Sateenkaariliputus jakaa poliittisia johtajia Kuopiossa - "Missä kulkisi raja?"

Kesä-heinäkuun vaihteessa vietetään Helsingin Pride-viikkoa. Joissakin muissakin kunnissa järjestetään sateenkaariliputus.

Vuosi 2021 on erityinen Pride-liikkeen juhlavuosi. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 50 vuotta homoseksuaalisten tekojen kriminalisoinnin poistamisesta ja 40 vuotta homoseksuaalisuuden poistumisesta mielenterveysluokituksesta. Helsinki Pride on viikko järjestään 28.6–4.7. Monet kunnat ovat äänestäneet Pride-liputuksen puolesta tai vastaan.

Esimerkiksi Forssassa ja Kokkolassa järjestetään Helsingin viikon aikana Pride-liputus. Helsingin kupeessa olevassa Nurmijärvellä kunnanhallitus hyväksyi liputuksen, mutta valtuusto kaatoi liputuksen äänin 27-18. Kysyimme kuopiolaisilta poliittisten ryhmien johtajilta, pitäisikö Pride-liputus järjestää Kuopion kaupungintalolla.

Vasemmiston Laura Meriluoto pitäisi liputusta hyvänä asiana, koska se symboloi kaupungissa tasa-arvon sanomaa. Meriluodon mielestä seksuaalisten vähemmistöt pitäisi ottaa paremmin huomioon varhaiskasvatuksesta vanhuspalveluihin.

– Paljon pitäisi vielä miettiä käytännön tasolla, jottei seksuaalivähemmistöihin kohdistuisi syrjintää. Liputus muokkaisi ilmapiiriä suvaitsevaisemmaksi. Turhauttavaa, että näistä asioista tarvitsee edes keskustella.

Kristillisdemokraattien Björn Cederberg sanoo, että hänellä on arasta teemasta varovainen mielipide: Liputuksen järjestämistä hän ei kannata.

– Jos kaupunki osallistuisi tällaiseen liputukseen, pitäisi sallia kaikkien muidenkin vähemmistöjen ja tasa-arvoa vaativien tahojen liputukset. Missä kulkisi raja? Pitäisikö vaatia samalla tavalla liputusta suurina kirkkojuhlina? Meillä on kattavat liputussäännöt jo nyt valmiina.

Keneltä se olisi pois, jos kansainvälisesti tunnettu lippu olisi salossa.

Kokoomuksen Allu Koskinen näkee, että liputus voisi kuulua suvaitsevaisen Kuopion henkeen.

– Kyse ei ole vain seksuaalivähemmistöistä. Liputuksen näen maailmanlaajuisena ihmisoikeuskysymyksenä. Kuopiossa asiasta ei ole keskusteltu poliittisella tasolla. Asian voisi ottaa esille kaupungin koneistossa.

Perussuomalaisten Minna Reijonen ei kannata erillistä sateenkaariliputusta, koska Suomessa on jo runsaasti liputuspäivä moniin eri tarkoituksiin.

– Minulla ei sinänsä ole mitään sateenkaariliputusta vastaan, mutta erillistä kaupungin järjestämää liputusta en kannata. Mihin vedettäisiin raja, jotta kohtelu olisi tasapuolista kaikkia kohtaan.

Demarien Jaakko Kosusen muistaa, että asiaa oli tiedusteltu jossakin vaalikoneessa. Ryhmässä asiasta ei ole keskusteltu.

– Keneltä se olisi pois, jos kansainvälisesti tunnettu lippu olisi salossa. Sateenkaariliputus heijastaisi nykyaikaisen yhteiskunnan arvoja. Muilla vähemmistöillä ei taida olla vastaavanlaista symbolia.

Keskustan Hannu Kananen ei näe tarpeellisena liputusta, mutta ryhmän kannasta hänellä ei ole tietoa.

– Henkilökohtaisesti en kannata liputuksen järjestämistä. Meillä on tärkeämpiäkin asioita, jotka voisi nostaa esille.

Vihreiden Harri Auvinen kertoo, että kaupungin viranhaltijat suhtautuvat myönteisesti Pride -liputukseen. Kaupungintalolla on perinteisesti liputettu vain kansallisina liputuspäivinä, joten asiasta pitäisi tehdä erillispäätös.

– Toivoisin, että asia tuotaisiin kaupunginhallituksen päätettäväksi. Pride -henkeä voisi osoittaa kohta avattavan museon valaistuksella tai käyttämällä teatterin valokuutiota. Kuopio haluaa edistää suvaitsevaisuutta Minna Canthin hengessä ja on tehnyt jo I Love Kuopio -pinssejä Pride-väreillä.

Mikä

Pride

Pride on maailmanlaajuinen liike ja ajattelutapa, jossa korostuu jokaisen oikeus omaan seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun. Pridet ovat yleensä värikkäitä ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtumia, joita järjestetään monilla paikkakunnilla. Suomessa tapahtumasta käytettiin aiemmin nimeä Vapautuspäivät.

Lähde: Seta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut