Tiesitkö? Koira voi saada lämpöhalvauksen muuallakin kuin kuumassa autossa – katso oireet ja ohjeet ensiapuun

Kun ympäristön lämpötila nousee liian korkeaksi, koira ei pysty enää pitämään ruumiinlämpöään normaalina ja voi saada lämpöhalvauksen.

Koiraa ei saa ikinä jättää yksin pysäköityyn ja sammutettuun autoon lämpimänä päivänä. Ulkolämpötilan ollessa yli 20 astetta, auton sisällä lämpötila voi nousta jopa 85 asteeseen.

Ikkunoiden avaaminenkaan ei auta, muistuttaa eläimiin erikoistunut vakuutusyhtiö Agria Eläinvakuutus. Muutaman sentin verran avoimista ikkunoista ilma ei pääse kiertämään niin paljoa, että lämpötila auton sisällä viilentyisi tarpeeksi.

Liian avonaisesta ikkunasta puolestaan koira voi päästä karkaamaan esimerkiksi kuumuuden takia tai toisen koiran perään.

Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähättäminen, nopeatahtinen hengitys, kuolaaminen, levottomuus ja tärinä.

Koira voi menettää tajuntansa ja mikäli koiran ruumiinlämpöä ei saada pikaisesti laskettua, koira voi menehtyä.

Kuuman auton lisäksi lämpöhalvaus voi iskeä lämpimänä päivänä myös raskaan liikunnan tai muun rasituksen yhteydessä. Agria Eläinvakuutus neuvoo välttämään riehakkaita leikkejä, pitkiä juoksulenkkejä ja muuta raskasta liikuntaa koiran kanssa kuumimpina päivinä.

Lyhytkuonoiset rodut ovat selkeästi herkempiä ympäristön korkeille lämpötiloille.

Koira ei pysty ihmisen tavoin viilentämään itseään hikoilemalla, vaan koiran tärkein viilennyskeino on nenäontelon limakalvo. Koiran hengittäessä tai läähättäessä, nenäontelon kautta kulkevan ilmavirta saa aikaan jäähdytysvaikutuksen limakalvoilla ja viilentää koko koiraa.

Kun ympäristön lämpötila nousee liian korkeaksi, koira ei pysty enää pitämään ruumiinlämpöään normaalina ja voi saada lämpöhalvauksen.

Lyhytkuonoisilla koiraroduilla nenäontelon limakalvon pinta-ala on huomattavasti pienempi kuin pitkäkuonoisilla koirilla. Tämän takia lyhytkuonoiset rodut ovat selkeästi herkempiä ympäristön korkeille lämpötiloille ja ovat alttiimpia lämpöhalvaukselle.

Riskiryhmään kuuluvat myös koiranpennut, vanhat koirat ja koirat, joilla on joku sairaus. Erityisesti sydän- ja hengitystiesairaudet voivat lisätä lämpöhalvauksen riskiä.

Hellepäivänä koiralle tulisi aina olla tarjolla raikasta vettä ja mahdollisuus vetäytyä varjoon.

Koiraa ei pidä jättää yksin autoon tai muuhun lämpimään ja pieneen tilaan lämpimällä säällä, neuvoo Agria Eläinvakuutus.

Lämpöhalvausta ei ehkäistä ennalta myös huolehtimalla, että koira juo tarpeeksi vettä. Niin ikään on varmistettava, että koira pääsee aina ulkona ollessaan halutessaan varjoon tai muuhun viileään paikkaan.

Kuumimpaan aikaan on tehtävä vain lyhyitä lenkkejä ja vältettävä koiran rasitusta.

Lämpöhalvauksen ensiapu

- Siirrä koira johonkin viileään paikkaan.

- Viilennä koiraa viileällä vedellä. Älä käytä jääkylmää vettä. Voit käyttää apuna märkiä pyyhkeitä ja kietoa niitä koiran ympärille.

- Kun koiran ruumiinlämpö on laskenut 39 asteeseen, lopeta viilennys. Koiran ruumiinlämpö mitataan peräsuolesta tavallisella kuumemittarilla.

- Yritä saada koira juomaan vettä.

- Vie koira eläinlääkäriin.

Lähde: Agria Eläinvakuutus

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut