Emir Dzafce kävi Xhoshkun Kodran luona leikkauttamassa hiuksensa veitsellä. Ida Suominen

Xhoshkun Kodra aloitti parturialalla jo lapsena: "Mentorini opetti minua antamalla täyteen puhalletun ilmapallon, johon oli sivelty parranajovaahtoa. Se piti pystyä puhdistamaan veitsellä puhkaisematta palloa"

Xhoshkun Kodra näkee uratarinansa nousevina portaina. Viimeisimmän askeleen hän otti heinäkuun alussa.

Ida Suominen

X hoshkun ”Xhoshki” Kodra aloitti parturin työt 20 vuotta sitten kotimaassaan Kosovossa. Hän oli 13-vuotias. Maassa ei ole erillistä parturi-kampaajakoulutusta, vaan ammattiin opitaan oppipoikamenetelmällä.

– Monta vuotta vaan katsoin, kun ammattilaiset tekevät työtä. Sitten kun minusta tuntui, että olin nähnyt riittävästi ja osaan, niin lähdin itse töihin, Xhoshki kertoo.

Opittuaan ammattiin, Xhoshki siirtyi töihin keskustassa toimivaan liikkeeseen.

– Siellä jonkin aikaa työskenneltyäni siirryin armeijan parturiksi YK:n tukikohtaan. Tein sitä viimeiset neljä vuotta ennen muuttoani Suomeen.

Xhoshki muutti Suomeen vuonna 2010. Hän halusi jatkaa parturina, mutta se ei ollut mahdollista ilman asiaankuuluvaa tutkintoa – pelkkä työkokemus ei riittänyt. Tutkintoa varten täytyi ensin opiskella suomea. Xhoshki kävi kielikurssin ja opittuaan kielelle pohjat, hän lähti parturikampaajakouluun.

– Samalla kun opiskelin ammattiin, olin ikään kuin apuopettajana. Neuvoin kanssaopiskelijoille esimerkiksi parranajoa ja hiustenleikkuuta, Xhoshki muistelee.

Monta vuotta vaan katsoin, kun ammattilaiset tekevät työtä.

Ennen käyttöä parturinveitsi puhdistetaan desinfiointiaineella ja pienellä liekillä. Ida Suominen

Xhoshki kokee, että ammatillisesti hänen elämänsä on ollut tasaista nousua.

– Kun katselee omaa työelämän tarinaansa, se on mennyt aika askel askeleelta. Hankin ammatin, etenin uralla, menin armeijaan, tulin Suomeen, kävin koulua, sain vakitöitä. Ja nyt alkoi tuntua, että on aika perustaa oma liike. Tästä syntyi Old School Barber Xhoshki.

Xhoshkin parturiliike avasi ovensa Kuopion keskustaan heinäkuun alussa. Liike on tiettävästi Kuopion ainoa, jossa käytetään tyypillisempien työkalujen lisäksi myös perinteistä parturinveistä.

Veitsellä Xhoshki oppi ajamaan Kosovossa.

Ikinä ei ole valmis – aina pitää seurata alaa ja kouluttautua lisää.

– Lapsena kun aloitin alalla, mentorini opetti minua antamalla täyteen puhalletun ilmapallon, johon oli sivelty parranajovaahtoa. Se piti pystyä puhdistamaan veitsellä puhkaisematta palloa, Xhoshki kertoo.

Vapaa-ajallaan Xhoshki on urheilumiehiä. Hän on pelannut pitkään jalkapalloa, mutta opiskelu ja työnteko veivät niin paljon aikaa, että palloilu jäi tauolle. Muutama vuosi sitten hän aloitti tenniksen, minkä lisäksi käy salilla ja juoksee. Lisäksi laskettelu ja luistelu vetoavat häneen – luistelun hän aloitti viime vuonna.

– Ja uinti. Kotikaupungissani Kosovossa oli joki, joten se ikään kuin kuului asiaan, että uidaan.

Sekä Kuopiosta että Suomesta ylipäätään Xhoshki kehuu löytyvän aina tekemistä urheilijalle.

– Aiemmin asuin Saaristokaupungissa, ja Lippumäki oli siinä ihan vieressä. Siellä oli vaikka mitä. Nyt asun satamassa, missä käyn juoksemassa rannalla.

Urheilu on koko perheen harrastus: Xhoshkilla on myös Kosovosta kotoisin oleva vaimo ja heillä 7-vuotias poika. Kaikki urheilevat, sekä yhdessä että erikseen.

Ollessaan töissä kuopiolaisessa parturi-kampaamossa, Xhoshki oppi, kuinka suomalaisia asiakkaita palvellaan. Kyse ei ole pelkästä kielitaidosta, vaan myös kulttuurista.

– Ei riitä, että osaa leikata ja värjätä, vaan täytyy hallita kokonaisuus. Täytyy tuntea paikallista kulttuuria.

Oman haasteensa luo kieli. Xhoshki puhuu suomea, mutta kokee sen vielä hankalaksi.

– Joka päivä opin kuitenkin vähän lisää.

Myös ammatti pitää omalla tavallaan varpaillaan. Hiusmuoti elää koko ajan.

– Ikinä ei ole valmis – aina pitää seurata alaa ja kouluttautua lisää.

Xhoshkun Kodra

Parasta on...

Suosikkimusiikkigenreni on blues.

Elokuvia en oikeastaan juuri katso, mutta Kummisetä on ehkä suosikkini.

Seuraan paljon jalkapalloa. Nyt on superhyvä aika olla fani, kun EM-kisat ovat käynnissä.

Etusivulla nyt