Analyysi: Ketkä nousevat kaupungin politiikan johtajiksi?

Kuopion politiikan johtotehtävissä on menossa sukupolvenvaihdos.

Tuleeko Aleksi Eskelisestä kaupunginhallituksen puheenjohtaja? Kuva Urheilugaalasta tältä vuodelta. Paula Pohjamo
Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

Puolueissa on menossa kova vääntö, ketkä saavat kuntapolitiikan unelmapaikat. Teknisen vaaliliiton solmineet Ryhmä 45:een kuuluvat puolueet jakavat tärkeimmät vakanssit 45 valtuustopaikan osuudella. Koalition ulkopuolella 59-jäsenisessä valtuustossa ovat perussuomalaiset ja KD (Ryhmä10) sekä vasemmisto, joka sai 4 valtuutettua.

Ryhmä 45 jätti harkitusti perussuomalaiset vaaliliiton ulkopuolelle minimoidakseen uhkaksi koetun kilpailijan vaikutusvallan. Persut voivat KD:n kanssa sopia kaupunginhallituksen ja 11-jäsenisten lautakuntien 2 paikasta. Vasemmisto joutuu odottamaan muiden puolueiden armopaloja. Puolueen ääniharava Laura Meriluoto pitää vaaliliittoja äänestystuloksen mitätöimisenä.

Entä kenet suurin puolue keskusta valitsee kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi? Kun europarlamentaarikko Elsi Kataisen ja valtionvarainministerin Annika Saarikon erityisavustaja Antti Kivelän nimien päälle vedetään viiva, hallituspaikasta kilpailevat Aleksi Eskelinen, Vesa Linnanmäki, Leila Savolainen ja Hannu Kananen. Jos peli menee riitaiseksi, Kivelä voi uhrautua ja jatkaa puheenjohtajana. Kivelä on joka tapauksessa Kuopion edunvalvonnan tärkein linkki valtakunnan politiikan huipulle.

Linnanmäen toimintakyky on toistaiseksi muille puolueille arvoitus. Savolaista rasittaa 12 vuoden yhtäjaksoinen istuminen hallituksessa. Keskustassa on suositus, jonka mukaan kolmen valtuuskauden jälkeen päättäjän olisi syytä vaihtaa maisemaa. Savolainen on myös kaupungin palkkalistoilla eikä se ole tässä kisassa eduksi.

Sakari Pääkkö on uusi kokoomusvaikuttaja ja valmis isompiin tehtäviin. Pääkön kuva-albui

Useissa lautakunnissa puheenjohtajana toiminut Aleksi Eskelinen olisi sopivin ratkaisu sekä keskustan että kaupungin imagolle, jos hän nousisi puolueensa liitoskuntakorostuksen yläpuolelle. Vaalipäällikkö Eskelisen ansioihin kuuluu keskustalle organisoitu kuntavaalivoitto. Eskelinen on luonteeltaan neuvottelukyinen diplomaatti. Keskustassa kamppaillaan lisäksi kahdesta kaupunginhallituksen jäsenen paikasta. Keskustalle neuvotellulle kasvun ja oppimisen lautakunnan puheenjohtajan paikasta kamppailevat koulumiehet Vesa Linnanmäki tai Kari Loponen.

Linnanmäen toimintakyky on toistaiseksi muille puolueille arvoitus.

Puolueiden välisiä neuvotteluja vetäneen Saara Hanhelan työnäytettä kiittävät muiden ryhmien neuvottelijat. Hanhelan persoona sopisi valtuustoryhmän puheenjohtajaksi ja hän modernisoisi Eskelisen ohella keskustan yleisilmettä. Hanhelalla olisi opiskelijaelämän tuntevana edellytyksiä myös Savonia-ammattikorkeakoulun tai Savon ammatti- ja aikuisopiston hallitukseen.

Kokoomuksella on kaupunginhallituksessa 3 paikkaa samoin kuin keskustalla. Hallituksen 1. varapuheenjohtajaksi voisi povata Allu Koskista ja jäseneksi Miia Eskelinen-Fingerroosia. Kolmas paikka saattaisi olla Pekka Niirasen. Niiranen on kerännyt isoja äänimääriä puolueelle vaalista toiseen.

Kokoomuksen sukupolvenvaihdoksen kärkinimi on Sakari Pääkkö. Entinen joukkoliikennelautakunnan puheenjohtaja voisi kokeilla puheen johtamista isommassa kaupunkirakennelautakunnassa ja hän sopisi vakaana ihmistyyppinä kokoomuksen valtuustoryhmän vetäjäksi. Olli-Pekka Ryynäsen ylivertaisille sote-tiedoille olisi käyttöä perusturvalautakunnan puheenjohtajana. Mihin kokoomus sijoittaa eduskuntavaaleja silmällä pitäen vetovoimaisen tulevaisuuden nimensä, varatuomari Karoliina Partasen?

Voisiko tuore valtuutettu terveydenhuollon osaaja Hannu Kokki venyä kaupunginhallitukseen? Arkistokuva. Akseli Muraja

Äänestäjän kannattaa seurata hallituksen ja 11-jäsenisten lautakuntien vallan tasapainoa. Kokoomuksella ja keskustalla on 3 paikkaa hallituksessa. Esimerkiksi koulukysymyksissä demarit kahdella paikalla ja kokoomus voivat liittoutua kaupunkipuolueina. Kiistanalaisissa kysymyksissä enemmistöön vaaditaan 6. ääni. Kenen joukoissa seisoo vihreät, kun äänestykset voivat päättyä 6–5 suuntaan tai toiseen.

Äänestäjän kannattaa seurata hallituksen ja 11-jäsenisten lautakuntien vallan tasapainoa.

Demarit nostanevat kansanedustaja Tuula Väätäisen valtuuston puheenjohtajaksi. Hallituksen naispaikan ottanee Tiina Kaartinen. Miespaikasta kisaa Jaakko Kosunen ja jos terveydenhuollon osaamista kaivataan dosentti Hannu Kokki. Työpaikkaa vaihtamassa oleva Neeta Röppänen katselee omasta tahdostaan vallan jakoa sivusta. Hyvinvoinnin lautakunnan puheenjohtajaksi nimitettäneen puheenjohtajakonkari Iiris Asikainen.

Perussuomalaisten hallituspaikassa jatkanee Minna Reijonen, vaikka paikka ei sovellu kansanedustajalle. Toinen persujen paikka saattaa livetä jollekin ensikertalaiselle. Antaako persut KD:n järkimiehelle Björn Cederberg hallituspaikan kahdeksi vuodeksi? Olisiko vihreiden aika uudistua ja nostaa puolueen uusi kyky äänikuningatar Kaisa Kantele hallitukseen?

Kommentoi