Tuomas ”Kisu” Kiiskinen palasi kotiin

Tuomas Kiiskinen palasi 9 vuoden ulkomailla oleskelun jälkeen KalPaan. 7-vuotiaan pojan isä on oppinut arvostamaan suomalaista rauhaa, koulutusta ja elintasoa.

Tuomas Kiiskisen ei tarvitse enää roudata perhettään ulkomaille. Ruotsia taitava jälkikasvu Oliver aloittaa ensi syksynä kuopiolaisessa peruskoulussa. Ismo Vornanen
Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

T uomas ”Kisu” Kiiskisen ulkomaan vuodet opettivat, että Euroopassakaan turvallisuus ei ole itsestäänselvyys. Perheellä on Donetskin peliajalta paikallisia ystävyyssuhteita. Kavereiltaan he ovat kuulleet tarinoita maan sisäisestä konfliktista. Parina KHL-vuotenaan Kiiskiset näkivät itsekin läheltä, kun kampailu Itä-Ukrainan hallinasta käynnistyi ja Kiiskiset joutuivat poistumaan sisällissodan keskeltä Ruotsiin.

– Minulla ja vaimollani Heidillä on tuttuja Donetskin alueella. Tulkitsen maallikkona, että Itä-Ukrainan konfliktia hämmentää Venäjä. Nuoret Donetskissakin ovat länsimielisiä. Osa vanhemmista ihmisistä on kallellaan Venäjään päin, pohtii Kiiskinen.

Ruotsissa perhe sai viettää jääkiekkoperheen arkea turvallisissa pikkukaupungeissa Växjössä ja Skellefteåssa. Näillä pienehköillä paikkakunnilla ei ollut jengitaisteluja, vaarallisia kaupunginosia tai levottomuuksia kuten Ruotsin isoissa kaupungeissa.

– Pelaamillani paikkakunnilla elämä oli hyvin rauhallista vähän samaan tapaan kuin Kuopiossa. Yhdysvaltalaiset joukkuekaverit kiinnittivät huomiota pienten ruotsalaiskaupunkien turvallisuuteen. Jenkit vertailivat olosuhteita kotimaansa kaduilla pyöriviin kodittomiin, rikollisiin ja huumeporukoihin.

Kisu huokaisee helpotuksesta, kun perhettä ei tarvitse kesäloman jälkeen roudata ulkomaille. Kiiskisillä on koti valmiina Saaristokaupungissa, jota perhe on käyttänyt jo vuosia loma-aikoina. Kisulta sujuu kohtalaisesti ruotsin kieli, mutta 7-vuotias Oliver-poika ei ole täysin tyytyväinen äidin ja isän ruotsin ääntämiseen.

– Oliver sanoi meille Ruotsissa esimerkiksi ravintolan lounasjonossa, että olisiko parempi jos isä ja äiti puhuisivat englantia. Ilmeisesti poika ei hyväksy meidän ääntämistapaa. Heidi hommasi pojalle juttukaveriksi KuPSin naisjoukkueen ruotsalaispelurin Maja Göthbergin, jotta Oliverin kielitaito ei ruostuisi.

En minä liikaa pohdi, mitä tapahtuu jääkiekkouran jälkeen.

Oliver kävi Ruotsissa esikoulun, mutta perhe halusi, että poika aloittaa peruskoulun Kuopiossa. Koulun aloittaminen vaikutti ratkaisevasti, miksi Kiiskiset halusivat palata juuri nyt Kuopioon. Kisu teki vuoden sopimuksen KalPassa ja katsoo kausi kerrallaan, miten kauan hän pysyy huippukunnossa ja terveenä. Paluumuuttajalla ei ole ollut suurempia loukkaantumishuolia. Yksi hammas on irronnut, mutta hammasimplantti kannattaa asentaa vasta pelihommien jälkeen.

– Olen pelannut yhtä aikaa KalPan valmentajan Tommi Miettisen kanssa. Olemme hyviä tuttuja, mutta ei siitä ole haittaa valmennussuhteessa. Ruotsalaisessa valmennuskulttuurissa on tavallista, että harjoituksien ulkopuolella valmentajan kanssa voi heittää läppää niin kuin pelikavereidenkin kanssa.

Rennosti elämäänsä suhtautuva liukas ja taitava laituri ei ota paineita tulevaisuudesta. Todennäköisesti hän alkaa opiskella, mutta mitään tarkkoja suunnitelmia ei ole.

– En minä liikaa pohdi, mitä tapahtuu jääkiekkouran jälkeen. Stressittömyys on ollut aina vahvuuteni myös pelihommissa. Ensimmäiseksi pitää opiskella uudestaan savon murretta, virnuilee Kiiskinen.

Kuopiossa Kisu näkee tuoreeltaan muutaman muutoksen, mutta päällimmäinen fiilis on kuin jatkaisi siitä, mihin jäi 9 vuotta sitten.

– Aika samalta kaupunki näyttää kuin mitä Kuopio lähtiessäni, vaikka jäähallin viereen on rakennettu uimahalli ja torille ympärille on ilmestynyt kävelykatuja.

Kuka

Tuomas Kiiskinen

Tuomas Kiiskinen on siilinjärveläissyntyinen jääkiekkoilija, pelipaikaltaan laitahyökkääjä.

Kiiskinen on KalPan kasvatti ja pelannut urallaan pääsarjassa Donbass Donetskissa (KHL), Växjö Lakersissa (SHL), SaiPassa (SML) ja Skellefteå AIK:ssa (SHL).

Edustaa tällä hetkellä SM-liigassa pelaavaa KalPaa.

Kiiskinen on naimisissa Heidi Kiiskisen kanssa ja pariskunnalla on 7-vuotias Oliver-poika.

Kommentoi