Näkökulma: Henkilö vai puolue edellä?

Selvitä muutama kysymys ennen kuin astut äänestyskoppiin.

Kuka kuuluu urheilupuolueeseen? Kuka kulttuuripuolueeseen? Kannattaako ehdokas korkeaa rakentamista vai maalaismaisemaa? Juha Poutanen
Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

Puoluepukareiden vastauksista sivuilla 4–5 äänestäjä huomaa, miten kansan keskiluokkaistuessa poliittisista aatteista on tullut hauraita kuin vessapaperi. Äänestäjillä on aikaa pohtia turhuuksia, kuten kuka kuuluu urheilu- tai kulttuuripuolueeseen, kenen silmissä korkea rakentaminen on kaunista, kuka kannattaa matalaa maalaismaisemaa.

Kuntavaaleja ei voi irrottaa valtakunnan politiikasta. Äänestäjät voivat kostaa tai nostaa. Esimerkiksi sote-vaalit vievät valtaa kunnilta ja jättävät pienet kunnat kokonaan ilman maakuntavaltuutettuja. Jopa talouspuolueena itseään pitävä keskustakin on säikähtänyt, että maakuntaverohan nostaisi veroastetta. Suomen himoverotus on muutenkin punavihreiden silmänkääntötemppu.

Äänestäjillä on lupa kysyä kuntavaaleissa, onko pääministeri konkurssi- Sanna, joka vie Suomea velkakierteeseen ja rokottaako maakunta- Annika sote-mallissa isoja kaupunkeja.

Demareiden Jaakko Kosunen viestittää, että kuntatasolla puoluepolitiikalla ei ole juuri väliä. No silloinhan Liike Nyt on ainoa rehellinen puolue. Harkimon jengihän kysyy netissä kansalaisilta asioista ja tekee päätöksiä faktaperusteisesti.

Kokoomuksen Sakari Pääkkö nostaa esille jakolinjan stadi vastaan lande. Kokoomus ja demarit puhuvat kaupungin kehittämisestä. Kristilliset, keskusta ja perussuomalaiset korostavat ”koko Kuopion kehittämistä”. Kuulostaa samalta asialta, mutta äänestäjän kannattaa olla tarkkana.

Kokoomusta ja demareita yhdistää kantakaupunkipolitiikka esimerkiksi koulukysymyksissä. Koko Kuopion kehittäjät investoisivat enemmän liitosalueisiin kuin niiden väkimäärä edellyttäisi. On siis kaupunkipuolueita ja liitoskuntapuolueita.

Perussuomalaiset muistuttaisivat muuten keskustalaista lahkoa, mutta he osaavat vedota kaupunkilaisiin talousviesteillä ja maahanmuuttouhkilla.

Kuopiolaispoliitikkojen vastauksissa näkyy, että punavihreys yhdistää vihreitä, vasemmistoa ja demareita. Suosittelen punavihreille fuusiota. Punavihreät eivät pelkää velkoja, ryöväävät mielellään varakkailta rahat ja jakavat fyrkat köyhille kuin Robin Hood. Mikä on sinun, on myös minun -periaatteella.

Oikeistopuolueet pelkäävät, että rankka verotus laiskistaa kansaa ja yritykset karkaavat halvan työvoiman ja verotuksen maihin.

Oikeasti Suomessa on vain vasemmistolaisia puolueita. Yhdysvalloissa Suomea pidetään sosialistisena maana. Esimerkiksi Suomen äidit voivat pyöritellä lapsia kotona kolmivuotiaaksi asti. Jenkeissä äiti saa vaihtaa vaippoja palkatta 12 viikkoa. Pitemmistä äitiyslomista uhkaa tulla potkut.

Keskusta on vielä demareitakin venymiskykyisempi puolue. Keskusta on joskus kokoomuksen leikkikaveri, mutta kun kepu suutahtaa kokoomukselle, alkaa flirtti demareiden kanssa. Helsingissä keskustalla on noin 3 prosentin ja pohjoissavolaisissa pikkukunnissa lähes 50 prosentin kannatus. Petri Petterssonin sanoin: ”Katson maalaismaisemaa ja ymmärrän”…

Kommentoi