Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kantti-kokonaisuus on vihdoin auki yleisölle

Avajaisnäyttelyssä nähdään Leonardo da Vincin töitä ja keksintöjä.

Kuopion museo sekä museon ja kirjaston muodostama kokonaisuus Kantti avattiin yleisölle eilen tiistaina pitkän odotuksen jälkeen. Samalla aukesivat museon uusi vaihtuvien näyttelyiden tila, työpajatilat, kokoustilat, museokauppa ja kahvila. Myöhemmin vuoden vaihteen jälkeen aukeavat luonnontieteellinen ja kulttuurihistoriallinen perusnäyttely sekä lasten leikkitila.

Hankesuunnittelutyö tehtiin vuosina 2014–2016 ja rahoituspäätös saatiin vuonna 2017. Kokonaiskustannus oli lopulta 16,4 miljoonaa euroa. Museo sulki ovensa lähes kolmeksi vuodeksi vuonna 2018. Koronatilanteen vuoksi Kantti-kokonaisuuden avajaiset ovat siirtyneet aikaisemmin kahdesti.

– Muunneltavuus, esteettömyyden kohentaminen, kahvila ja yhteyspääkirjastoon ovat olleet tärkeimmät lähtökohdat kokonaisuuden suunnittelussa. Suuri helpotus, että pääsemme viettämään avajaisia. Kolmas kerta toden sanoo, Kuopion museokeskuksen vt. johtaja Pertti Renvall kommentoi Kantin avajaistapahtumassa.

Uudistettu museo yhdistyy uudisrakennuksella Kuopion pääkirjastoon, luoden näin rakennuksista yhdessä tiedon ja tarinoiden korttelin, joissa kunkin toimijan sisällöt yhdistyvät tapahtumissa ja palveluissa. Kirjastoimenjohtaja Päivi Savinainen kertoo, että pääkirjastolla on myös tehty pieniä muutoksia ennen myöhemmin tulevaa rakennuksen peruskorjausta. Kirjaston kahvion tilalle on tullut Apajassa sijainnut Kohtaamo ja toiseen kerrokseen on auennut kaupunkiverstas.

– Lasten osaston siirrossa alakertaan ajateltiin paitsi esteettömyyttä ja helpompaa liikkumista myös sitä, että perheet pääsisivät helposti museon kahvilaan.

Kantin yhteyteen onkin avautunut 50-paikkainen Kahvila Kantti sijaitsee Museokadun puolella, ja sen edessä on kesäaikaan 40-paikkainen terassi. Kahvilan ravintoloitsijana toimii Ravintolamestarit, ja se tarjoaa kahvilavalikoiman lisäksi arkisin salaattilounaan, johon kuuluu myös keitto. Kahvila on auki Kantin muiden aukioloaikojen mukaan, mutta siellä voidaan järjestää tilaisuuksia myös Kantin aukioloaikojen ulkopuolella. Kahvilan yhteydessä on myös kokouskabinetti, jonka voi vuokrata käyttöön myös erikseen.

 Kolmas kerta toden sanoo.

Vasta avatussa Kantissa nähtävä avajaisnäyttely L3dnardo Da Vinci on kansainvälinen kiertonäyttely, joka nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa. Kuopion museossa perehdytään Leonardo da Vincin elämään, keksintöihin ja koneisiin. Näyttelyn toisessa osassa Kuopion taidemuseolla esitellään Leonardon uraa taiteilijana.

Kuopion museossa näyttely jatkuu 16.1.2022 ja Kuopion taidemuseossa 14.11.2021 saakka.