Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savilahteen valmistuu Viäntö-niminen maisemapylväs - katso havainnekuva

Maisemapylväs toteutetaan osana Savilahden uuden kaupunginosan kehityshanketta.

Kuopion Savilahteen valmistuu maisemapylväs osana voimajohtoverkon uudelleenjärjestelyä. Pylvään suunnittelee tiimeineen arkkitehti Bratislav Tošković Parviainen Arkkitehdit Oy:stä. Toškovićin ideoima Viäntö-niminen maisemapylväs on osa Savilahden valaistus-, taide-, muotoilu- ja kulttuuriohjelmaa, eli Valon kaavaa. Kyseessä on järjestyksessään toinen kolmesta alueella toteutettavasta suuren mittaluokan valotaide- ja muotoilutoteutuksesta, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.

Maisemapylväs toteutetaan osana Savilahden uuden kaupunginosan kehityshanketta. Kaupunkirakenteen parantamiseksi Fingrid Oyj, Kuopion Sähköverkko Oy ja Kuopion kaupunki uusivat alueella 110 kV voimajohtoja. Keskeisimmät muutokset paikantuvat Kuopion yliopistollisen sairaalan, Terveyspuiston ja Kuopion sähköverkon muuntamokentän alueille sekä Puijonlaaksontien läheisyyteen.

Viäntö tulee sijaitsemaan Savilahdentien ja Valtatie 5:n välisellä alueella Niuvantien kohdalla.

Savilahden alue paikkana, alueen luonne ja toiminnot sekä Valon kaavassa nimetty alueellinen teema tiede ovat toimineet työn inspiraatioina. Suunnittelua on ohjannut myös pylvään sähkötekniset ja toiminnalliset reunaehdot.

Maisemapylvään nimi Viäntö viittaa pylvään vääntyvään muotokieleen, jonka mukaisesti nimessä heijastuu savolainen ”twist”.

Kokonaishankkeen suunnittelu on parasta aikaa käynnissä. Ilmajohtopylväiden ja voimajohtoverkoston uusimistyön on arvioitu valmistuvan loppuvuodesta 2022.

Maisemapylväs valmistuu muun hankeaikataulun mukaisesti vuoden 2022 lopulla.

Lue tästä mitä mieltä Viikkosavon lukijat ovat Viäntö-maisemapylväästä.