Kuinka puolueet erottuvat toisistaan: "Eroamme muista vastustamalla selvästi eriarvoisuutta"

Viikkosavo kysyi kuopiolaispuolueiden puheenjohtajilta, mikä puolue on arvoiltaan lähinnä, mikä kauimpana omasta puolueesta.

Äänestäjällä on Suomessa vara mistä valita, mutta onko puolueissa todellisia eroja? Päivi Kallo
Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

Kuntavaaleissa puolueet kampailevat paremmuudestaan kuin urheilukisoissa. Jos äänestäjä menee puolue edellä, hänen pitäisi nähdä eroja puolueiden asia- ja arvomaailmassa. Viikkosavo pyysi kunnallisjärjestöjen puheenjohtajia kertomaan, mikä puolue on lähinnä ja mikä kauimpana oman puolueen arvomaailmaa ja millä tavalla oma puolue erottuu muista puolueista.

Demareiden Jaakko Kosunen ei näe kuntapolitiikassa suurta tarvetta erottautua muista puolueista.

– En lähde laatimaan rankinglistoja muista puolueista. Demareilla on seinät leveällä ja katto korkealla. Monenlaista ajattelua sopii ison katon alle. Ihmisarvokysymykset ovat kuitenkin jakamattomia. Puolustamme julkisia palveluita, mutta siinä rintamassa on muitakin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Sakari Pääköllä on selitys, miksi kuntapolitiikassa on aatteet vähissä.

– Talousasioissa kunta on kotitaloutta muistuttava yksikkö, jonka tehtävä on pitää kulut ja menot jatkuvasti tasapainossa, eikä niinkään suhdanteita tasaava kuten valtio. Tämä loiventaa puolueiden välisiä, ideologisia ja talouspoliittisia eroja.

Pääkkö nostaa poliittisiksi vedenjakajiksi Kuopiossa suhtautumisen aluepolitiikkaan.

Suurimmat linjaerot syntyvät vasemmiston ja vihreiden kanssa.

Vesa Linnanmäki

– Kuopio olisi joidenkin puolueiden linjausten perusteella maalaispitäjä ja investoinnit ja kehitys sen mukaisia. Me taas uskomme, että Kuopion pitää panostaa kasvuun. Vertailukaupunkimme ovat tämän maakunnan ulkopuolella.

Kokoomus pitää perussuomalaisia ja vasemmistoliittoa kauimpana itsestään, koska nämä kaksi puoluetta tekevät valtuustossa jatkuvasti velkaa kasvattavia menolisäyksiä.

– Meidän mielestämme kakku tulee leipoa ennen kuin se syödään. Demarit ovat kaupungin kehittämisasioissa lähimpänä kokoomusta.

Vihreiden Petteri Heikkinen pitää perussuomalaisia aatteellisesti vieraimpana puolueensa heidän sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, alkuperän, kielen, uskonnon tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

– Ilmaston muutos on suurin uhka mitä nykyihminen on olemassaolonsa aikana kohdannut. Lisäksi on käynnissä valtava luontokato ja lajien massasukupuutto. Meidän on tehtävä kaikkemme, että maapallo säilyisi asumiskelpoisena tuleville sukupolville.

Politiikassamme korostuu alueellinen oikeudenmukaisuus.

Juha Savolainen

Heikkinen arvelee, että vasemmistoliitto on lähinnä vihreitä ja sanoo että luonnonsuojeluasioissa vihreät on ainoa puolue, joka puheiden lisäksi valmis kipeisiin päätöksiin, vaikka talouskasvu on vaakakupissa toisella puolella.

Perussuomalaisten Juha Savolaisen mukaan yhteistä linjaa on vaikea löytää vihreiden ja vasemmistoliiton kanssa.

– Perussuomalaiset katsovat, että julkisen talouden turvaamiseksi vain todellisten työpaikkojen luomisella saadaan verotulot kasvamaan ja kuntatalous tasapainoon. Yltiöpäisellä ilmastopolitiikalla ei saa karkottaa olemassa olevaa yritystoimintaa alueelta ja sosiaalimenojen vuoksi tulee harrastaa tiukempaa turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkaa.

Parhaina yhteistyökumppaneina Savolainen pitää kristillisdemokraatteja ja kokoomusta. Perussuomalaiset haluavat, että yhteiskunnassa kaikki voivat liikkua ilman pelkoa.

– Politiikassamme korostuu alueellinen oikeudenmukaisuus. Olemme ainoa puolue, joka on kritisoinut kiintiöpakolaisasiaa emmekä halua kuopiolaisten rahoja poliittiseen tukeen tai palkallisiin puheenjohtajiin.

KD:n Björn Cederberg ei pysty vastaamaan mikä puolueista on aatteellisesti etäisin.

– KD:llä on huoli ympäristöstämme ja me jaamme tämän huolemme vihreiden kanssa. Vasemmistoliiton kanssa jaamme taas huolen vähävaraisista kuntalaisista.

Keskustaa Cederberg pitää läheisimpänä puolueena, koska KD asemoituu puoluekentässä keskustaoikeistolaiseksi puolueeksi.

– KD:llä on keskustan kanssa yhteneväiset näkemykset Kuopion taloudenhoidosta ja koko kaupungin pitämisestä elävänä. Mikään toinen puolue ei korosta samalla tavalla lähimmäisenrakkautta ja perhettä kuin KD. Perheillä tulisi olla mahdollisuus hoitaa 3-vuotiaat lapset kotona kuntalisän avulla.

Keskustan Vesa Linnanmäki esittää, että ideologioiden sijaan puolue vaikuttaa ihmisten arkeen ratkaisukeskeisesti.

– Keskusta haluaa pitää tasa-arvoisesti huolta kaikista Kuopion asuinalueista ja huolehtia mahdollisimman hyvin lähipalveluista. Keskustalle on tärkeää vastuullinen taloudenpito. Suurimmat linjaerot syntyvät vasemmiston ja vihreiden kanssa. KD on aatteellisesti lähin ja taloudenhoidossa kokoomus.

Teemu Soini sanoo, ettei Nyt Liike kuulu lainkaan perinteiselle vasemmisto-oikeisto akselille. Nyt keskittyy vain asiakysymyksiin faktoihin pohjautuen ja osallistamalla kuntalaisia nettiparlamentissa.

– Talouspolitiikassa varmasti Vasemmistoliitto on kauimpana, koska Liike Nyt pyrkii mahdollistamaan yrittäjyyttä ja vapaata markkinataloutta sekä purkamaan turhaa sääntelyä. Lähimpänä talouskysymyksissä on kokoomus ja perussuomalaiset ja sosiaali- ja terveyspoliittisissa kysymyksissä SDP.

Vasemmiston Sakari Laitinen määrittelee etäisimmiksi puolueiksi perussuomalaiset ihmisarvokysymysten vuoksi.

– SDP ja vihreät tuntuvat läheisimmiltä, mutta olemme vain samalla suunnalla. Seisomme oikeisto vasemmisto -akselin vasemmassa päädyssä. Eroamme muista vastustamalla selvästi eriarvoisuutta. Kannatamme esimerkiksi terveyskeskusmaksujen poistoa ja koulujen pieniä ryhmäkokoja.

Lue Ismo Vornasen näkökulma-kirjoitus aiheesta alta.

Kuntavaalit

Aikataulut vuoden 2021 kuntavaaleissa

Vuoden 2021 kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 13.6.2021 ja muut tärkeät ajankohdat ovat seuraavat:

Äänioikeusrekisterin tietojen poimintapäivä (missä kunnassa kukin on äänioikeutettu): 23.4.2021

Ehdokashakemusten jättöpäivä: 4.5.2021

Ehdokasasettelun (ml. ehdokasnumerot) vahvistaminen: 14.5.2021

Äänioikeusrekisteri lainvoimainen 25.5.2021

Kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy 1.6.2021 klo 16

Ennakkoäänestys kotimaassa: 26.5. - 8.6.2021

Ennakkoäänestys ulkomailla: 2. - 5.6.2021

Tulosten vahvistaminen: 16.6.2021

Valtuustot aloittavat työnsä 1.8.2021.

Kommentoi