Millaisia terveisiä lähettäisit Kuopion uudelle valtuustolle?

Kuntavaalit järjestetään 13. kesäkuuta. Viikkosavo kävi kyselemässä Kuopion torilla, mitä terveisiä kuntalaiset lähettävät uudelle valtuustolle.

Eläkkeellä olevalla Sinikka Laaksolla ei ole paljoa kritisoitavaa. Kuopion asioihin ja esimerkiksi terveyspalveluihin hän on tyytyväinen.

– Kaikki asiat, mitä olen tarvinnut, olen saanut hoidettua. Kuopiossa on menty koko ajan parempaan suuntaan. Olen tykännyt asua täällä.

Sirkka Nuutinen (87) kiittelee hänkin Kuopion palveluita. Paikallispolitiikan sijaan hän haluaisi lähettää terveisiä valtakunnan poliitikoille.

– Eläkkeitä pitäisi nostaa, hän sanoo.

Sirkka itse teki valtaosan työurastaan 50-luvulla, jolloin nykyisenkaltaisesta eläkejärjestelmästä ei ollut tietoakaan.

– Eläkkeitä ei juuri ennättänyt siksi kerääntyä. Pienellä eläkkeellä arki on jatkuvaa rahan laskemista ja miettimistä, ostanko leipää vai lääkkeitä, Sirkka sanoo.

Ei voi olla asiakkaan etu, että hoitajat vaihtuvat jatkuvasti.

Esa Räsänen

Kuopion terveyspalveluihin ja kaupunkiin ylipäätään Sirkka on tyytyväinen.

– Kyllä Kuopioon pitää olla tyytyväinen. Nyt korona-aikana tosin harmittaa, kun kauppojen auloissa ei ole penkkejä vanhuksille. Mutta pitää elää tilanteen mukaan.

Maaningalla asuva Sari Pulkka laittaa tulevalle valtuustolle terveisiä, että Maaningalla pitää säilyttää peruspalvelut, kuten terveyskeskus ja kyläkoulut.

– Lasten asioihin pitäisi suunnata resursseja. Esimerkiksi Maaningalla on perheneuvolasta supistettu. Perheet ovat väärä säästökohde.

Maaninka liittyi Kuopioon vuonna 2016. Sari sanoo, että kuntaliitoksessa on ollut hyötynsä ja haittansa.

– Jotain on supistettu, mutta myös tilalle on tullut joitain asioita.

Salla Vaittinen ja Riina Stepanoff toivoisivat kaupunkiin lisää puistoja.

– Nuorille voisi tehdä lisää skeittipaikkoja, Riina ehdottaa.

– Ja roskapönttöjä kaivattaisiin enemmän. Koiran kanssa joutuu usein koirankakkapussia kantamaan pitkiä matkoja, kun roskapönttöjä on niin vähän, Salla sanoo.

Yleisellä tasolla molemmat kiittelevät Kuopion kehitystä.

– Kaupunki on mennyt hyvään suuntaan. Esimerkiksi sataman alueen kehitys on hieno juttu, Salla sanoo.

Kuopiolainen Arja Päivinen on hänkin tyytyväinen kaupungin kehitykseen. Hän nostaa esiin senioreiden tarpeet.

– Keskustaan kaivattaisiin enemmän viihtyisiä paikkoja, missä seniorit voisivat kohdata toisiaan. Kesäaikaan esimerkiksi Siskotyttö-patsaan ympäristö on sellainen.

Senioreille on jo nyt mahdollistettu alehintaiset liput joukkoliikenteeseen tiettyinä kellonaikoina. Sitä Arja pitää hyvänä.

– Ihminen tarvitsee toisia ihmisiä. Alehintaiset liput kannustavat myös lähiöissä asuvia senioreita liikkumaan keskustaan.

Esa Räsänen sanoo, että Kuopiossa on kaikenkaikkiaan monet asiat hyvin. Mutta parannettavaakin löytyy. Hän lähettää tulevalle valtuustolle terveisiä, että kotisairaanhoitoa pitäisi kehittää.

– Olen seurannut erään tuttavani tilannetta. Hänen luonaan käy aina eri kotisairaanhoitaja. Ei voi olla asiakkaan etu, että hoitajat vaihtuvat jatkuvasti. Olisi parempi, jos yksi tai kaksi hoitajaa hoitaisi samaa ihmistä.

Esan mielestä myös katupölyjen puhdistaminen olisi syytä aloittaa aiemmin.

 – Keväisin keskustaan ei viitsi tulla kuin pakon edestä, kun pöly rasittaa keuhkoja.

Hän toivoo, että myös yrittäjiä tuettaisiin enemmän.

– Varsinkin keskustan kivijalkayrityksiä pitäisi tukea, etteivät kaikki siirry pois keskustasta. Ja ilmaista tai ainakin edullista parkkitilaa tarvittaisiin keskustaan lisää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut