Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myös lemmikin kesäreissu vaatii valmisteluja - Eläinlääkäri muistuttaa, ettei koiraa saa jättää kuumaan autoon: "Jos on mahdollista, että aurinko lämmittää autoa, koiraa ei voi jättää sinne"

Matkan suunnittelu alkaa lemmikkipassin hankinnalla.

Jos matkailun avautuessa mielessä on kesäreissu ulkomaille lemmikin kanssa, nyt on jo kiire hoitaa eläimen asiat kuntoon. Eläinklinikka Lauman johtaja, eläinlääkäri Marit Åström neuvoo, että pari kuukautta ennen matkaa pitää ryhtyä toimiin.

Eniten matkustetaan koirien kanssa. Muut lemmikit ovat harvinaisempia matkakavereita.

– Koirat matkustavat näyttelyreissuilla ja silloin, jos omistajalla on asunto ulkomailla ja siellä oleskellaan pidempiä aikoja. Lyhyille lomamatkoille niitä ei yleensä oteta mukaan vaan etsitään hoitopaikka.

– Jotkut koirat matkustavat ihan säännöllisestikin.

– Tärkein asia on lemmikkipassi, joka pitää olla kun lemmikin kanssa matkustetaan ulkomaille. Passi on virallinen asiakirja, johon ei itse raapustella merkintöjä, vaan ne tekee eläinlääkäri.

Jotta passin saa, eläimen pitää olla raivotautirokotettu ja sirutettu. Eläinlääkäri tunnistaa sen lukemalla sirun lukulaitteella.

Jotkut koirat matkustavat säännöllisesti.

Marit Åström

– Sirut voivat mennä epäkuntoon joskus, joten se on tärkeää tarkistaa aina eläinlääkärillä käydessä.

Matkustavalla koiralla pitää olla kunnossa rokotukset, joista tärkein on raivotautirokote. Se uusitaan kolmen vuoden välein. Joissakin maissa voi olla muun pituinen rokotusväli, joten asia pitää tarkistaa ennen matkaa.

– Jos mennään etelään Tanskaa pidemmälle, koiralle pitää ottaa leptospiroosirokote, kaksi annosta neljän viikon välein. Tämä pitää ottaa huomioon aikataulua suunnitellessa.

Leptospiroosi on vakava kuumetauti, ja se voi tarttua myös koirasta ihmiseen.

Ulkomailla matkailevien koirien loislääkitykset pitää hoitaa ajoissa.

Koira pitää suojata ekinokokilta.

– Se leviää kettujen ja koiraeläinten välityksellä. Koira voi saada sen luonnosta, ja jos se pääsisi Suomeen, sen jälkeen luonnosta kerättävät marjat ja sienet pitäisi kuumentaa ennen käyttöä.

– Se on ihmiselle vaarallinen, ja siksi sitä ei tänne haluta.

Ekinokokkia torjutaan koiralle hyväksytyllä, heisimatoihin tehoavalla matolääkkeellä, joka annetaan 1–5 vuorokautta ennen koiran paluuta Suomeen tai niin sanotun 28 vuorokauden säännön mukaan. Siitä saa tietoa eläinlääkäriltä tai Ruokaviraston sivuilta.

Keski- ja Etelä-Euroopassa sekä yleensä lämpimissä maissa koira altistuu hyttysten välityksellä myös sydänmato- ja leishmaniatartunnalle. Eläinlääkäri määrää tähän ennaltaehkäisevää lääkitystä.

Rokotuksia ja lääkityksiä on matkailevalle lemmikille hankittava useita, mutta Marit Åströmin mukaan ne ovat hyvin siedettyjä.

– Ne kannattaa hoitaa ajoissa kuntoon myös sen takia, että jos jotakin lieviäkin haittavaikutuksia tulee, ne ehtivät mennä ohitse ennen matkaa.

– EU-maihin ei tarvitse mitään erillistä terveystodistusta lemmikille, mutta EU:n ulkopuolisten maiden vaatimukset voivat olla erilaiset.

– Ne voivat myös muuttua, joten ne on tarkistettava aina ennen uutta matkaa.

Tietoa eläimen matkustamisesta ja rokotus- ynnä muista vaatimuksista on Ruokaviraston sivuilla.

Kotimaassa matkustetaan tänäkin kesänä paljon. Usein matkat tehdään omalla autolla.

– Koira pitää totuttaa matkustamiseen hyvissä ajoin jo pienestä pitäen. Monet koirat ovatkin hyvin tottuneita matkustajia.

Autossa koira matkustaa turvallisimmin farmarimallisen ajopelin takaosassa koirakalterin takana tai turvavyövaljaissa takapenkillä. Silloin se ei lennä kenenkään päälle, jos jotakin sattuu. Se olisi vaarallista yhtä lailla koiralle kuin ihmismatkustajille.

Yksi aihe toistuu joka kesä: koiran kanssa autoilevia varoitetaan jättämästä karvaista kaveria kuumaan autoon. Tämä on ajankohtainen varoitus tänäkin vuonna.

– Auto lämpiää nopeasti. Jos on mahdollista, että aurinko lämmittää autoa, koiraa ei voi jättää sinne.

– Tauottaminen maalaisjärkeä käyttäen, juomavesi ja tarpeilla käyminen ovat tärkeitä joka matkalla.

Joskus koira voi huonosti autossa, varsinkin pennut. Eläinlääkäri voi kirjoittaa reseptin matkapahoinvointilääkkeelle.

Kissat matkustavat vähemmän kuin koirat, mutta kyllä se niiltäkin onnistuu.

– Kissalle matka voi kuitenkin olla stressaavampi kuin koiralle, varsinkin jos on kissa, joka ei halua lähteä tutusta ja turvallisesta ympäristöstään.

– Kissat eivät liiku matkalla ulkona niin kuin koirat, joten ne ovat suojatumpia, mutta rokotukset ja lääkitykset pitää olla kissoillakin kunnossa.