Politiikasta urheilun pariin vuosia sitten siirtynyt Anssi Laine: "Välillä tuntui, että poliitikko on liikaa valmistelukoneiston jatke"

Entisestä kuntapoliitikosta Anssi Laineesta kuoriutui jääkiekkovalmentaja ja urheilujohtaja.

KalPan urheilujohtaja Anssi Laine täyttää parin viikon päästä 40 vuotta. Muistelimme kuntavaalien alla jääkiekkomiehen uraa. Usein urheilupiireistä putkahtaa poliitikoita. Laineella kävi päinvastoin. Hän antoi rukkaset politiikalle ja vaihtoi poliittiset vakanssit valmentamiseen.

Anssilla oli jo aikuisiän alkutaipaleella keskustalaisen isäntämiehen itsevarmat elkeet, kyky tehdä päätöksiä ja analyysejä. Kauas katsomista ja kokonaisuuksien näkemistä hän tarvitsee KalPankin seurapolitiikassa. Nyt ihmetellään, miten 35-vuotiaat naisministerit johtavat Suomea. Anssi oli rapiat päälle kaksikymppisenä poliittinen vaikuttaja ja ison lautakunnan puheenjohtaja.

Nuori mies oli jo korkealla keskustalaisessa nokkimisjärjestyksessä. Halutessaan hän olisi voinut sujahtaa kansanedustajaputkeen. Gladiaattorit kaukaloissa kiinnostivat kuitenkin enemmän kuin palveleminen demokratian ritarina.

Anssi tietää, että politiikka on kärsivällisyyslaji, joka vaati kestäviä istumalihaksia. Politiikassakin saa kilpailla, mutta joukkueurheilussa eivät omat puukota selkään niin kuin voi tapahtua politiikan taistelutantereilla. Kuopion valtuutettuna Laine vaikutti vuosina 2005–2012.

Kuntapolitiikka on sitä paitsi paljon muutakin kuin istumista kokouksissa ja hörppiä paperikasojen ympärillä pullakahvia. Anssia alkoi uuvuttaa kontaktit kuntalaisten kanssa. Ikäviäkin päätöksiä pitää selitellä äänestäjille ja sopeutua siihen, että vaikuttaminen on kompromissien tekemistä.

– Välillä tuntui, että poliitikko on liikaa valmistelukoneiston jatke. Kuitenkin pitäisi muistaa, että valtuutettu on kuntalaisten edustaja. Valmentajana sain aitiopaikalta seurata ja olla mukana tiimissä, miten liigajoukkuetta johdetaan. Pikkuleijonien valmennuksessa sain tutustua kansainvälisiin kiekkovirtauksiin.

Välillä tuntui, että poliitikko on liikaa valmistelukoneiston jatke.

Vuonna 2014 Anssi toimi 7 ottelussa kauden päätteeksi KalPan päävalmentajan tehtävissä ja sen jälkeen apuvalmentajana Pekka Virran valmennustiimissä. Kevät 2020 piti olla Anssin valmennusuran huipentuma. Hän oli valmentanut kolme vuotta samaa ikäluokkaa ja palkinto oli määrä korjata 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Koronavirus pilasin Anssi unelman. Pettymyksensä hän kuittaa v-alkuisella sanalla, joka ei kaipaa muita tulkintoja. Koronan vuoksi MM-kisat peruttiin ja Anssi aloitti keväällä 2020 KalPan urheilujohtajana.

– Värvään pelaajia tiukassa budjettiraamissa. Rahaa meillä ei ole koskaan käytettävissä niin paljon kuin Suomen suurilla seuroilla. Jos onnistumme kasvattamaan nuoria pelaajia lähelle huippua ja hankkimaan muutaman kokeneen sotaratsun, meillä voi olla joku vuosi mahdollisuuksia jopa SM-kultaan.

Anssi määrittelee omat vahvuutensa kykynä johtaa tiimejä ja haluna oppia uusia asioita. Hän on myös sukkela seuramies, jolla on pelisilmää kaukalossa ja kabineteissa. Nykyisin hän on etupäässä toimistohommissa, mutta ylläpitää huippuvalmennuksen ammattitaitoa seuraamalla lajin kehitystä.

– Muiden tehtävien ohella sparraan KalPan liigajoukkueen valmennustiimiä. Olen asunut koko ajan Kuopiossa. Kuopio on sopivan kokoinen. Talvet ovat valkoisia ja Puijolla hiihtäminen on luksusta. Nuorena oli suunnitelmia päästä jonnekin muualle. Nyt nautin kolmen lapsen isänä paikallaan olosta ja kotikaupungistani.

Kuka

Anssi Laine

Kuopiolainen jääkiekkovalmentaja ja urheilujohtaja.

Syntynyt 14. toukokuuta 1981.

Toiminut 2019-2020 Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana.

Ollut Kuopion kaupunginvaltuustossa vuosina 2005–2012 ja toiminut kasvun ja oppimisen lautakunnan puheenjohtajana.

Valmentanut kaudella 2014 loppukauden KalPan liigajoukkuetta päävalmentajana sekä apuvalmentajana.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut