Parin tunnin työmatka ei haittaa varkautelaista Piaa ja Jannea - "Kahden tunnin lisäaika minulle päivässä ei ole sen väärti, että asuisimme Kuopiossa ja palasimme Varkauteen"

Pia Nevalainen ja Janne Heikkinen pendelöivät Varkauden ja Kuopion väliä.

Pia Nevalaista ei haittaa ajella Kuopio-Varkaus-väliä. Pian kuva-arkisto
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Varkautelainen Pia Nevalainen työskentelee vanhempana johdon assistenttina Aurealis Therapeuticsilla Kuopiossa. Hän on ajanut 75 kilometriä suuntaansa Varkauden ja Kuopion väliä vuodesta 2014 lähtien, jolloin hän aloitti työt yrityksessä. Väliin tosin mahtui parin vuoden tauko, jolloin Nevalainen asui puolisoineen Kuopiossa.

– Vuonna 2017 muutimme työni vuoksi Kuopioon. Noin vuoden kuluttua siitä huomasimme, kuinka kaikki vapaa-aika ja viikonloput menivätkin Varkaudessa. Siellä oli lopulta enemmän ystäviä, perhe ja harrastuksia. Aloimme miettiä, että kahden tunnin lisäaika minulle päivässä ei ole sen väärti, että asuisimme Kuopiossa ja palasimme Varkauteen. Yksinkertaisesti vapaa-ajanlaatu on parempi täällä. Vaikka Kuopiossakin on ja oli ystäviä, ei sitä koskaan jotenkin osannut samalla tavalla asettua sinne.

Kuopio-Varkaus-välin ajaminen oli tuttua Nevalaiselle jo ennen vuotta 2014, sillä hän körryytellyt samaa reittiä aikaisemmin puolen vuoden ajan toisessa työssä. Veri on aina vetänyt takaisin Varkauteen.

 – Nuorena asuin 5 vuotta Savonlinnassa, mutta palasin sitten Varkauteen takaisin yrittäjäksi. Kahdesti olen siis lähtenyt ja palannut. Ehkä se on nyt uskottava, että täällä pysytään, hän nauraa.

Nevalaisella menee työmatkaan noin pari tuntia päivässä. Vuosien saatossa hän on tottunut ajamiseen ja sitä helpottaa myös liukuva työaika, sekä erityisesti korona-aikana lisääntynyt etätyö. Nevalainen tekee paljon töitä ja Kuopio-päivinä hän suunnittelee lähtönsä niin, ettei joudu pahimpiin ruuhkiin.

– En ole aamuvirkku. Saatan tehdä aamulla töitä kotosalla, viedä lapsen hoitoon ja lähteä kaupunkiin vasta kello yhdeksän. Joskus jopa myöhemminkin. Ja töistä kotiinpäin lähden myös niin, etten joudu iltapäivän ruuhkiin. Olen todella kiitollinen työnantajalle, että hän on antanut mahdollisuuden rytmittää työpäiviä itselle sopivaksi.

Jollain tapaa siitä on oppinut nauttimaankin, eikä matka tunnu enää niin pitkälle.

Kun asuu kauempana ykkösminuutitkin alkavat ratkaista työmatkassa. Kun Nevalainen perheineen muutti takaisin Varkauteen katsottiin asunto niin, että hän pääsee mahdollisimman nopeasti vitostielle.

– Kaupungin läpi ajellessa voi mennä vartti ja sellainen alkaa jo merkata pitkässä työmatkassa.

Janne Heikkinen on ajanut Kuopio-Varkaus-väliä reilut viisi vuotta. Jannen kuva-arkisto

Ajomatka työpaikan ja kodin välillä on useimmiten Nevalaiselle myös päivän hengähdyshetki itsensä kanssa. Aamulla autossa on usein aamukahvi, joskus jopa aamupala. Ajaessa soi radio ja usein Nevalainen soittelee matkalla ystävien kanssa.

– Se on hyvää aikaa päivittää kuulumisia. Joskus hoidan työpuheluita ja olen myös kova laulamaan autossa. Jollain tapaa siitä on oppinut nauttimaankin, eikä matka tunnu enää niin pitkälle.

Veljekset Laakkosella yritysmyyjänä työskentelevä Janne Heikkinen on ajanut Kuopio-Varkaus-väliä reilut viisi vuotta. Hänen työmatkansa yhteen suuntaan on noin 75 kilometriä ja se ottaa päivittäin vajaa pari tuntia kuten Nevalaisellakin.

– Lähden yleensä aamulla ennen seitsemää ja kotiinpäin lähden ajelemaan, miten työt sallivat noin kello 16–17 välillä. Ajaessani kuuntelen radiota ja hoidan työasioita puhelimitse.

Loistava työpaikka ja mukavat työkaverit ovat saaneet Heikkisen pendelöimään kyseistä väliä ja vuosien saatossa hän on tottunut ajamiseen. Toisinaan hän tekee myös etäpäiviä kotona Varkaudessa. Työmatka kulkee vitostietä pitkin, johon Heikkisen mielestä talvinopeusrajoitukset tuovat turvallisuusriskin.

– Hyvin hoidettu valaistu tie ei tarvitsisi talvirajoitusta. Silloin paljon alinopeuden ajajia, joista aiheutuu paljon ohituksia.

Kommentoi