Leikkauspöydältä KuPSin avainpelaajaksi: Santeri Haarala nousi vaikeuksien kautta voittoon

Santeri Haarala oli 10 kuukautta ilman seuraa. Yksi puhelu Pasi Tuutille muutti Haaralan kovan kohtalon.

Jerevanissa Santeri Haarala ja Lucas Rangel valmistautuivat rankkasateessa europeliin. KuPS
Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

KuPSin hyökkääjä Santeri Haarala (21) lupaa, että torstain europelissä FC Noahia vastaan Väre Areenalla nähdään ahneesti hyökkäävä kotijoukkue. Keltamustat yrittävät kuroa Armeniassa kärsityn 1-0 tappion voitoksi ja venyä konferenssiliigan toiselle kierrokselle. Pelaajien lisäksi KuPS toimiston väki himoaa jatkopaikkaa euron kuvat silmissä.

Vuosi sitten Santeri oli juuri leikkauksesta toipunut kakkosdivarin maalipyssy. Jo vuonna 2019 hän oli hivuttautumassa Ilveksen liigaryhmään, kunnes hänen unelmansa murskaantui. Nivustaive repesi harjoituspelissä. Sinnikäs sissi haki puolikuntoisena uutta vauhtia RoPSista. Kuopiolaislähtöinen Ilveksen junioreita ja myöhemmin RoPSia valmentanut Pasi Tuutti järjesteli Santerille paikan napapiirille.

Käsikirjoitukseen tuli ikävä sivujuoni. Tamperelaisen nivustyrä repesi lisää ja kipu säteili viiltävästi alavatsaan. Rovaniemen reissu tyssäsi heti alkuunsa. Santeri passitettiin kirurgin pöydälle. Toipuminen kesti tuskallisesti lähes vuoden, mikä on jalkapalloilijan elämässä ikuisuus.

Toipilas ei kelvannut enää Veikkausliigan seuroille. Santeri itse uskoi kykyihinsä ja hautoi mielessään come backia. Paremman seuran puutteessa hän paukutteli Ilveksen reserveissä kakkosdivarissa 8 osumaa muutamissa peleissä. Kun maalintekijän vaistot olivat tallessa, Santeri lähetti oma-aloitteisesti sähköpostia Turkuun ja pyysi päästä näytille.

– Otin yhteyttä putoamiskamppailussa olevaan TPS:aan. Pääsin testijaksolle ja sain loppukaudeksi sopimuksen. Tein Turussa jopa hattutempun. TPS putosi divariin ja putosin taas tyhjän päälle.

Pasi Tuutti on tukenut Santeri Haaralan uraa jo kolmessa eri seurassa. Paula Pohjamo

Tein Turussa jopa hattutempun.

Surkuttelun sijaan hän soitti viime syksynä jälleen Tuutille, josta oli tullut KuPSin apuvalmentaja. Tuutti lupasi, että Santeri voisi osallistua KuPSissa joulukuun testijaksolle. Päävalmentaja Simo Valakari ja Tuutti kelpuuttivat Ilveksen kasvatin KuPSin sopimuspelaajaksi.

Moni seuran sisäpiireissäkin piti Santeria aluksi vaihto- tai rotaatiopelaajana. Seura haki kiivaasti keväällä ykköshyökkääjää. Santeri itse ei häkeltynyt, että peliajasta oli luvassa ankaraa kilpailua. Hän käytti tilaisuuden hyväkseen, iski maaleja ja paiski töitä kentällä kuin hevonen.

Lievän sokeuden vallitessa KuPS rekrytoi hyökkääjäksi Philip Hellquistin. Pian selvisi, että ruotsalaisen parasta ennen päiväys oli ohi. Santeri säilytti paikkansa pelaavassa kokoonpanossa ja ruotsalaisen sopimus purettiin.

Santerin tuhkimotarina on esimerkki, miten vastoinkäymiset ovat vain hidasteita, jos uskoo itseensä ja näkee vaikeuksien olevan opetuksia matkalla kohti unelmia. Tällä hetkellä Santerin haastajia hyökkäyksessä ovat Lucas Rangel ja Aniekpeno Udoh. Santeri voi pudota myös 10-paikalle, kuten kävi Armeniassa. KuPS tarvitsee kovia kokeneen miehen palveluksia, vaikka ylimmällä oksalla istuisi Rangel tai Udoh. Monitoimikone on nähty jopa wing backin roolissa.

Koettelemuksiensa ansiosta Santeri on tutustunut uusiin asioihin: Sisäisellä maailmalla on suuri merkitys, mitä tapahtuu urheilijan ja ihmisen ulkoisissa olosuhteissa. Hän käyttää meditaation tekniikoita ladatessaan akkujaan.

– Mielen hallinnan ja läsnäolon menetelmillä on suuri merkitys palautumisessa, kentällä onnistumisissa ja miten urheilija pääsee flow-tilaan sekä muokkaa tulevaisuuttaan.

Sinkkumies viihtyy reissussa

KuPS palasi perjantaina Armeniasta Suomeen. Joukkue toipui matkan rasituksista Vantaan Flamingon kylpylähotelissa. Lauantaina koronakuplaan suljettu joukkue sai jo vapaammin hengittää, kun pelaajat kuittasivat negatiiviset covid-tulokset. Olisi tarvittu myös ripulikuplaa. Useiden pelaajien vatsat olivat kuralla. Santeri Haaralakin juoksi sunnuntain voitokkaassa Haka-pelissä puoliajalla vessaan ja vaihtoon.

Santerin iskukykyä ei muuten pitkä pelireissu häirinnyt. Ilmastoiduissa hotellihuoneissa unet olivat maukkaampia kuin hikisessä kotikämpässä.

– Sinkkumiehenä on ihan sama hengailla pelikavereiden kanssa reissussa kuin olla yksin kotona. Ilmastoiduissa hotellihuoneissa olemme nukkuneet kämppikseni Tommi Jyryn kanssa tavallista sikeämmin.

FC Noah eroaa Veikkausliigan joukkueista. Vastustajassa on Haaralan mielestä runsaasti yksilötaitoa, mutta joukkueena KuPS toimii paremmin.

– Meillä oli jo Jerevanissa paremmat maalipaikat kuin Noahilla. Yksi epäonninen oma maali ratkaisi pelin. Torstaina on ihan eri ottelu, kun pääsemme pyörittämään kuvioitamme tekonurmella.

Torstaina Väre Areenalla KuPS kohtaa toistamiseen FC Noahin panoksena konferenssiliigan toinen kierros. Peli alkaa kello 19.

Kommentoi