Mökkikauppa käynyt vilkkaasti Päivärannassa - Siirtolapuutarhayhdistyksen sihteeri: "Nyt kauppoja ovat tehneet erityisesti 50–60-vuotiaat naiset, mutta myös nuorempaa polvea on ilmestynyt naapuriin"

Siirtolapuutarhaelämä on alkanut kiinnostaa myös nuorempia. Päivärannassa vietetään avoimien ovien päivää sunnuntaina.

Haastatteluhetkellä hieman yli viikko sitten tuli kuluneeksi kaksi vuotta, kun Pirjo Keinänen kirjoitti kauppakirjat ”Leikkimökistään” eli siirtolapuutarhamökistä Kuopion Päivärannassa. ”Leikkimökistä” Keinänen löysi avioeron jälkeen paikan, joka on täysin hänen ja häneltä se näyttääkin, kun katsoo pihaa, joka on täynnä erilaisia upeita luovia sommitelmia.

– Tyttärelläni oli pienenä leikkimökki, jota tietenkin äiti sisusti kovasti. Nyt tämän nähdessään hän sanoi, että ”tämä on nyt sitten äitin leikkimökki” ja siitä tuo nimi. Tämä on minun oma lepo- ja turvapaikkani, jossa saan olla minä ja elää sekä olla juuri niin kuin itse haluan.

Mökin Keinänen löysi tori.fi -ilmoituksen kautta ja hän kävi katsomassa sitä pari päivää ennen kaupantekoa avoimien ovien päivänä.

– Tein tarjouksen sunnuntaina näytön jälkeen ja kaupat tehtiin muistaakseni keskiviikkona. Olen aikaisemmin omistanut kesämökin Nilsiässä, mutta se annettiin lapsille.

Kesällä olen täällä oikeastaan koko ajan.

Keinänen ei ole ainut, joka on innostunut siirtolapuutarhoista viimeisen parin vuoden sisällä. Hän on nykyään myös Päivärannan siirtolapuutarhayhdistyksen sihteeri ja kertoo, että viime vuonna Päivärannassa tehtiin yhteensä 11 mökkikauppaa. Tänä vuonna kauppoja on tehty jo 8 ja ainakin kahdet ovat vielä tulossa. Alueella on yhteensä 130 palstaa (129 mökkiä), joista parisenkymmentä on vaihtanut omistajaa nyt kahden vuoden sisällä. Se on lyhyelle aikavälille paljon ja ostajissa näkyy nuoria aikuisia.

– Siirtolapuutarhojen ikärakenne ainakin meillä on yhä pitkälti +60 vuotta. Nyt kauppoja ovat tehneet erityisesti 50–60-vuotiaat naiset, mutta myös nuorempaa polvea on ilmestynyt naapuriin. Uskon, että siirtolapuutarhojen väki nuorentuu pikkuhiljaa. Kaupoista osa onkin tehty niin sanotusti entisen omistajan luonnollisen poistumisen myötä.

Siirtolapuutarhat on aikoinaan rakennettu erityisesti pienituloisia ajatellen, jotta hekin voisivat viljellä maata ja monella onkin ollut mökin yhteydessä hyötypuutarha. Palstan ja mökin omistaakseen täytyy olla kuopiolainen tai siilinjärveläinen. Keinänen sanoo, että enää läheskään kaikki mökinostajat eivät käytä palstaa viljelymaana. Siirtolapuutarhasta haetaan yhä useammin lepoa, nautintoa ja pysähdystä arjen keskelle.

– Meidän kohdalla voi ehkä jo sanoa, että pienempi osa palstoista on hyötypuutarhakäytössä. Itsellänikin tämä on enemmän paikka, johon voi tulla rentoutumaan ja lataamaan akkuja, vaikka joitakin hyötykasveja kasvatankin.

Nyt kauppoja ovat tehneet erityisesti 50–60-vuotiaat naiset.

Keinänen uskoo, että siirtolapuutarhassa viihtyviä viehättävät paitsi oma mökki, meille kerrostaloasujille mahdollisuus työntää sormet maahan, puutarhojen läheisyys kotia ajatellen sekä yhteisöllisyys.

– Täällä on eräs pariskunta, joka asuu rivitalossa, mutta siitä huolimatta kaipasi lisää omaa pikkutilaa, jossa voi työntää sormet multaan sekä toteuttaa erilaisia puutarhaunelmia.

Päivärannassa yhteisiä alueita hoidetaan talkoilla ja kaikkiin mökkeihin ei tule sähköjä, eikä juoksevaa puhdasta vettä, jolloin pesulla on käytävä yhteisissä tiloissa. Naapureita siis näkee väkisin ja se on kestettävä. Yhdistys myös järjestää paljon yhteistä tekemistä ja ohjelmaa, kuten juhannusjuhlat ja elojuhlat.

 – Ei tämä sovi sellaiselle henkilölle, joka haluaa täyttä yksityisyyttä ja rauhaa, vaikka tietenkin täällä saa olla myös omassa rauhassa. Tämän tyyppinen mökkeily vaatii tietynlaisen luonteen.

Alueella vuodesta 2007 lähtien asunut Esko Koponen on myös huomannut, että siirtolapuutarhaelämä on alkanut kiinnostaa myös nuorempia.

– Kyllä profiili on pikkuhiljaa alkanut muuttua. Enää kaikki mökit eivät mene kasikymppiseltä toiselle kasikymppiselle. Minä luulen, että nuoretkin hakevat täältä sitä rauhaa ja lepoa. Tänne kun tulee, niin unohtuu arjen murheet.

Esko itse hankki mökin aikoinaan vaimonsa kanssa, koska he kaipasivat omaa pihaa. Nyt jo edesmennyt puoliso halusi erityisesti laittaa kukkia, joita Esko hoitaa edelleenkin kauniissa puutarhassa.

– Kesällä olen täällä oikeastaan koko ajan. Eipähän tarvitse yksin kerrostalossa olla. Täällä kyllä saa juttuseuraa.

Päivärannan siirtolapuutarha

Avoimien ovien päivä sunnuntaina

Päivärannan siirtolapuutarhassa vietetään perinteistä avoimien ovien päivää tulevana sunnuntaina eli 25.7. kello 12–16.

Tuolloin kaikki halukkaat voivat käydä tutustumassa päivään osallistuviin puutarhoihin ja mökkeihin.

Paikalla on myös oppaita, jotka kertovat alueen historiasta sekä kahviotarjoiluja.

Puutarha sijaitsee Päivärannan K-Citymarketin vierellä. Osoite kerhomajalle ja saunalle: Veteraanitie 6.

Nuorempien omistajien rakennusintoa toppuuteltava

Pirjo Keinänen sanoo, että yhdistyksen hallituksen näkökulmasta ihmisten nykyinen rakennusinto on paikoin haaste siirtolapuutarhoissa. Siirtolapuutarhat ovat kulttuurihistoriallisesti säädeltyjä alueita, ja siksi palstoille ei saa tuosta vaan pykätä mitä vaan.

– Nykyisin ihmisillä, varsinkin nuoremmilla on intoa rakentaa vaikka minkälaista terassia, varastoa ja katosta, missä ei sinänsä ole mitään pahaa. Kaikki niistä eivät kuitenkaan noudata alueen arkkitehtuurista linjaa, ja siksi niitä ei saa tehdä ilman hallituksen lupaa. Jos kyseessä on rakennuslupaa vaativa työ, hakee luvan yhdistys, ei siis mökin omistaja.

Keinänen kertoo, että nykyaikaisemmille rakennuksille ja niiden lisäosien rakentamiselle pitäisi palkata arkkitehti, joka piirtäisi uudempia, mutta myös vanhaan sopivia vaihtoehtoja alueelle. Päivärannan ensimmäiset mökit ovat peräisin 40-luvulta, ja uudemmat laajennusosan mökit 70-luvulta.

– Siksi emme ole voineet antaa lupia rakentaa, mitä tahansa. Mutta esimerkiksi kasvihuoneen rakentaminen on sallittua ja sähköt moni on mökilleen hankkinut.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut