Kommentti: Kenelle palkallinen puheenjohtajuus?

Suurimmassa puolueessa käynnistyy sisällissota vaalien jälkeen.

Kuopio on seuraavinaan suurien kaupunkien esimerkkiä maksamalla hallituksen puheenjohtajalle 5000 euroa kuukausipalkkaa. Eläkeläiselle se tietäisi rikastumista, ison firman toimitusjohtajalle tai kirurgille palkka-alea. Muuttuuko mikään, kun puheenjohtajan työkuvasta ei ole kenelläkään tietoa toisin kuin pormestarimallista.

Paikka voisi kelvata rakkaudesta lajiin nykyiselle hallituksen puheenjohtaja Antti Kivelälle (kesk.) tai valtuuston puheenjohtaja Sari Raassinalle (kok.). Saisihan palkan päälle valtaa ja näkyvyyttä. Raassina on hiljattain valittu Helsinkiin Kuntaliiton hallintoylilääkäriksi. Nähtäväksi jää onko Raassina keräilemässä vain ääniä puolueelle samalla tavalla kuin Helsingissä majailevat kansanedustajat ja europarlamentaarikko Elsi Katainen (kesk.).

Puolueet eivät luovuta hallituksen puheenjohtajan paikkaa ensikertaiselle. Valinta kohdistuu vanhoihin valtuutettuihin ja paikka tipahtaa Kuopiossa joko keskustalle, kokoomukselle, demareille tai perussuomalaisille.

Valittavalla henkilöllä tulisi olla talousosaamista, yhteistyö- ja esiintymistaitoja. Suutahtelijoita, edunvalvojia ja yhden asian liikkeen ihmisiä ei pitäisi laskea hallituksen ruoriin. Kilpailevat puolueet käyttävät epävirallista veto-oikeutta, jos lauteille tyrkytetään sopimatonta puheenjohtajaa.

Vaaleihin olisi tullut sähköä, jos puolueet olisivat kertoneet etukäteen kenelle he aikovat ykköspaikan antaa. Heitetään muutama täky, kun puolueet vaikenevat.

Persujen neljästä nykyvaltuutetusta on vaikea kuvitella ketään poliittiseksi johtohahmoksi. Eläkkeellä oleva rehtori Risto Pirinen on uusista ehdokkaista tottunut johtamaan isoa koulua. Riittäisikö Pirisen eväät kaupungin hallinnon tuntevana virkamiehenä ja historian opettajana poliittiseksi johtajaksi?

Keskustan valtuutetuista luottamusta nauttivat Antti Kivelä ja Aleksi Eskelinen. Nilsiän mies Tapio Tolppanen kelpaisi myös muille puolueille. Kokenut Leila Savolainen herättää ehkä hieman liikaa tunteita.

Demareissa sopivin puheenjohtaja lienee Neeta Röppänen. Vahvoista naisista Tiina Kaartisen ja Iiris Asikaisen profiili on liian peruspalvelukeskeinen. Kymmenien vaalien sankarilla Irja Sokalla ja jämäkällä kunnallisneuvoksella Rauno Airaksella riittäisi pätevyys, jos äänimäärä riittää.

Kokoomuksessa dosentti-toimittaja Pekka Niiranen kävisi muille puolueille, mutta kelpaako hän omalle puolueelle. Niiranen ja Miia Eskelinen-Fingerroos selviäisivät tehtävästä pienellä asennon korjauksella. Hallituksessa ei voi olla haihatteleva idealisti tai kaiken hyvän puolustaja niin kuin lautakunnassa. Palmuilla mainostava Allu Koskinen on kansansuosikki, mutta sopiiko toiminnan mies päätoimiseksi kokous- ja pukumieheksi?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut