Viikkosavossakin tarinoinut Jouni Vornanen on kirjoittanut kolumneja jo 30 vuotta - Muistiin on jäänyt erityisesti kerta, joka kirvoitti tuhmia viestejä lukijalta

Vaimo laittoi Jouni Vornasen kolumnit yksiin kansiin, eikä siitä tullut ohut kirja.

Ideoita kolumneihinsa ja muihinkin kirjoituksiin Jouni Vornanen saa seuraamalla ympäröivää maailmaa. Inka Matilainen
Inka Matilainen

Inka Matilainen

475 sivua, eikä siihen edes mahtuneet kaikki Jouni Vornasen vuosien aikana kirjoittamat lehtijutut, kolumnit ja asiantuntijatekstit, kun vaimonsa Kaija Sääski tekstit kansien väliin laittoi. Kirjaan on koottu tekstejä Jounin nuoruudesta tähän päivään. Kynä Jounilla on sauhunnut yli 40 vuoden ajan ja mies on ollut Kuopion Kaupunkilehden kuin Viikkosavonkin yhtäjaksoisena kolumnistina yhteensä 20 vuotta.

Vuonna 2000 Kuopion Kaupunkilehden silloinen päätoimittaja Anna-Maija Hakama pyysi Jounia kolumnistiksi lehteen. Siitä tulikin lopulta pitkä vuosi. Mutta kuten mainittu, kynä ja kolumnikynäkin oli oikeasti sauhunnut jo paljon aikaisemmin.

– Aloitin tosiaan jo aikaisemmin KYS:n Henkreikä-lehdessä 1990-luvun alussa, jossa päätoimittaja Pekka Piironen minua kovasti innosti. Eli kolumnistina olen ollut kaiken kaikkiaan 30 vuotta.

Kolmen vuosikymmenen aikana maailma ehtii muuttua paljon ja mieskin on muuttunut, mutta tietyt aiheet pysyvät aina yhteiskunnassa ajankohtaisina.

Jounin mukaan parhaat aiheet syntyvät seuraamalla aikaa. Myös tietokirjailijana aineistoa kertyy valtavasti. Kirjaa selailemalla voikin huomata, kuinka muun muassa ihmiselon moninaisuus, sukupuolien erot, tasa-arvo, urheilu, työelämän muutokset, politiikka, omassa kaupungissa tapahtuvat asiat ja tietenkin ihan arkiset elämän asiat pitävät aiheina pintansa vuodesta toiseen.

– Kolumnistina voi hyödyntää materiaalia käyttämällä kärjistyksiä, huumoria tai liioittelua.

Suurin osa ihmisistä ymmärtää, ettei kolumnistia kannata ottaa liian vakavasti.

Toki vuosien aikana myös kokeneelle kolumnistille on tullut tilanteita, joissa deadline painaa päälle ja päässä humisee tyhjyys.

– Itse tämmöisessä kohtaa alan kahlata lehtiä läpi ja pikkuhiljaa hyviä teemoja alkaa hahmottua.

Sadoista kolumneista vuosien varrella yksi on jäänyt erityisesti mieleen, kun Jouni sai sen jälkeen tuhmia viestejä oletettavasti tuntemattomalta henkilöltä tyyliin: ”Harmi, että kevään aikana liian harvoin näkyi urheilullinen peppusi…”

– Tämä kolumni kirvoitti palautetta hyväntahtoisesta vinoilusta vakavaankin keskusteluun. Kysyttiin jopa pelottaako minua, johon vastasin, ettei pelota, lähettäjän on pakko olla sokea.

Tiedotusenkeliksi itseään tituleeraava mies kirjoittaakin mieluiten aiheesta, johon löytyy jokin kevyempikin näkökulma. Politiikkaa hän välttelee tarkoituksella.

– Politiikkaa olen välttänyt siitäkin huolimatta, että pääaineeni on yhteiskuntapolitiikka ja yhtä aiheeseen liittyvää oppikirjaakin oli kirjoittamassa jo 90-luvulla nimeltään ”Yhteiskunta ja hallinto” (WSOY).

Kolumnit ja kommentit kirvoittavat usein palautetta. Jouni sanoo saavansakin erityisen paljon katupalautetta ja iloitsee silloin aina siitä, että joku muukin lukee hänen tekstejään kuin oma vaimo.

– Lukijat ovat yllättävän valistuneita. Suurin osa ihmisistä ymmärtää, ettei kolumnistia kannata ottaa liian vakavasti.

Kuka

Jouni Vornanen

Työskentelee Savonia-ammattikorkeakoulun viestinnässä.

Kirjoittanut tietokirjoja sekä toiminut kolumnistina mm. Viikkosavossa ja Kuopion Kaupunkilehdessä.

Vaimo Kaija Sääski, lapset Voitto ja Valo.

Puoliso Kaija on toimittanut Jounin kolumneista ja lehtijutuista kootun kirjan: Jounin juttuja ja kolumneja - nuoruudesta tähän päivään.

Kommentoi