”Sähköpotkulaudoissa hyöty ja hupi yhdistyy!” - Kysyimme lukijoiden ajatuksia uusista sähköpotkulaudoista

Viikkosavo kysyi lukijoiden mielipidettä kesäkuussa kaupunkiin ilmestyneistä vuokrattavista sähköpotkulaudoista.

Sähköpotkulaudat jakavat mielipiteitä myös Kuopiossa. Kuvituskuva. Risto Aalto
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Kesäkuun puolivälin tienoilla Kuopionkin katukuvaan ilmestyivät monesta muusta suurkaupungista tuttu ilmiö, eli vuokrattavat sähköpotkulaudat. Laudat Kuopioon toi yhdysvaltalainen Bird-yritys ja ne ovat jo herättäneet kovaa keskustelua kaupunkilaisissa. Toisaalta laudat on otettu vastaan riemulla, mutta samalla moni on huolissaan ongelmista, joista on paljon kokemuksia muissa kaupungeissa. Muualla ikävinä lieveilmiönä on ollut muun muassa kevyen liikenteen väylillä miten sattuu ajeleminen ja potkulautojen jättäminen mihin sattuu sekä keskelle tietä.

Viikkosavo kysyi lehden lukijoilta, mitä mieltä he ovat kaupunkiin rantautuneista sähköpotkulaudoista. Nopeaan, parin päivän mittaiseen kyselyyn tuli 257 vastausta. Vastaajista ehdoton enemmistö, 60 prosenttia on sitä mieltä, että sähköpotkulaudoille on tilaa myös Kuopiossa. Vastaajista myös yli 62 prosenttia on jo kokeillut tai aikoo kokeilla vuokrattavia scootteja.

– Tutustuin sähköpotkulautoihin pari viikkoa sitten Tampereella. Huomasin niiden olevan erittäin kätevä tapa liikkua kaupungissa, jopa pidempiä siirtymiä. Hienoa että nyt mahdollisuus myös Kuopiossa käyttää tätä oivaa kesäistä kulkupeliä, sanoo yksi vastaaja.

Sähköpotkulautojen hyviksi puoliksi mainitaan liikkumisen monipuolistuminen Kuopiossa, ympäristöystävällisyys, käytännöllisyys ja helppous.

– Laudat ovat kätevä ja helppo tapa liikkua, lisäksi ovat ympäristöystävällinen vaihtoehto esimerkiksi autolla liikkumiseen.

– Todella hyvä! Omalla kohdallani sähköpotkulaudat helpottavat liikkumista merkittävästi, sillä sellaisen voi spontaanisti napata kadulta ja jättää sitten suoraan päätepisteelle. Paljon vaivattomampia ja hauskempia kaupunkipyöriin verrattuna, näissä hyöty ja hupi yhdistyy!

Potkulautoja on jo nyt löytynyt ympäriinsä täysin sopimattomista paikoista.

– Ekologinen ja kaupunkioloihin loistavasti soveltuva kulkupeli.

– Kasvava ja moderni kaupunki kaipaa samoja ratkaisuja ja palveluita, kun Euroopan ja Suomen muissakin isoissa kaupungeissa. Ekologinen ja moderni kulkupeli.

Kritiikkiäkin löytyy ja vastaajista 40 prosenttia on sitä mieltä, ettei sähköpotkulautoja olisi Kuopioon tarvittu. Perusteluissa esille nousee joidenkin käyttäjien holtiton ajotyyli niin selvin päin kuin humalassakin, lautojen jättäminen minne sattuu ja kova vauhti.

– Aiheuttaneet monia vaaratilanteita, kun ajetaan tietämättä liikennesäännöistä ja päihtyneenä. Pitkin katuja jätetyt potkulaudat aiheuttavat vaaratilanteita esimerkiksi pyöräilijöille. Potkulautoja lojuu joka puolella, pitäisi olla selkeät säännöt lautojen jättöpaikoille kuten Vilkku-fillareissa. Turhaa luonnonvarojen tuhlaamista muutenkin ja vähentää hyötyliikuntaa, kun enää ei kävellä pieniä matkoja, perustelee yksi vastustajista.

– Potkulautoja on jo nyt löytynyt ympäriinsä täysin sopimattomista paikoista. Kaikki eivät todellakaan osaa käyttää niitä, vaikka alkoholia ei edes olisi veressä. Tämä sotku on nähty jo toisissa kaupungeissa.

Sähköpotkulaudat

Tästä on kyse

Yhdysvaltalaisyritys Bird toi vuokrattavat sähköpotkulaudat Kuopioon kesäkuussa.

Sähköpotkulautoja voi käyttää puhelinapilla ja kaupungilla on ohjeistus potkulaudoilla liikkumiselle.

Suomessa sähköpotkulautoihin liittyviä ongelmia on raportoitu erityisesti Helsingistä. Siellä murheeksi on noussut potkulautojen jättäminen keskelle katua, myös humalassa ajaminen, kaatuilu ja kolarointi ja sen myötä sairaanhoidon kuormittuminen.

Lukijoiden ajatuksia vuokrattavista sähköpotkulaudoista

"Potkulaudoilla kulkeminen on helpompaa kuin kaupunkipyörillä, sillä ne voi jättää (oikein pysäköitynä) minne haluaa. Ei siis tarvitse aina poiketa reitiltään etsimään pyörää."

"Nopeuttaa liikkumistani ja vähentää auton käyttöäni. Myös vilkkupyörien laatu ja saatavuus on huonontunut huomattavasti niin on hyvä että on muita vaihtoehtoja."

"Aiheuttavat vaaratilanteita liikenteessä ja vammoja käyttäjille + kävelijöille. Kunto ei kasva, maha kyllä kasvaa, näillä äänettömillä surffaajilla."

"Kyllä ja toisaalta erittäin EI. Tavallaan on erittäin hyvä, että sähköpotkulautoja on käytettävissä. Ei-vastausta perustelen alaikäisten (holtittomalla) potkulautailulla ja sillä, että potkulaudat voi jättää minne tahansa. Potkulaudoille pitää olla järkevät käyttösäännöt ja korvausehdot, eikä potkulautoja saisi jättää minne tahansa lojumaan. myös alaikäisten potkulautailu pitäisi pystyä estämään. Poliisin resurssit ei riitä valvomaan myös potkulautojen käyttöä."

"Helsingin käyttöönotto on näyttänyt sen ikävät ja vakavatkin ongelmat. Toinen ja vähäisempi on se, että potkulaudat ovat jääneet lojumaan pitkin poikin katuja. Tätä näkyy jo Kuopiossa. Vakavampi ongelma on ensiapupäivystyksen täyttyminen suurelta osin päihtyneiden lautakuskien kallo- ja kasvovammojen hoidosta johtuen. Helsingin uutisoinnin mukaan ne ovat monesti vakavia."

"Tukevat kaupungin strategiaa panostaa keskustaliikkumista enemmän kevyeen liikenteeseen."

"Olin skeptinen vuokrascoottien suhteen muiden kaupunkien ongelmat niistä tietäen, mutta kokeiltuani laitetta huviajossa päivän itse, mieli muuttui. Käyttäjien tulisi tuntea vastuunsa, eikä ajaa miten sattuu, saatikka ympäri kännissä. Scootit tulee myös parkkeerata fiksusti käytön jälkeen, eikä sirotella kulkuväylille muiden riesaksi."

"Citypyöriä ei riitä kaikille, käyttöä on enemmän kun kapasiteettia. Ympäristöystävällinen vaihtoehto joukkoliikenteelle, sekä pitkällä aikavälillä tulonlähde kaupungille."

"Nopea, edullinen ja näppärä tapa liikkua kaupungilla lyhyitä matkoja nopeasti."

"Tulevana osa-aika Kuopiolaisena näistä on kokemusta Tampereelta. Ne jätetään keskelle kävelytietä. Kerran oli osittain ulko-oven edessä, onneksi sentään ulos pääsi. Lisäksi vaaratilanteita on paljon kun käyttäjät kulkevat jalankulkioiden väylillä."

"Ne olisi hyviä jos niiden turvallisuus olisi taattu. Niillä pitäisi ajaa ainoastaan ilman alkoholin vaikutusta sekä KAIKILLA käyttäjillä pitäisi olla kypärä."

"Nykyaika on vain tätä, pitää sopeutua. Käyttäjien pitää osata ajatella omilla aivoilla. Vahinkoja sattuu, mutta kunhan ei tehdä ilkivaltaa."

"Helpottaa liikkumista keskustassa myös esim. turistien kohdalla kun ei ole omia kulkuvälineitä mukana, vaan voi helposti vuokrata sähköpotkulaudan."

"Onhan tuo ekologisempaa kuin omalla autolla surffailu keskustassa ja sen liepeillä. Lisäksi kaikilla ei ole autoa. Tyypillistä kuopiolaista vinguntaa tuo joidenkin valitus."

"Ilmaston kannalta hyvä, ja varmasti helppo ottaa potkulauta matkan varrelta jos sattuu tulemaan kiirus. Apeissa tai laudassa olisi hyvä olla muistutukset tärkeimmistä liikennesäännöistä."

Kommentoi