Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupat toivovat yhä kasvomaskien käyttöä

Maskisuositusten purkuajankohdasta ei uskalleta vielä spekuloida.

Kuopion alueen koronarajoitteita on hiljakseen kevennetty viime viikkoina. Tällä hetkellä seudulla on voimassa vain THL:n suositus kasvomaskien käytöstä. Päivittäistavarakaupoissa paitsi noudatetaan suosituksia, kuten kasvomaskin käyttöä sisätiloissa, myös ennakoidaan omatoimisesti.

– Tarkastelemme viikoittain, miten tilanne kehittyy ja milloin voimme alkaa mahdollisesti löysäämään hiukan. Seuraamme isompia tapahtumia, kuten koulujen loppuja ja juhannusta. Mieluummin odotetaan ja katsellaan, kertoo PeeÄssän toiminnanjohtaja Jouni Ruotsalainen.

Myös Keskon Itä-Suomen aluejohtaja Jari Kuosmanen on samoilla linjoilla.

– Viime keväästä on opittu, että ei kannata kiirehtiä spekuloimaan sitä, milloin tämä päättyy. Mieluummin pidetään suositukset voimassa vähän pidempään kuin että lähdettäisiin purkamaan niitä liian aikaisin.

Sekä Keskossa että PeeÄssässä suosituksista päätetään johtoportaassa ketjunlaajuisesti.

– Meillä ohjeistetaan alueellisesti sen mukaan, missä pandemian vaiheessa ollaan. Ohjeet lähtevät AVIn rajauksista, mistä me sitten tarkennamme vielä, mitä se kaupassa käytännössä tarkoittaa, Kuosmanen kertoo.

Oli todella harvinaista, että kauppaan tuli ihminen, jolla ei ollut maskia.

Pelkästään kauppakohtaisia suosituksia tai rajauksia ei kummassakaan ketjussa ole.

Sekä Kuosmasen että Ruotsalaisen tuntuma on, että asiakkaat ovat noudattaneet maskisuositusta tunnollisesti. K-Market Kalakukon ja Neulamuikun kauppias Sirpa Karppi on samaa mieltä.

– Tilanne ymmärretään todella hyvin. Siinä vaiheessa, kun tilanne oli vielä enemmän päällä, lähes kaikki käyttivät maskia. Oli todella harvinaista, että kauppaan tuli ihminen, jolla ei sellaista ollut.

Ruotsalaisen mukaan maskeja koskeva asiakaspalaute liittyy pääasiallisesti niihin tilanteisiin, kun henkilökunnan jäsen tai toinen asiakas ei käytä maskia. Maskisuositus koskee myös henkilökuntaa, ja esimerkiksi terveydellisissä syissä, mikäli maskia ei voi pitää, on käytetty visiiriä.

– Jossain vaiheessa tuli sitäkin, että meidän pitäisi puuttua muiden asiakkaiden maskittomuuteen. Emme voi pakottaa ketään käyttämään maskia, eikä missään vaiheessa ole mietitty esimerkiksi sitä, että kieltäisimme maskittomia asiakkaita tulemasta, Ruotsalainen kertoo.

Myös Itä-Suomen AVI:n terveydenhuoltoyksikön päällikkö ja aluehallintoylilääkäri Sami Remeksen tuntuma on, että Pohjois-Savossa maskit ovat olleet ahkeralla käytöllä.

– Kun maskisuositus tuli, ihmiset noudattivat sitä kyllä aika hyvin. Nyt kesän aikana maskien käyttö näyttäisi omien havaintojeni perusteella vähentyneen, mutta suuri osa käyttää edelleen, Remes arvioi.

Siihen, milloin tai millaisissa olosuhteissa maskisuosituksia voisi alkaa purkaa, Remes ei ota kantaa.

– THL ottaa arvioita tehdessään huomioon niin monta tekijää – esimerkiksi sen, mikä on valtakunnallinen tilanne, mikä ympäröivien maiden tilanne, millainen rokotuskattavuus on ja millaisia virusvariantteja on liikenteessä. Se vaatii laajaa arviota, joten en lähde spekuloimaan asialla.