Puijon vuorolla ei suuria käyttömääriä

Puijolle kulkevalla linja 10:llä on pienimuotoinen erityisasema.

Puijolle kulkeva linja 10 on lähtenyt nyt kaksi vuotta torilta. Aikaisempi pysäkki Intersportin edessä oli asiakkaille paikoin vaikea löytää. Ida Suominen

Ida Suominen

Viikkosavo sai yhteydenoton lukijalta, joka oli huolissaan Puijolle kulkevan bussin käyttömääristä. Erityisesti lukijaa mietitytti, mahtaako vasta aloittanut hop-on hop-off -bussi kilpailla paikallisliikenteen vuoron kanssa ja pienentää matkustajamääriä entisestään.

Kaupungin joukkoliikenneinsinööri Tero Myyryläinen kertoo, että Puijon linjan käyttömäärät esimerkiksi tänä kesänä vaihtelevat alle kymmenestä noin kahteenkymmeneen viiteen.

– Eivät nämä mitään kauhean suuria määriä ole, mutta tämä on pikemminkin matkailulinja kuin perinteinen paikallisliikennelinja, Myyryläinen kertoo.

Hieman erityisestä asemastaan huolimatta linja 10 operoi samalta pohjalta kuin muutkin bussit: mikäli käyttöä ei ole, joudutaan harkitsemaan linjan lakkautusta.

– Toistaiseksi sen toiminta on kuitenkin nähty kaupungin kannalta kannattavaksi. Nämä arvioidaan aina tilannekohtaisesti. Toki jos on vain yksittäisiä matkustajia, ei oikein enää ole järkeä jatkaa, Myyryläinen toteaa.

Viime viikolla aloittaneen hop-on hop-off -bussin Myyryläinen näkee korkeintaan pienimuotoisena kilpailuna Puijon linjalle.

Tämä on pikemminkin matkailulinja kuin perinteinen paikallisliikennelinja.

– Kyllähän ne sinne liikennöivät molemmat, mutta se on vähän erilaista palvelua.

Myyryläinen muistuttaa, että hop-on hop-off -bussi kiertää useita eri kohteita ja hinnoittelu on erilainen.

– Kyllähän se saattaa joitakin asiakkaita viedä kymppilinjalta, mutta tilannetta seurataan.

Puijon bussin pysäkki siirtyi toissavuonna Intersportin edestä torille kaupungintalon eteen. Siirron taustalla oli asiakaspalaute – pysäkin löytäminen oli osalle asiakkaista vaikeaa. Myös linja itse aloitettiin joitakin vuosia sitten niin kaupungin halusta kehittää Puijon aluetta ja sen saavutettavuutta, mutta myös asiakkaiden pyynnöstä.

Erityisesti turisteille suunnattua ohjausta pysäkille ei ole. Myyryläinen kuitenkin huomauttaa, että sekä Puijon tornin verkkosivuilla että Vilkku-reittioppaassa ohjataan Puijolle menijöitä linjalle 10.

Kommentoi