Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vapun juhlijat työllistivät poliisia Itä-Suomessa – "Kun mennään aamuyön tunneille ja porukka alkaa päihtyä, alkaa kahden metrin suojaetäisyys mennä syleilytasolle"

Poliisilla oli Itä-Suomessa runsaasti tehtäviä vappuaattoiltana. Kotihälytykset, erilaiset nujakat, rattijuopot sekä häiriökäyttäytymiset työllistivät poliisipartioita aina aamuyön tunneille asti.

Poliisin hälytystehtäviä vappuaattoillan kello 19 ja vappuaamun kello 07 välillä oli Itä-Suomen alueella yhteensä 296 kappaletta. Ihmisiä oli pitkästä aikaa runsaasti liikkeellä ja paikka paikoin ravintoloiden terasseille muodostui jonoja.

Poliisin näkökulmasta yö oli vilkas ja verrattavissa kesäajan viikonloppuihin.

– Ihmisiä oli liikenteessä, mutta mitään vakavampaa ei tapahtunut. Eikä kylmä keli ihmismäärää vähentänyt. Jos olisi ollut parikymmentä astetta lämmintä niin olisi ollut ihan erilainen karnevaalimeininki, vaikka koronarajoitukset ovat päällä. Kyllä ihmiset käyttäytyivät maltillisesti, rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista kertoo.

Ravintoloissa oli myös runsaasti asiakkaita, mutta ravintoloiden sulkeuduttua jo klo 23 vapun juhlinta jatkui ulkosalla sekä yksityisasunnoissa.

Kuopion Kauppakadun ravintolakeskittymään syntyi illan tullen jonoja.

– Kyllä ihmisillä oli jonkinlaista yritystä noudattaa etäisyyksiä toisiinsa. Kun mennään aamuyön tunneille ja porukka alkaa päihtyä, alkaa kahden metrin suojaetäisyys mennä syleilytasolle. Sitten ei enää välitetä, vaan mennään intiimialueen sisäpuolelle. Jos joukossa oli koronapositiivisia, niin kyllähän se herkästi tarttuu.

Verrattuna vuoden takaiseen vappuun nyt oli hivenen vilkkaampaa, sillä vuosi sitten vastaavana ajankohtana poliisille tuli 224 tehtävää.

Ennen koronapandemiaa poliisilla oli Itä-Suomessa vuonna 2019 vappuna 338 tehtävää.

Vappuaattoiltana ja aamuyöllä Itä-Suomessa poliisilla oli kotihälytystehtäviä 56, kun viime vuonna kotihälytyksiä oli 60, eriasteisia häiriökäyttäytymisistä johtuvia tehtäviä oli 30, rattijuopumuksiin liittyviä tehtäviä oli yhteensä 24. Pahoinpitelytehtäviä oli Itä-Suomessa yhdeksän ja vahingontekoja oli viisi.

Poliisin omia valvontatehtäviä yön ajalta tehtiin 61 kappaletta, joista suurin osa oli järjestyksen valvontaa taajamissa sekä eriasteisia liikenteeseen liittyviä valvontatehtäviä.

Pelkän päihtymyksen vuoksi vapun viettoon poliisin putkaan toimitettiin 20 henkilöä. Rikosperusteisesti kiinniotettuja vappuyöltä oli seitsemän henkilöä.

Pääsääntöisesti vappua vietettiin poliisin näkökulmasta maltillisesti ja juhlinta tapahtui pienissä piireissä, kuten oli etukäteen kehotettu.

Toki yksittäisiä poikkeuksia oli ja porukkaa kokoontui runsaasti esimerkiksi Kuopion Valkeisenlammelle.

Vappu on vuoden kierrossa poliisin yksi vilkkaimmista ajankohdista.

– Vappuun pitää varautua suunnitelmallisemmin ja varata resursseja. Vappu on meille selkeä painopistealue, Pohjolainen summaa.

Vappuaattoa juhlittiin ulkona viime vuotta enemmän, juhlinta sujui pääosin rauhallisesti