Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tontinlunastushinnasta valitus oikeuskanslerille: "Kuopio ei antanut päivääkään aikaa lunastaa tonttia vanhalla hinnalla"

Kaupunki määritteli Haapaniemellä sijaitsevan tontin hinnaksi 26 000 euroa vuonna 2020. Vuonna 2021 hinta nousi 46 000 euroon.

Siilinjärveläinen Paula Luukkonen on hieronut kauppoja Saastamoisenkadun tontista vuoden 2021 alusta lähtien. Luukkosen oli tarkoitus ostaa talo ja lunastaa kaupungin vuokratontti omaksi. Vuonna 2020 kaupunki määritteli tontin hinnaksi kirjallisesti 26 000 euroa.

Kun Luukkonen alkoi tehdä kauppoja vuoden 2021 puolella, kaupunki jäädytti tonttien lunastukset, kunnes kaupunkirakennelautakunta ennätti nostaa tonttien lunastus- ja vuokrahintoja. Korotukset tulivat omistajalle täytenä yllätyksenä.

– Tieto oli korkeintaan kaupungin omilla verkkosivuilla. Tonttien vuokrien korotuksista on ollut paikallislehdissä juttua, mutta lunastushinnoista ei ole kerrottu mitään. Saastamoisenkadun tontin lunastushinta oli nostettu 46 000 euroon. Talon myyjä olisi ostanut tontin aiemmin, jos olisi tiennyt roimasta korotuksesta. Korotuksella on suuri merkitys talokauppojen hintaan, sanoo Luukkonen.

Luukkonen teki oikaisuvaatimuksen lautakunnan 26.5. kokoukseen. Hänen mielestään olisi hyvän hallintotavan mukaista tiedottaa kaupungin asukkaille etukäteen näin merkittävästä hinnankorotuksesta. Lautakunta ei hyväksynyt Luukkosen oikaisuvaatimusta vaan piti korotetun hinnan ennallaan.

Oikaisuvaatimuksessaan Luukkonen nostaa esille Porin kaupungin tapauksen, josta apulaisoikeuskansleri on antanut kaupungille nuhteita tonttien hintakorotuksien tiedottamisesta.

Pori oli ilmoittanut nettisivuillaan, että 10 päivän päästä tontinlunastushinnat nousevat. Apulaisoikeuskanslerin lausunnon jälkeen tekninen lautakunta muutti päätöstään. Porissa lautakunta päätti antaa 5 kuukautta aikaa lunastaa tontteja vanhoilla hinnoilla.

Kuopio ei antanut päivääkään aikaa lunastaa tonttia vanhalla hinnalla.

– Kuopio ei antanut päivääkään aikaa lunastaa tonttia vanhalla hinnalla. Kukaan ei ole voinut olettaa vielä vuonna 2020, että hinta nousee lähes puolella vuonna 2021. Ymmärrän, että hinnat voivat nousta, mutta kuntalaisille on annettava aikaa reagoida korotuksiin.

Tonttipäällikkö Jarkko Meriläisen kirjallisessa vastineessa sanotaan, että Porin tapaus on Kuopioon verrattuna erilainen.

– Kuopio ei ole antanut vastaavaa lyhyttä määräaikaa, johon vuokralaisten pitäisi reagoida. Kuopiossa vuokralaisilla on ollut tasapuolinen mahdollisuus ostaa tontti omaksi siten, että tontista olisi tehty myyntipäätös vuoden 2020 loppuun mennessä.

Luukkosen mielestä on väärin, että Kuopion kaupunki vetoaa ostajan aktiivisuuteen. Onhan kaupunki pitänyt tontin hinnan samana vuodesta 2007 lähtien.

– Ja mikä kauheinta, jos ihmisiä olisi asiasta tiedotettu korotuksista, niin tonttipäällikön uhkakuva tonttien ostoryntäyksestä olisi saattanut toteutua. Valitan lautakunnan päätöksestä oikeuskanslerille.

Lautakunnan puheenjohtaja Aleksi Eskelinen ei halua puuttua yksittäiseen tapaukseen vaan puhuu tonttipolitiikan linjasta.

– Kuntalain mukaan kaupungin pitää huolehtia tonttien markkinahintaisuudesta kuntalaisten yhdenvertaisuuden vuoksi. Hinnoittelu voi perustua muuhunkin kuin markkinahintaan kunhan se on yhdenvertainen. Viranhaltijat ovat kertoneet kyselijöille, että tonttien hinnat ovat voimassa vuoden 2020 loppuun asti.

Eskelinen kertoo, että kaupungin näkökulmasta maaomistuksia pyritään pitämään omassa omistuksessa.

– Jatkossa tonttihinnoittelua on syytä tarkistaa kerran valtuustokaudessa, ettei tällaisia suuria hintojen nousuja tule kertarysäyksellä. Tiedottaminen olisi tiennyt ostoaaltoa, mikä ei ole kaupungin edun mukaista. Keskeneräistä asiaa ei tiedoteta muutenkaan ennen kuin se on julkinen.