Kovat nimet muuttavat ennusteita - Viikkosavo syynäsi puolueiden ehdokaslistat

Vuonna 2017 Kuopion kuntavaaleissa oli yhteensä 452 ehdokasta, nyt ehdokkaita on 507. Miten käy keskustan ja perussuomalaisten?

Kokoomuksessa urheiluselostaja Juuso Ikonen haluaa kokeilla, miten selostus onnistuisi valtuustossa. Ismo Vornanen
Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

Valtakunnalliset kannatusluvut eivät välttämättä heijastu suoraan yksittäisen kunnan kuten Kuopion vaalitulokseen. Ehdokasasettelu ja tehokas markkinointi voivat muuttaa valtakunnallisia kannatusmittauksia.

Rekrytoinnissa puolueet ottavat huomioon ehdokkaiden ammatillisen kattavuuden, ikärakenteen, sukupuolijakauman sekä puolueensa profiilin.

Ylen toukokuun gallupissa kokoomus 20,2, perussuomalaiset 18,2 ja demarit 18,1 prosentin kannatuksella voivat olla Kuopiossa missä järjestyksessä tahansa. Keskusta sinnittelee 11,7 prosentin kannatuksella selvästi perässä, mutta Kuopiossa puolue on vahvistunut kahdella tunnetulla poliitikolla, europarlamentaarikko Elsi Kataisella ja varakansaedustaja Sallamaarit Markkasella.

Mielenkiinto kohdistuu kysymyksiin, menettääkö keskusta Kuopiossa suurimman puolueen asemansa ja voiko perussuomalaiset nousta suurten joukkoon ja ohittaa keskustan.

Perussuomalaisten listalla on tulevissa vaaleissa kohtuullisesti akateemista osaamista mutta selkeä naisvähemmistö. Miesehdokkaita heillä on peräti 74, mikä tarkoittaa noin 85 prosentin miesenemmistöä. Ylempi korkeakoulututkinto on muun muassa lääkäreillä Outi Peltolalla ja Pekka Timosella, eläkkeellä olevalla rehtorilla Risto Pirisellä ja asianajaja Pekka Vartiaisella.

Psykiatrian erikoislääkäri Outi Peltola on yksi perussuomalaisten harvoista naisehdokkaista. Peltolan kuva-arkisto

Voiko perussuomalaiset nousta suurten joukkoon ja ohittaa keskustan.

Keskustalla on runsaasti poliittista kokemusta ja vaaleissa rutinoituneita ehdokkaita. Kataisen ja Markkasen lisäksi entiset kovat nimet Antti Kivelä, Aleksi Eskelinen ja Markku Rossi tuovat listalle poliittista painoarvoa. Hetti Rytsy ja Leila Savolainenkin ovat kuntavaaleissa kahmineet isoja potteja.

Demareilla on jälleen kerran vahva ay-siipi. Ay-ehdokkaita ovat pääluottamusmiehet Veijo Tirkkonen, Mertsi Blomerus, Juha Pirskanen, Juha Hujanen, Marja Leena Keinänen ja luottamusmies Jouni Partanen sekä työsuojeluvaltuutetut Kyösti Koponen ja Eini Kirsikka-aho. Kunnallisneuvos Rauno Airaksellakin on vahva ay-tausta. Mielenkiintoinen uusi nimi listalla on näyttelijä Ilkka Pentti.

Kokoomuksessa on urheilun ja kulttuurin sarka hyvin edustettu. Urheiluselostaja Juuso Ikonen hallitsee useita urheilulajeja ja puhumisen taidon. Urheiluihmisiä ovat lisäksi Tsega Kiflie ja valmentaja Marko Pykälä. Anja Lappi on kulttuurin monitoimiosaaja ja Eija Vähälässä yhdistyy sekä urheilu- että kulttuuripersoona. Miten vahvan kannatuksen saa eduskunnasta pudonnut Sari Raassina ja nouseeko Marko Kilpi koko kaupungin ääniharavaksi?

Siilinjärveläistaustainen varakansanedustaja Sallamaarit Markkanen kerää ääniä Kuopiossa ehkäistäkseen keskustalle ennustetun tappion. Ismo Vornanen

Vihreiden leipälajissa ympäristökysymyksissä on ehdolla ammattimaista ympäristöosaamista kuten ympäristöasiantuntija Petri Niemisellä, ympäristötieteilijä ja polkupyöräilyä kampanjoivalla Ari Paanalalla ja luonto-ohjaaja Anu Seppäsellä sekä puolueen johtohahmolla, bio- ja kiertotalouden asiantuntija Harri Auvisella.

Dema-reilla on jälleen kerran vahva ay-siipi.

Vasemmistossa haetaan poliittista johtajaa, kun Markku Söderström ja Erkki Virtanen jättävät valtuuston. Nouseeko Laura Meriluoto ryhmässään johtavan poliitikon rooliin? Vasemmisto ei ole perinteisesti yrittäjien puolue. Ehdolla on kuitenkin yrittäjinä tekniikan tohtori Janne Parkkila, diplomi-insinööri Ergin Yücel ja Adam Al-Sawad. Kansainvälisen yritysmaailman tuntee myös vientipäällikkö Susanna Järvinen.

Kristillisdemokraateissa ammatillista kristillistä osaamista on pastori ja puolueen ykköshahmolla Björn Cederbergillä, teologi Juhani Laurinkarilla ja vankilapappi Markku Virralla. Tosin vihreissäkin on pari teologia, Kati Jansa ja Sanna Mertanen.

Demareiden Ilkka Pentti edustaa politiikassa näyttelijäkiintiötä, kun valtuustosta jäivät pois Ismo Apell ja Markku Söderström. Arkistokuva. Inka Matilainen

Liike Nytin Kuopion puheenjohtaja ja jo eduskuntavaaleissa mukana ollut Teemu Soini on syvällä liikkeen toimintatavoissa. Nyt tarjoaa kansalaisille nettipohjaista asiakysymyksiin pohjautuvaa osallistumista poliittisten julistusten sijaan.

Yhden tai muutaman henkilön vaalitaistelua käyvät Kuopiossa ruotsalaisen kansanpuolue, jota edustaa vaaleissa riskianalyytikko Suraindran Kamalakanan. Rakkauden, ilon ja toivon teemoilla vaaleja käy kristallipuolue ja tarjoaa vaihtoehdoksi muun muassa energiahoitaja Ann-Marie Rendeä. Kommunistisen puolueen listalla on vaaleista toiseen Juhani Tanski. Ylilääkäri Harri Makkonen kampailee valtuustopaikasta yksin omalla listallaan.

Vaalit

Kuntavaalit 2021

Kuopiossa on 88 ehdokkaan listat SDP:lla, kokoomuksella, keskustalla ja perussuomalaisilla.

Vihreillä on 51, vasemmistolla ja KD:lla 44 ehdokasta sekä NYT-liikkeellä 9, kristallipuolueella 3, kommunistisella puolueella 2, RKP:lla 1 ehdokas sekä sitoutumattomalla listalla on yhden henkilön lista.

Ennakkoäänestys kotimaassa on 26.5.–8.6.2021.

Vaalipäivä on 13.6.2021.

Juttua muokattu 17.5.2021 klo 8.30. Korjattu Petri Niemisen titteli ilmastotutkijasta ympäristöasiantuntijaksi.

Juttua muokattu 18.5.2021 klo 14.35. Muokattu viimeisen kappaleen ensimmäisen lause muodosta: "Yhden henkilön vaalitaistelua käyvät Kuopiossa ruotsalaisen kansanpuolue, jota edustaa vaaleissa riskianalyytikko Suraindran Kamalakanan." muotoon: "Yhden tai muutaman henkilön vaalitaistelua käyvät Kuopiossa ruotsalaisen kansanpuolue, jota edustaa vaaleissa riskianalyytikko Suraindran Kamalakanan." Sekä seuraava lause muodosta: "Rakkauden, ilon ja toivon teemoilla vaaleja käy kristallipuolue ja tarjoaa vaihtoehdoksi energiahoitaja Ann-Marie Rendeä." muotoon: "Rakkauden, ilon ja toivon teemoilla vaaleja käy kristallipuolue ja tarjoaa vaihtoehdoksi muun muassa energiahoitaja Ann-Marie Rendeä."

Kommentoi