Valkeisenlammelle aukesi uusi, luovien ihmisten työ- ja tapahtumatila

Taiteilija Tiia Sorjosen toiveena on, että tilaan syntyisi monenkirjava luovien ihmisten yhteisö.

Tiia Sorjonen työskentelee itse päivittäin Huvilassa. Inka Matilainen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Kuopiossa avasi pari viikkoa sitten uusi erityisesti luoville ihmisille suunnattu työtila, jossa aiotaan myös järjestää erilaisia tapahtumia, esityksiä ja live-keikkoja.

Tila kantaa nimeä Huvila ja se sijaitsee Minna Canthin kadulla, entisen Pikku Hukan ja autokoulun tiloissa aivan Valkeisenlammen rannalla. Huvila on vuonna 2019 perustetun monitaiteellisen Rosace Collectiven työtila, jonka perustaja ja taiteellinen johtaja on kuopiolainen Tiia Sorjonen. Ajatus tilan avaamisesta muillekin syntyi korona-ajan etätyöbuumin myötä.

– Huvila on toimisto ja luova tila, yleishyödyllinen rennon oleskelun ja tekemisen paikka, joka on kaikille avoin. Sieltä voi varata joko vain työpisteen tai jopa koko tilan omaan käyttöön aukioloaikojen puitteissa. Ajatus syntyi tosiaan korona-ajan etätyöstä. Välillä on todella tärkeää päästä myös kotoa pois. Ovet ovat kaikille avoimet, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole kahvila tai baari vaikka vanhan baarin tiloissa olemmekin.

Tilaa vuokrataan päiväpassisysteemillä, johon sisältyy tilan käyttö, internet ja se tärkein eli kahvi. Koska Sorjonen itse on taiteilija sekä teatteri-ilmaisun ohjaaja tilaan liittyy myös esityksellisyys.

– Jos haluaa luovan prosessin heti aamusta käyntiin, voi meille tulla niin sanottuun luovaan aamuherätykseen tiistaisin ja torstaisin. Kyseessä on performatiivinen luovuuden herättelytuokio.

Tiloissa on yhteensä 17 työskentely eli istumapaikkaa, joista käytössä on tällä hetkellä neljä. Paikkoja vuokrataan kuten myös tapahtumia järjestetään koronarajoitukset huomioiden.

Huvila on toimisto ja luova tila, yleishyödyllinen rennon oleskelun ja tekemisen paikka.

Sorjosen ajatuksena on, että tilaan syntyisi monenkirjava luovien ihmisten yhteisö. Huvilassa on jo järjestetty pieni avajaistapahtuma ja lisää on luvassa kevään ja kesän aikana. Tarkoitus on myös järjestää erilaisia työpajoja.

– Vappuna meillä oli pienet vappuhulinat. Kesälle on luvassa vierailuesityksiä ja keikkoja, sitten suunnitelmissa on, että kesäkuulta alkaa runoklubi ja avolava eli open stage, jolle kuka vain saa mennä esiintymään.

Rosace Collective on Sorjosen monitaiteellinen kollektiivi, jonka hän perusti jo vuonna 2018 toisella nimellä ja tuotti sen alla yhden yhteistyöproduktion. Rosace Collective on aikaisemmin järjestänyt tapahtumia ja esityksiä. Vuoden 2021 projekti on ihmisen ja teknologian suhdetta tutkiskeleva Learning (how) to Love the Machine, joka yhdistää ääni- ja liiketyöskentelyä. Kuopiossa kollektiivi sai hieman uuden muodon, kun Sorjonen joutui yllättäen jäämään pidemmäksi aikaa Suomeen ja mietti, mitä täällä tekisi.

– Siitä syntyi ajatus, että entäs jos koittaisin löytää yhteisön joka toimisi myös Suomen ja Skotlannin välisenä linkkinä. Olen opiskellut Glasgowssa taiteiden kandiksi. Tulin Suomeen oman sooloesityksen kanssa ja tarkoitus oli olla kuukausi. Sitten iski pandemia ja pandemiasulut. Ajattelin, että nyt on ehkä aika juurtua takaisin Suomeen ja Kuopioon, jossa olen käynyt lukion.

Kuka

Tiia Sorjonen

Olen 29-vuotias teatteri-ilmaisun ohjaaja ja esitystaiteilija.

Valmistui 2018 Turun Ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta Teatteri-ilmaisun ohjaajaksi ja 2019 The Royal Conservatoire of Scotlandista BA Contemporary Performance Practice-linjalta.

Työskennellyt erilaisten ryhmien ohjaajana teatterin parissa vuodesta 2017. Tekee omaa taiteellista työtä Rosace Collectiven taiteellisena johtajana.

Vapaa-ajalla harrastaa rumpujen soittamista ja skeittaamista.

Kommentoi