Lukiolaisten ilmaiskuljetukset hölmöläishommaa

Kuopio maksaa maakunnan lukiolaisista 11 % lisälaskua ja lisäksi investointikulut. Kuopiolaispoikia kuskataan syrjäkylien lukioihin.

Kuopio maksaa yksin 23 miljoonan euron Lumitin lukion, jota käyttävät myös maakunnasta tulevat opiskelijat. Ismo Vornanen
Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

Kuopion kantakaupungin lukiot ovat ääriään myöten täynnä. Lukiot täyttyvät, koska niihin hakeutuu opiskelijoita ympäri maakunnan. Ulkokuntalaisten virta tuo kaupungille ylimääräisiä kuluja. Lukiolaisen kustannuksista valtion osuus on 89 % ja 11 % jää kunnan maksettavaksi. Tilastojen mukaan 15 % eli keskimäärin 344 lukiolaista tulee vuosittain Kuopion ulkopuolelta.

Jokaisesta ulkopuolelta tulevasta lukiolaisesta Kuopiolle kertyy noin 2000 euron lisäkulut eli 344 opiskelijasta lisälasku kolmessa vuodessa on 688 000 euroa. Kuluja tulee oppimismateriaaleista, tietotekniikasta ja henkilöstökuluista.

KELA korvaa lisäksi maakunnasta tulevien lukiolaisten matkat. Ilmaiset matkat tyhjentävät tehokkaasti maakunnan lukioita ja esimerkiksi Siilinjärven lukion opiskelijamäärät romahtivat tämän kevään yhteishaussa. Tästä seuraa hullunkurinen tilanne. Kuopiolaisia lukioon haluavia joutuu matkustamaan maakunnan lukioihin, koska heidän paikkansa ottavat maakunnasta tulevat lukiolaiset.

Kuopion lukio-opetuspäällikkö Jukka Sormusen mukaan vuosittain reilu 100 hakijaa jää liian alhaisen keskiarvon vuoksi ilman lukiopaikkaa. Peruskouluvaiheessa on yleistä, että koulumotivaation puutteesta kärsivät kuopiolaispojat joutuvat pyörien päälle ja koulussa erityisesti menestyneet tytöt pääsevät kaupungin lukioihin.

– Opiskelijoita hakeutuu entistä enemmän Kuopioon, mikä nostaa lukioon pääsykriteeriksi noin 8 keskiarvon. Erityisesti kuopiolaispojat joutuvat linja-autokuljetuksiin Siilinjärven, Leppävirran ja Suonenjoen lukioihin.

Sormunen tarkentaa, että ylimääräiseen kuluun eivät kuulu investointikustannukset, joista Kuopio vastaa yksinään. Esimerkiksi kesällä 2022 valmistuva taidelukion Lumitin hinnaksi on arvioitu 23 miljoonaa euroa, jonka tilahallinto siirtää lukion käyttäjän vuokriin. Taloudellisessa mielessä lukioruletin pyörittäminen on Kuopiolle tappiollista toimintaa. Sormusen mielestä on haasteellista, jos opetusta joudutaan sopeuttamaan tilahallinnon vuokrien korotuksien vuoksi.

Mielestäni olisi fiksumpaa tarvittaessa vuokrata tiloja Savilahdesta lukiolle kuin rakentaa lisää.

– Jos tilahallinto maksattaa kouluilla kalliita vuokria tai tekee vuokraan korotuksia, niistä pitäisi tulla käyttötalouteen samansuuruinen hyvitys.

Esimerkiksi Klassikan peruskorjauksen jälkeen neliöhinnat nousivat samalle tasolle kuin keskustan kalliiden kauppaliikkeiden vuokrat. Myöhemmin vuokriin tuli vielä korotuksia, mutta lukion piti repiä rahat säästöinä opetuksesta.

Ensi syksystä alkaen uusi oppivelvollisuuslaki aiheuttaa lisäkustannuksia. Sen mukaan kaikki keväällä 2021 perusopetuksen päättävät oppilaiden on hakeuduttava toisen asteen koulutukseen eli lukioon tai ammatilliseen koulutukseen. Oppivelvollisuus päättyy vasta, kun nuori täyttää 18 vuotta. Lain myötä tarvitaan lisää ilmaisia lukiopaikkoja ja fyysistä tilaa.

Yksi vaihtoehto on rakentaa Kuopioon lisätilaa kaupungin omalla kustannuksella, mutta kaupungin investointitaso ja velkamäärä asukasta kohti on jo muutenkin nousemassa tulevina vuosina.

– Olen katsellut Kuopion väestöennusteita ja mielestäni olisi fiksumpaa tarvittaessa vuokrata tiloja Savilahdesta lukiolle kuin rakentaa lisää. Lisärakentaminen on ongelmallista, koska myöhemmin oppilasmäärät vähenevät.

Lukiot

Lukioiden opiskelijamäärät 20.9.2020:

Juankoski 56

Kallavesi 472

Klassikka 631

Lyseo 511

Lumit 535

Nilsiä 119

Kommentoi