Koronalla ei ollut suurta vaikutusta kuopiolaisten avioaikeisiin

Kirkkohäiden määrä pysyi ennallaan ja siviilivihkimisten määrä kasvoi hiukan viime vuonna.

Korona ei ole vaikuttanut merkittävästi vihkimisten määrään Kuopiossa. Muutoksen vähäisyys keskivertovuodesta on tavallaan jopa odottamatonta, kertoo tuomiorovasti ja kirkkoherra Ilpo Rannankari Tuomiokirkkoseurakunnasta.

–Meillä tuomiokirkolla peruttiin muutamia vihkimisiä viime kesänä pandemian takia – ne siirrettiin joko syksyyn tai tälle vuodelle. Mutta kaikkiaan muutoksia tehtiin yllättävän vähän.

Tuomiokirkko on Kuopion suosituin vihkikirkko ja valtaosa kirkollisista vihkitoimituksista tapahtuu siellä. Esimerkiksi viime vuonna tuomiokirkossa vihittiin 90 paria, muissa Kuopion kirkoissa puolestaan yhteensä 88. Tänä vuonna luvut ovat 89 ja 79.

Digi- ja väestötietovirastossa eli maistraatissa vihkiytyneiden määrä puolestaan on ollut viime vuonna hieman keskivertovuotta suurempi.

–Vuoteen 2019 verrattuna viime vuonna oli parikymmentä vihkimistä enemmän. Trendi oli koko Suomessa samanlainen. Ajattelimme, että korona vähentäisi vihkimisiä, mutta kävikin päinvastoin, Digi- ja väestötietoviraston notaari- ja oikeudellisten palveluiden johtaja Ari Torkkel kertoo.

Kasvu on kuitenkin ollut kohtalaisen lievää.

Ajattelimme, että korona vähentäisi vihkimisiä, mutta kävikin päinvastoin.

Yksittäistä syytä suosion kasvulle on Torkkelin mukaan vaikea osoittaa.

–Voi olla, että joihinkin pareihin korona on vaikuttanut niin, että on haluttu mennä naimisiin siltä varalta, että jotain tapahtuu. Mutta yleensä varmaan ihan perinteiset syyt ovat olleet lähtökohtana naimisiinmenon harkinnassa tällaisenakin aikana, Torkkel pohtii.

Vihkitoimituksia ovat sanelleet pitkälti koronarajoitukset. Maskipakkoa ei ole ollut, mutta käyttöä on suositeltu. Sekä kirkossa että maistraatissa on vietetty niin maskillisia kuin maskittomiakin häitä.

–Hääparien maskinkäyttö on vaihdellut, jotkut ovat käyttäneet ja jotkut eivät. Turvavälien pitäminen on kuitenkin hääparin osalta sinällään helppoa, kun he ovat siinä edessä, Rannankari kertoo.

Aluehallintovirasto on toistaiseksi ohjeistanut, että joka toinen penkkirivi on jätettävä pois käytöstä ja käytössä olevilla tulee pitää turvavälejä. Suurimmat erot järjestelyissä ovat kuitenkin tapahtuneet osallistujien määrässä.

–Pareille on ollut hankalaa, kun on odotettu, että mitkähän Avin ohjeet mahtavat olla siinä vaiheessa kun omat häät alkavat lähestyä. Ikävimpiä ovat olleet ne tilanteet, kun olemme joutuneet ilmoittamaan, että vieraita saakin olla vain 50 vaikka on suunniteltu, että olisi 150.

Olosuhteet ovat Rannankarin mukaan olleet harmilliset, mutta parit ovat ymmärtäneet ja sopeutuneet tilanteeseen hyvin.

Alkanutta kesää odotetaan toiveikkain mielin. Valtavaa kasvua vihille tulevien määrässä ei näillä näkymin ole tulossa, mutta Torkkel arvioi, että jonkinasteista nousua saattaa tapahtua.

–Aika tasaiselta kesä näyttää Kuopion suunnassa. Mutta ihan viime viikkoina on ollut valtakunnallisesti hiukan merkkejä siitä, että vihkimäärät saattaisivat lisääntyä. Suurta muutosta ei kuitenkaan liene odotettavissa, Torkkel ennustaa.

Rannankari ennakoi jo kohtalaisen normaalia kesää häiden suhteen.

– Siinä positiivista kehitystä on tapahtunut, että kokoontumisrajoituksia on purettu, joten väen määrä voi normalisoitua. Hääpari voi järjestellä häitään siinä mielessä turvallisesti ja vapaasti, että meidän ei kirkon puolesta tarvitse puuttua asiaan ja rajoittaa vieraiden määrää. Siinä mielessä tilanne on tällä hetkellä hyvä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut