Grilliin voi laittaa myös terveellisiä kesäherkkuja - Nappaa tästä reseptit juhannuksen ruokapöytään

Grillissä valmistuvat näppärästi niin erilaiset kasvisruoat kuin kesän herkullisimmat jälkiruoatkin.

Grillaaminen ja grillattujen ruokien syöminen onkin parhaimmillaan mukavaa yhdessäoloa ulkona perheen ja ystävien kanssa. Tärkeää on myös suunnitella millaisia ruokia haluaa grillata, sillä myös grillatut herkut voivat olla terveellisiä. Usein ensimmäisenä mielikuvana grilliherkuista puhuttaessa mieleen nousevat grillissä tirisevät makkarat ja kenties erilaiset lihat. Grillissä valmistuvat kuitenkin näppärästi myös erilaiset kasvisruoat, sekä myös kesän herkullisimmat jälkiruoat.

Erilaiset öljypohjaiset marinadit toimivat pehmeää, hyvää rasvaa sisältävänä kasviksien, kalan ja lihan maustajana. Öljyyn makua antamaan voi lisätä esimerkiksi hunajaa, valkosipulia, sitrushedelmiä, pippureita, tuoreita yrttejä ja kohtuudella suolaa. Öljynä voi käyttää perinteistä rypsiöljyä, josta hyvä vaihtoehto on kylmäpuristettu luomurypsiöljy. Myös oliiviöljy tai esimerkiksi hyvää paahteista makua antava seesaminsiemenöljy ovat hyviä valintoja. Hunajankin voit valita lähellä tuotettuna, sillä hunajan tuottajia löytyy maakunnastamme useita.

Kesään ja lomaan kuuluu toki myös herkuttelu, mutta pysyäkseseen hyvässä vireessä ja kesän menoissa mukana, kannattaa kesälläkin muistaa säännöllinen ateriarytmi ja kasviksien, marjojen ja hedelmien riittävä saanti, joka on vähintään puoli kiloa päivässä.

Voit koostaa terveellisen aterian lautasmallin mukaisesti, jolloin puolet lautasesta on salaattia ja kypsennettyjä kasviksia ja yksi neljäsosa hiilihydraattipitoista lisäkettä, kuten perunaa tai pastaa. Lopun neljäsosan lautasesta voit täyttää broilerilla, kalalla, lihalla tai kasvisruokailijana kasvisproteiinin lähteellä. Viljatuotteet on hyvä valita täysjyväisinä, runsaskuituisina ja vähän suolaa sisältävinä.

Vesi on kesällä paras janojuoma. Myös erilaisia kivennäisvesiä löytyy kaupoista iso valikoima, joista kannattaa valita sokerittomat vaihtoehdot. Ellet juo maitoa, kannattaa kalsiumin saanti varmistaa syömällä muita maitotuotteita.

Osan ruoista voi myös valmistaa kotikeittiössä valmiiksi ja pakata mukaan otettavaksi esimerkiksi kannelliseen lasipurkkiin. Itse tehdyt herkut ovat usein parasta, mutta joskus voi ottaa vähän rennommin ja helpottaa aterian valmistusta ostamalla valmiita salaattisekoituksia, joita löytyy useita erilaisia vaihtoehtoja. Tällaiset salaatit ovat yleensä käyttövalmiita. Myös erilaiset smoothiet ovat herkullisia ja oikeita vitamiinipommeja ja toimivat niin alkupalana, välipalana kuin jälkiruokanakin.

Kirjoittaja on koulutukseltaan kokki, sekä kotitalous-ja käsityönopettaja.

”Pysyäkseen vireessä ja kesän menoissa mukana, kannattaa kesälläkin muistaa säännöllinen ateriarytmi ja kasviksien, marjojen ja hedelmien saanti, joka on vähintään puoli kiloa päivässä.

Resepti

Suolaisen makeat grillivartaat

600g kanafilettä

1 ananas

1 rasia herkusieniä

1 1/2pkt grillijuustoa

grillitikkuja

marinadi

1/2dl öljyä

1rkl huna

½ appelsiinin mehua

mustapippuri

ripaus suolaa

1. Valmista ensin marinadi sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.

2. Pese ananas. Ota leikkuulauta ja irrota ensin hattu ja kanta. Aseta ananas sen jälkeen leikkuulaudalle pystyyn ja irrota kuoret veitsellä ylhäältä alaspäin. Siirrä kuoret leikkuulaudalta biojätteeseen. Ja irrota veitsellä hedelmä keskiosastaan. Paloittele reiluiksi paloiksi.

3. Huuhtele herkkusienet ja irrota niistä jalat.

4. Paloittele grillijuusto

5. Broilerina voi käyttää valmiita isompia fileepaloja.

6. Voit laittaa broilerit ja sienet jo yön ajaksi jääkaappiin kulhoon marinadiin maustumaan, tai sivellä marinadin pintaan siinä vaiheessa, kun olet asettanut palat tikkuihin. Voit sivellä marinadia myös ananaksiin ja juustoihin. Asettele tikkuihin vuorotellen ananasta, sieniä, juustoa ja broileria.

7. Grillaa tikkuja niin, että broilerit ovat kypsiä ja ananakset ja sienet pehmenneet. Grillijuusto saa kauniin ruskean värin pintaan ja hieman rapean kuoren.

Resepti

Jälkiruokagrillivartaat

500g tuoreita aprikooseja

½ cantaloupe- melonia

500g mansikoita

Voita 50g

2rkl ruokokidesokeria (voit jättää sokerin poiskin)

1. Pese aprikoosit. Halkaise ne ja poista kivi sisältä.

2. Pese meloni ja halkaise se. Poista siemenet sisältä. Laita melonin leikkuupinta leikkuulautaa vasten ja irrota kuoret veitsellä ylhäältä leikkuulautaa kohti. Pilko meloni kuutioiksi.

3. Poista mansikoista kannat ja huuhtele tarvittaessa.

4. Valitse grillin kestävä vuoka, esim. piirakkavuoka. Laita vuoka grilliin ja laita voi vuokaan. Lisää sokeri ja anna sulaa.

5. Lisää vuokaan aprikoosit ja melonit. Kääntele ja pehmennä hedelmäpalat.

6. Kasaa vartaat laittamalla vartaisiin vuorotellen aprikooseja, meloneita ja mansikoita.

Vinkki: halutessasi voit kasata hedelmäpalat myös jälkiruokakulhoihin.

7. Valuta sula suklaa hedelmien päälle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut