Nanne Ruuskanen harjoittelee ammattimaisesti jalkapalloa, mutta joutuu hankkimaan elantoaan varten rahaa päiväkodin keikkatöillä. Ismo Vornanen

KuPSin liigajoukkueessa pelaavan Nannen kaikki 6 sisarusta sekä äiti ovat hurahtaneet tavalla tai toisella jalkapalloon

Nanne Ruuskasen koko perhe on hurahtanut jalkapalloon. KuPSin liigajoukkueessa pelaa 15 vuotta vanhempi isosisko Neea Berg.

Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

KuPSin naisten liigajoukkue johtaa ylivoimaisesti sarjaa kauden alussa. Ulkomaalaispitoisessa betonipuolustuksessa on yksi vahva kuopiolaismuuri, Nanne Ruuskanen (19). Hän kuuluu seitsenlapsiseen jalkapalloperheeseen. Jokainen lapsi on tavalla tai toisella hurahtanut jalkapalloon. Lapsien äiti Arja Berg pelaa jalkapalloa vielä nykyisinkin FC Minnoissa. Viiden ensimmäisen lapsen isä on entinen jalkapalloilija Teppo Berg.

Perheen kuopus Nanne pelaa KuPSin liigajoukkueessa isosiskonsa, opettaja Neea Bergin kanssa. Neea on 15 vuotta pikkusiskoaan vanhempi. Sisarusparvessa on kaksi poikaa. Nanne on selvästi pitempi kuin muut siskonsa.

– Olen fyysinen pelaajatyyppi. Tähtään kovempaan sarjaan ulkomailla ja toivoisin olevani joskus A-maajoukkueessa. Olin 15-vuotiaaksi asti joukkueeni pienimpiä, mutta sitten kasvoin monien ikäisteni ohi ja samalla itseluomukseni kentällä vahvistui. Fysikkani on kehittynyt talven kovien salitreenien ansiosta.

Lapsena Nanne seurasi ihaillen vanhempien sisarusten esimerkkiä. Jalkapallo lankesi hänen osakseen kuin ennalta määrätty karma. Hän kipitti pallo kainalossa siskojen perässä ensin Tenavaliigaan ja sitten junioreihin. Neean ohella sisaruksista tunnetuin lienee Nelli Berg.

Nelli on tehnyt uraa jalkapallo- ja sairaanhoitajana sekä Kuopion kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä. Liigassa ovat siskoista ovat pelanneet Neean, Nellin ja Nannen lisäksi myös Natasa Ruuskanen ja Ninni Berg.

Nanne kävi Klassikassa urheilulukion. Jo lukiolaisena hän suunnitteli uppoutuvansa koulun jälkeen ammattimaiseen valmentautumiseen. Tosin naisfutaajan palkkioilla ei pysty itseään elättämään Suomessa. Nanne tienaa lisätuloja päiväkodin keikkatyöläisenä. Oppia hoitopuuhista on karttunut teini-iästä alkaen, kun hän on huolehtinut vanhempien sisarustensa lapsista.

Tähtään kovempaan sarjaan ulkomailla ja toivoisin olevani joskus A-maajoukkueessa.

– Kyllä minä toimeen tulen omillani enkä halua turvautua vanhempieni apuun. Keikkatyöt päiväkodissa tuovat muuta ajateltavaa kuin jalkapallo eikä työ häiritse mitenkään pelaamista.

Taloudellista tilannetta helpottaa asuminen kimppakämpässä 17-vuotiaan pelikaverin Anni Hartikaisen kanssa. Naisilla on kolmio Kuopion keskustassa.

– Yhdessä pyöritämme kotimme taloutta, ruokahuoltoa ja siivouksia. Riitojakaan ei ole ollut puolentoista kuukauden ”koejaksolla”. Annilla on jalkapalloilijana samanlainen vuorokausirytmi kuin minulla. Minä tosin voisin nukkua, vaikka kuinka pitkään, jos en laittaisi herätyskelloa päälle.

Naisfutarin arki koostuu jopa kahdesta harjoituksesta päivässä. Joukkue on tiiviisti yhdessä kuin perhe. Pelaajat syövät yhdessä päivittäin sopimuslounaan ravintola Skillassa. Vapaapäivinä he hengailevat joukkuekavereidensa kanssa kevyiden liikunta-aktiviteettien parissa. Tytöt heittelevät esimerkiksi koripalloa tai frisbeetä tai käyvät kävelylenkeillä. Sohvalla makailu ei palauta yhtä hyvin kovista treeneistä kuin kevyt puuhastelu.

Empaattisen ja auttamishaluisen luonteensa vuoksi Nanne haluaa peliuran jälkeen hoiva-alalle. Ensihoitaja on hänen unelma-ammattinsa.

– Olen nähnyt muutaman kerran, miten pätevästi ensihoitajat toimivat, kun ihmisillä on hätä tai hengenvaara. Ensihoitajan työssä ambulanssissa pääsisin toteuttamaan kutsumustani auttamistyössä.

Etusivulla nyt