Kuopiolla on tori, meillä taas satama - Jyväskyläläiset kertovat, missä kuopiolaisen kannattaa kaupungissa ollessaan käydä

Viisi kohdetta, jotka Jyväskylään saapuvan kuopiolaisen kannattaa tarkistaa.

Vaajakosken Naissaaressa sijaitsevalla Uimalanniemen rannalta löytyy myös uimahyppytorni. Risto Aalto

Kuvat ja

Korona-aika on lisännyt kotimaan matkailua ja nostanut lähimatkailun suosiota. Jyväskylän lähimmät isommat kaupunkikohteet ovat Kuopio ja Tampere. Karttapalvelun mukaan Kuopio on kaksi kilometriä lähempänä kuin Tampere, joten kokosimme Viikkosavon kanssa poimintoja Jyväskylän ja Kuopion kiinnostavimmista matkakohteista.

Tässä jutussa Visit Jyväskylä Regionin sisällöntuottaja Hanna Kansanen esittelee viisi kohdetta, joihin veisi Kuopiosta saapuvan matkailijan.

Kysyimme myös muutamalta jyväskyläläiseltä, mihin he veisivät vierailijan kaupungissaan.

Linda Maijala: En tunne vielä Jyväskylää hirveän hyvin, koska olen asunut täällä vasta vuoden. Veisin vieraan kuitenkin tutustumaan Laajavuoren mäkihyppytorniin ja koko alueeseen. Ville Hardén

1) Unescon maailmanperintökohteet

– Korpilahden Oravivuorella sijaitsee Puolakan mittauspiste, joka on osa Struven kolmiomittausketjua. Ketjun avulla mitattiin maapallon muotoa ja kokoa jo 1800-luvulla. Upea luontopolku vie Oravivuoren huipulle mittauspisteelle. Huipulta löytyy myös näköalatorni, josta avautuu näkymät Päijänteen suuntaan. Sekä historiallinen että huimat näköalat tarjoava kohde.

Jyväskylän seudulla on maailman eniten Aallon suunnittelemia rakennuksia.

Toinen Unescon kohde lähiseudulla on Petäjäveden vanha kirkko. Sitä on kutsuttu pohjoismaisen puuarkkitehtuurin merkkiteokseksi.

Jyri Mahonen: Olen oikeastaan itsekin vierailulla täällä. Täällä on todella hyvät golf-kentät. Myös tämä satama on mukava kesäisin, pidän siitä, että se kehittyy. Ylipäätään vesi kiehtoo täällä. Ville Hardén

2) Lutakon satama

– Yksi Jyväskylän tunnetuimpia nähtävyyksiä, joka usein kiinnostaa matkailijoita. Satamassa saisi vaikka kokonaisen päivän kulumaan. Rantaraitin varrella näkee hienosti Jyväskylän maisemaa, ja Kuokkalan silta on suosittu valokuvauskohde. Tänä kesänä satamaan aukeaa jälleen jättiterassi, jossa itse viettäisin mielelläni kesäiltaa matkailijan kanssa. Jos Kuopiossa on legendaarinen tori, niin meillä on legendaarinen satama!

Mikko Paananen: Tämä koko satama-alue on kesäisin kaunis. Tänne minä vieraan toisin. Ville Hardén

3) Keski-Suomen saunat

– Keski-Suomi on Maailman Saunamaakunta. Alueelta löytyy noin 30 000 saunaa, joten sopivan saunakohteen löytäminen ei pitäisi olla ongelma. Keskustan tuntumasta löytyy esimerkiksi Kankaan sauna. Kesällä järjestetään Saunamaakuntaviikko, johon kuuluu saunaelämyksiä ympäri Keski-Suomea. Tänä vuonna viikkoon kuuluu esimerkiksi Lauteilla-keskustelu, jossa keskustellaan yhteiskunnallisista aiheista saunan lauteilla.

Tuuli Tapiola: Kanavuoren luontopolulle. Keskustassa ei ole kauheasti nähtävää, koska tämä on pieni kaupunki. Mutta luonto täällä on kaunis. Ville Hardén

4) Alvar Aallon arkkitehtuuri

– Jyväskylän seudulla on maailman eniten Aallon suunnittelemia rakennuksia. Veisin kuopiolaisen tutustumaan Säynätsalon kunnantaloon, joka on yksi merkittävimmistä Aallon kohteista. Siellä pääsee erinomaisesti tutustumaan Aallon tyyliin, etenkin jos pääsee opastetulle kierrokselle. Aalto on yksi niistä asioista, joista Jyväskylä on tunnettu.

5) Naissaari

– Täällä olisi ihana viettää kesäpäivää kuopiolaisen kanssa. Naissaaressa on esimerkiksi Koskenhenki-kahvila, joka sijaitsee upeassa miljöössä veden äärellä. Lähettyvillä on Pandan tehtaanmyymälä, josta voi napata tuliaisia takaisin Kuopion suuntaan. Lyhyen matkan päässä on myös Kanavuoren luontopolku ja näköalapaikka.

Kommentoi