"Tosi moni meni ensin siihen, että olin edennyt haarovälillä, ennen kuin muistivat että niin, minähän olen piinkova ammattilainen" - Naiset joutuvat yhtä todistelemaan osaamistaan

Kulttuurialalla suhtaudutaan edelleen naisiin ja miehiin eri tavalla, toteaa Alias Creativen osakas ja asiakkuusjohtaja Laura Puntila.

Laura Puntila saa törkyviestejä viikoittain, pahimmillaan päivittäinkin. Tyypillinen tapaus on esimerkiksi treffipyyntö työkuvioiden kautta tavatulta henkilöltä. Juho Korpela

Ida Suominen

Kun Laura Puntila tekee sosiaaliseen mediaan päivityksen, jossa tavalla tai toisella paljastaa sijaintinsa, ventovierailta ihmisiltä alkaa tulla välittömästi viestiä.

– En voi postata sijaintiani livenä, vaan se pitää tehdä paljon jälkikäteen. Koska muutamia kertoja on käynyt niin, että olen saman päivän aikana laittanut postauksen, ja siltä seudulta on alettu pommittaa, että haluanko nähdä. Viestien sävy on usein sellaista, että ei voi olla ihan varma, onko se läppä vai ei. Sellaisia ”hei olen kohta siinä sinun talollasi”, Puntila luonnehtii.

Aikaisemmin Puntila on toiminut yksityisyrittäjänä, nykyään hän on osakas ja asiakkuusjohtaja Alias Creativessa. Asiattomat kommentit ovat tulleet tutuiksi koko uran ajalta. Hän toimii kulttuurialalla, ja kokee sen olevan kenttä, jossa saa naisena pitää puoliaan. Esimerkiksi edettyään osakkaaksi, Puntila sai kuittailua meriiteistään.

– Etenin muka nopeasti, niin siinä piti selvästi olla joku muu syy kuin ammattitaitoni. Tosi moni meni ensin siihen, että olin edennyt haarovälillä, ennen kuin muistivat että niin, minähän olen piinkova ammattilainen. Tuli ihan yllätyksenä, kuinka paljon sellaista kommenttia tuli. Meillä on töissä tosi tasa-arvoinen työyhteisö, ja naureskelimmekin sitä, että ihan oikeastiko näin ajatellaan vielä nykyäänkin.

Puntila on vertaillut kollegoidensa kanssa törkyviestisaldoa. Hänen työkaverinsa ovat kaikki miehiä, ja ovat kaikki olleet yrityksessä useamman vuoden. Heille ei törkyviestejä ole tullut. Puntila saa sellaisia viikoittain, pahimmillaan päivittäinkin. Tyypillinen viesti on esimerkiksi treffipyyntö joltakulta työkuvioiden kautta tavatulta.

– Yksi tuli henkilöltä, jonka kanssa olimme samassa kuvausproggiksessa. Hän laittoi jonkin aikaa projektin päättymisen jälkeen viestiä, että nyt kun emme tee enää töitä ja vettä on virrannut, niin voinko tulla panemaan sinua, koska tiedän että sinäkin haluat. Olen yrittänyt miettiä sitä ajatusketjua, mikä tuollaisissa tapahtuu – että kun nainen hymyilee, on läsnä tai on kiinnostunut asiasta josta toinen puhuu, niin se tarkoittaa automaattisesti, että haluaa tulevaisuuden tai vähintään seksiä sen tyypin kanssa.

Jos ihmiset osaisivat puhua asioista, meillä olisi paljon vähemmän äkäisiä ja sulkeutuneita miehiä ja naisia.

Parempi keskustelukulttuuri sekä kiinnostuksen osoittamisen että seksuaalisen häirinnän ympärille olisi Puntilan mielestä paikallaan.

– Jos on kiinnostunut, siitä voi sanoa asiallisesti. Ideaalikeskusteluhan olisi, että osaisi sanoa, että ”hei, haluan vaan sanoa, että olen ihastunut sinuun, mutta en vaadi mitään.” Jos ihmiset osaisivat puhua asioista, meillä olisi paljon vähemmän äkäisiä ja sulkeutuneita miehiä ja naisia. Ja jos näistä puhuttaisiin avoimemmin, ei tarvitsisi lähettää vonkausviestejä kännissä somessa.

Niille, jotka saavat asiattomia kommentteja, Puntilalla on kaksi neuvoa: itseään ei saa lähteä muuttamaan toisen vuoksi, ja kannattaa yrittää puuttua näkemiinsä epäkohtiin.

– Jos jonkun käytös ahdistaa niin mahdollisuuksien mukaan kysyy vaikka sitä, onko toinen miettinyt, miksi käyttäytyy noin. Että tuntee omat rajansa ja puolustaa niitä. Ja muistaa, että jos joku käyttäytyy asiattomasti sinua kohtaan, se ei ole sinun syysi.

Seksuaalisesta häirinnästä on yhteiskunnallisesti alettu puhua laajemmin #metoo-liikkeen jälkimainingeissa. Keskustelussa on kuitenkin näkynyt lähinnä naisten kohtaama häirintä. Puntila toivookin, että seuraava askel olisi alkaa puhua myös miesten osakseen saamasta häirinnästä.

– Otetaan vaikka musiikkipiirit. Minä voin naisena sanoa, että älä kopeloi. Asenneilmapiiri on kuitenkin vielä sellainen, että miesrokkari ei saa sanoa naiselle, ettei halua tulla kosketuksi. Haluaisin, että tämä on se seuraava taso, jolle keskustelu menee. Kaikki häirintä on aiheetonta, sukupuolesta riippumatta.

Kommentoi