisuhde alkaa hiekkalaatikolta, mutta näin on käynyt kuopiolaisille Jaana (28) ja Matti (27) Laitiselle. Heidän yhteinen tarinansa alkoi vuonna 1996, jolloin Jaana oli 4-vuotias ja Matti 3-vuotias.

– Ystävystyimme veneillessä hiekkalaatikolla ja meistä tuli jo lapsina tosi läheisiä. Vanhempammekin ystävystyivät meidän kauttamme ja vietimme jo lapsina paljon aikaa yhdessä.

Ensimmäiset pusut vaihdettiin jo 5-vuotiaana. Samoihin aikoihin Jaana alkoi leikkimielisesti kutsua Matin isää appiukoksi.

– Vastasin hänelle puhelimeenkin, että miniä puhelimessa, Jaana nauraa.

Virallisesti parin seurustelu alkoi vuonna 2007, kun he olivat 13- ja 14-vuotiaita. Juhannusaaton veneilyillan jälkeen nuoret havahtuivat, että heidän välillään on muutakin kuin ystävyyttä.

Jätin viestin, että Jukka se sitten jääpi yöksi, ei tarvihe kysellä .

Elli Tuononen

– Juttelimme aamuviiteen Matin vanhempien veneessä. Siitä se sitten alkoi, Jaana kertoo.

Naimisiin pari meni vuonna 2015 ja nyt perhe on kasvanut kolmella lapsella.

Jaanan ja Matin lapsuudessa alkanut ystävyys on nyt muuttunut kypsäksi parisuhteeksi.

– Olemme kasvaneet yhdessä lapsista aikuisiksi. Olemme molemmat myös kasvattaneet ja opettaneet toisiamme ja löytäneet yhteiset pelisäännöt, pari pohtii.

Pari sanoo, että heidät on pitänyt yhdessä rakkaus, läheisyys ja yhteinen huumori.

M eistä tuli jo laps i na tosi läheisiä.

Jaana Laitinen

– Meille toistemme kunnioittaminen on tärkeää. Meillä on sääntö, ettemme hauku toisiamme. Rakkautta on se, että välittää toisesta vaikka olisi vihainen tai ärsyyntynyt. Toisen arvostus ja kunnioitus pitää näkyä.

Kuopiolaiset Emmi Rantonen (27) ja Niko Simonen (26) tapasivat toisensa vuonna 2009 yläasteella.

– Niko kysyi messengerissä, että alatko olee. Minä aloin ja sillä tiellä ollaan edelleen!, Emmi kertoo.

Emmi ihastui Nikossa kiltteihin silmiin ja leveisiin hartioihin. Niko puolestaan kiinnitti Emmissä ensimmäisenä huomiota punaisiin hiuksiin. Nykyään pari arvostaa toisissaan luonteenpiirteitä.

– Niko on rauhallinen, vahva tukipilari, joka takoo järkeä minun päähän kun itse meinaan lähteä ylianalysoimaan asioita, Emmi sanoo.

– Emmi on sosiaalisesti taitava ja opettanut ihmissuhdetaitoja minulle, Niko kertoo.

Seurustelun alussa pari oli toisissaan kiinni kylki kyljessä. Teinien seurustelu herätti ulkopuolisissa myös epäilyjä.

– Varmaan kukaan kavereista ei uskonut, että olisimme edelleen yhdessä. Muutaman vuoden päästä kuitenkin moni sanoi, että ei meitä osaisi enää kuvitella erilleen. Vanhemmilla oli varmaan myös epäilynsä, mutta molempien kotona otettiin avosylin vastaan ja annettiin tukea. Sillä oli varmasti myös iso rooli siinä, että meidän juttu sai niin vakaan pohjan.

Vuosien varrella ja iän kartuttua Emmi ja Niko ovat opetelleet olemaan myös erillään ja arvostamaan omaa aikaa.

– Tämä vaati paljon opettelua. Alkuvuosina oli paljonkin vaikeuksia, kun molemmat etsivät itseään ja mietimme, että olemmeko vielä aikuisenakin sopivia toisillemme. Halu olla yhdessä kuitenkin voitti ja rakkaus on vain kasvanut.

Parhaillaan pari odottaa esikoistaan.

– On upeaa nähdä puolison kasvu vanhemmaksi, Emmi toteaa.

Kuopiolaiset Elli (29) ja Jukka (30) Tuononen tapasivat toisensa vuonna 2008 lukion käytävillä. Elli oli tuolloin lukion ykkösellä, Jukka vuotta vanhempi. Yhteisten ystävien kautta nuoret päätyivät samoihin mökkibileisiin.

Muutama kuukausi mökkireissun jälkeen Jukka otti Elliin yhteyttä netissä ja siitä alkoikin tiivis yhteydenpito. Elli ihastui Jukassa leveään hymyyn ja ruskeisiin silmiin. Jukan mielestä Elli oli puolestaan ”ihanan pirteä touhottaja”.

Kun Jukka ensimmäistä kertaa tuli Ellin lapsuudenkotiin yökylään, ilmoitti Elli asiasta vanhemmilleen viestillä.

– Jätin viestin, että Jukka se sitten jääpi yöksi, ei tarvihe kysellä, Elli naurahtaa.

Pari on ollut yhteydessä nyt 12 vuotta, joista 4 vuotta naimisissa. Viime kesänä perheeseen syntyi kaksospojat.

– Rehellisesti sanottuna emme tiedä, olettiko kukaan, että olisimme yhteydessä noin kauan. Olimme kuitenkin toistemme ensimmäiset seurustelusuhteet, Elli kertoo.

Pari kokee, että aikuistuminen on muovannut suhdetta yhä parempaan suuntaan. Parisuhteen alkuaikojen pahimmat myrskyt ovat tasoittuneet rauhalliseksi yhdessäoloksi.

– Nykyään ei edes jaksa nostaa meteliä joka asiasta. Toisen tuntee jo sen verran hyvin, että osaa arvioida, millä mielellä toinen jotain sanoo, pariskunta kertoo.

Tuonoset sanovat, että heidän suhteessaan avaintekijä on luottamus. Pari viettää paljon aikaa yhdessä, mutta molemmat puuhaavat välillä myös omia juttujaan.

–Meillä on yhdessä kivaa! Nauramme samoille asioille ja toisillemme.

Sanja Räsänen (19) ja Lenni Kokkonen (19) tapasivat yläasteella. Lenni oli tuolloin 13 ja Sanja 14.

– Lenni kuikuili jatkuvasti kotitalousluokkaan, missä minä olin ja sai siitä jopa huomautuksia opettajalta. Siitä seurustelumme sitten alkoi, Sanja kertoo.

Sanjan ja Lennin parisuhde on vuosien ajan kehittynyt ja muuttunut nuorten aikuistumisen myötä. Parhaillaan pari asuu eri paikkakunnilla.

– Ennen vaadin Lenniltä tosi paljon huomiota, mutta nykyään olen sen suhteen rento, ei tarvitse joka päivä olla yhteyksissä tai nähdä, Sanja sanoo.

– Olen osannut aikuistuessa laskea kavereille ja omalle itselleen arvoa, eikä ole enää aina Sanjan kanssa ja Sanja mielessä, Lenni toteaa.

Sanjan ja Lennin aloitettua seurustelun monet lähipiirissä luulivat, etteivät he tulisi vuottakaan pysymään yhdessä.

– Ajan kanssa ihmiset ovat alkaneet ymmärtää, että ollaan Lennin kanssa hitsattu toisemme yhteen.

Pari sanoo, että heidät on pitänyt yhdessä avoimuus ja se, ettei kumpikaan vaadi toisiltaan liikaa.

– Itse olen myös pyrkinyt ajattelemaan siten, että Lenni on muutakin kuin poikaystävä. Hän on myös minun paras ystäväni, Sanja sanoo.