Luvassa sittenkin teatterikesä: "Toivomme, että saadaan ottaa yleisöä enemmän kuin 20 henkeä"

Kesäteattereiden lähtökohtana on, että näytelmäkausi saadaan vedettyä läpi tänä kesänä.

Vuonna 2018 Kesäteatteri Tammenranta esitti näytelmän Kaunis myllärin vaimo. Anna-Liisa Järvenpää
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Kuopion seudun kesäteattereissa tulevaan kesään valmistaudutaan valoisin mielin, vaikka koronarajoitukset aiheuttavatkin yhä epävarmuutta näytöskauteen. Viime kesänä kesäteatterien esitykset peruttiin ympäri Suomen, joka on ollut taloudellinen takaisku niin yhdistys- kuin yrityspohjallakin toimiville teattereille.

Kesäteatteri Tammenrannan tuottaja Kaisa Kekkonen kertoo lähtökohtana olevan, että näytelmäkausi saadaan vedettyä läpi tänä kesänä. Tammenranta esittää näytelmän Lekaa ja leivoksia, jonka on kirjoittanut Rauli Jokelin ja Panu Raipia. Näytelmää esitetään 11 kertaa heinä-elokuussa.

– Olemme varautuneet siihen, että rajoitamme tarvittaessa katsojien määrää. Tammenrannassa on iso katsomo, joten esimerkiksi maksimissaan 250 katsojan näytöksiä pystymme järjestämään turvallisesti ja turvavälit mahdollistuvat katsomossa hyvin tuolla katsojamäärällä per esitys.

Kekkonen sanoo, että teatterikesän onnistuminen olisi jo pelkästään seurantalo Valoharjun kannalta äärimmäisen tärkeää, koska teatterin tuotoilla on pystytty kattamaan seurantalon juoksevia kuluja talven ajalta.

– Pelkästään teatterin tuotto ei kuitenkaan riitä kattamaan kaikkia seuramme kuluja, joten seuran johtokunta ja aktiiviset seuralaiset ja kyläläiset ideoivat jatkuvasti uusia tapoja varainkeruuseen.

Maaningan Vätysteatteri aikoo esittää ensi kesänä Naurava kylä -näytelmän, jonka ohjaa Antero Karhunen. Esitykset esitetään voimassaolevat koronaohjeistukset huomioiden.

Olemme varautuneet siihen, että rajoitamme tarvittaessa katsojien määrää.

– Toivomme, että saadaan ottaa yleisöä enemmän kuin 20 henkeä. Esityksen ensi-ilta on suunniteltu pidettäväksi 5.7 sunnuntaina. Täytyy tarkkaan miettiä, kuinka kaikki järjestelyt ja toiminnot järjestetään turvallisesti. Viime kesän näytökset peruttiin ja näin ollen emme saaneet lainkaan lipputuloja. Tämä vuosi joudutaan miettimään rahoituksellisesti aivan eri tavalla, joten haasteellista on, sanoo Juha Ahola.

Siilinjärven Teatterissa valmistellaan Anna-Leena Härkösen Kaikki oikein -romaaniin pohjautuvaa näytelmää Mäntyrannan kesäteatteriin ja ensi-illan olisi tarkoitus olla 18.6.

– Esityksiä aiomme järjestää 18 kappaletta kesä- ja heinäkuun aikana. Esitykset järjestetään voimassa olevien kokoontumisrajoitusten ja viranomaisohjeistusten mukaisesti. Toivomme toki, että koronatilanne on rauhallisempi ja saamme ottaa mahdollisimman paljon yleisöä katsomoon, mutta todennäköisesti joudumme rajoittamaan katsojamäärää, kertoo tiedottaja Kalle Kokotti.

Koronan takia myös Siilinjärvellä jouduttiin perumaan kaikki esitykset viime kesältä, mikä tietenkin vaikutti negatiivisesti talouteen. Pandemia toi kuitenkin jotain positiivistakin.

– Viime kesänä saimme uudistaa Mäntyrannan kesäteatterialuetta ja teimme muun muassa kahvion terassillemme korjauksen ja laajennuksen. Olemme lisäksi kehittäneet sosiaaliseen mediaan ja nettisivuillemme paljon uusia hienoja sisältöjä.

Sekä Rauhalahti Teatteria että Iisalmessa sijaitsevaa Koljonvirta Teatteria pyörittävä Ismo Apell tiedotti maanantaina Facebookissa, että molemmissa teattereissa tullaan näkemää näytelmä tänä kesänä. Näytelmät julkaistaan pian ja lipunmyynti avataan toukokuun aikana.

– Katsomot ovat erittäin avarat ja paikkoja jopa noin 750:lle ja tulemme täyttämään ne sen hetkisiä turvallisuussuosituksia noudattaen. Uudistamme teatterien katsomoon kulkua niin, että sinne kulkemaan useista eri sisäänkäynneistä istumapaikoille, välttäen näin pitkät jonotukset ja ruuhkautumat, Apell kirjoittaa päivityksessään.

Kommentoi