Keskustalle Kuopiossa tyrmäysvoitto - Viikkosavo arvioi kuntavaalituloksia

Arvio: Kuopiossa jyräsi keskusta, koska sen halu voittaa oli suurin ja puolueen ykkösnyrkki osasi tukea riviehdokkaita.

Keskustan ykkösnyrkki Elsi Katainen, Antti Kivelä, Vesa Linnanmäki, Sallamaarit Markkanen, Markku Rossi ja Aleksi Eskelinen jeesasivat koko puolueensa ehdokaskaartia. Ismo Vornanen
Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

Kuopion keskusta halusi säilyttää asemansa kaupungin ykköspuolueena. Keskustalla oli enemmän voitontahtoa kuin kilpailijoilla. Puolueen kärkinimet Elsi Katainen ja Antti Kivelä jaksoivat seisoa toreilla ja puolueen mainoskampanjoinnissa ei säästelty euroja. Puolue pärjäsi Kuopiossa eikä vajonnut valtakunnallisestikaan pienpuolueeksi niin kuin synkimmät gallupit ennustivat. Puolue repi väkisin koko maassa 14,9 % kannatuksen.

Kuopiossa keskustan tekemisestä paistoi talkoohenki. Kokoomus puolestaan sortui sooloiluun hyvästä listastaan huolimatta. Koko kaupungin äänikuningas Marko Kilpi (1 515) tai Allu Koskinen (852) eivät osanneet auttaa riviehdokkaita eikä heitä näkynyt juuri vaaliteltoilla kuten keskustan kärkiehdokkaita.

Keskustan voitto Kuopion kokoisessa kaupungissa on kuitenkin valtakunnallisesti harvinaista herkkua. Esimerkiksi Helsingissä keskustan kannatus on 2,4 %, Tampereella 4,2%, Turussa 4,5% ja Espoossa 3%. Jyväskylässä puolue sai sentään siedettävän 13,6% kannatuksen. Kuopion lisäksi keskusta on kärjessä isoista kaupungeista vain Oulussa. Keskustan juhlat loppuvat Jyväskylän eteläpuolen kaupungeissa.

Sakari Pääkkö ja Kaija Sääski ovat kokoomuksen uusia valtuutettuja. Ismo Vornanen

Uusina ja kuitenkin kokeneina päättäjinä Saara Hanhela ja Sallamaarit Markkanen pitävät keskustan ikärakenteen raikkaana ja osaamisen korkealla jo muutenkin poliittisesti laadukkaassa ryhmässä. Vesa Linnanmäki on nousemassa 674 äänellä keskustan nokkimisjärjestyksessä ylöspäin. Aleksi Eskelistä voisi povata hallituksen päätoimiseksi puheenjohtajaksi. Kivelällä ja Kataisella luulisi olevan muita työkiireitä.

Kilpi voisi halutessaan napata kokoomukselle tulevan valtuuston puheenjohtajan paikan, mutta kokemattomalle puheenjohtajalle tehtävässä on myös riskejä. Kokoomuksen ykköspaikoista kisaavat Allu Koskinen, Miia Eskelinen-Fingerroos ja Pekka Niiranen. Uusi valtuutettu varatuomari Karoliina Partanen keräsi ensikertalaiseksi huimat 441 ääntä. Partanen on kokoomuksen tulevaisuuden nimi samoin kuin hyvin asioihin perehtyvä ja taitava yhteishengen rakentaja Sakari Pääkkö.

Liike Nyt teki historiaa ja sai yhden valtuutetun, Jani Sinervirran.

Demareiden valtuustoryhmä on yllätyksetön. Uusista valtuutetuista erikoislääkäri, dosentti Hannu Kokki on vahvistus sote-asiantuntijana. Kokki on ensikertalainen valtuustossa mutta demareissa vanha järjestöjyrä ja valmis päättäjä.

Vihreissä sosiaalityöntekijä Kaisa Kantele sai 620 ääntä, millä hän pesee puolueen johtohahmon Harri Auvisen. Onko vihreisiin nousemassa uusi poliittinen johtaja? Paluun valtuustoon teki onnistuneesti vihreiden Anne Paulo-Tuovinen.

Laura Meriluoto sai yli tuhat ääntä ja hävisi äänimäärissä vain kansanedustaja Marko Kilvelle ja Minna Reijoselle. Ismo Vornanen

Perussuomalaiset saivat kaivattua akateemista osaamista eläkkeellä olevasta rehtorista Risto Pirisestä ja lääkäri Pekka Timosesta sekä terveystieteiden maisterista Vuokko Hämäläisestä. Tulevaisuuden kyky puuttuu. Ryhmän nuorin on 47-vuotias lähihoitaja Heli Eskelinen.

Vasemmistossa Laura Meriluoto lunasti paikkansa puolueensa ykkösnimenä. Meriluoto sai 1007 ääntä, mikä on Kuopion kolmanneksi eniten kansanedustajien Kilven ja Minna Reijosen jälkeen. Meriluoto on yksi todennäköisimpiä Kuopion tulevia kansanedustajia.

KD:n valtuustoryhmä supistui yhdellä ja puoluetta edustavat valtuutetut Björn Cederberg ja Rauno Taskinen. Liike Nyt teki historiaa ja sai yhden valtuutetun, Jani Sinervirran. Nyt voi opettaa muille puolueille, miten nettikyselyissä selvitetään kansalaisten ajatuksia ennen päätöksentekoa.

Onko vihreisiin nousemassa uusi poliittinen johtaja?

Kommentoi