Aleksi Eskelisen poikamainen hymy hämää. Tuleva kaupunginhallituksen puheenjohtaja on kokenut poliitikko. Ismo Vornanen

Aleksi Eskelinen, kanatilan kasvatti - Selvitimme, millainen on kaupunginhallituksen ensimmäinen päätoiminen puheenjohtaja

Kaupunginhallituksen tuleva puheenjohtaja Aleksi Eskelinen (34) tuntee politiikan raadollisuuden ja elämän arvaamattomuuden.

Ismo Vornanen

Ismo Vornanen

A leksi Eskelisestä on tulossa historiallisesti Kuopion kaupunginhallituksen ensimmäinen päätoiminen puheenjohtaja. Tehtävää hän hoitaa 5000 euron kuukausipalkalla. Eskelisen herkästi pilkahtava poikamainen hymy antaa hänestä hämäävän ensivaikutelman. Kyseessä on jo rutinoitunut poliitikko, joka on ennättänyt kokea myös elämässään raskaita menetyksiä. Entisen kansanedustaja Markku Rossin pitkäaikaisena avustajana hänellä on myös realistinen kuva parlamentaarikkojen työn puuduttavasta arjesta.

– Olen saanut seurata läheltä Arkadianmäen teatteria. Kansanedustajan arkityöstä glooria on kaukana toisin kuin sinne pyrkivät usein kuvittelevat. Avustajana tulin välillä hyvin kyyniseksi valtakunnan politiikkaa kohtaan, toteaa Eskelinen.

Päätoimiseen puheenjohtajan vakanssiin hän aikoo sitoutua täysillä neljäksi vuodeksi. Eskelistä voisi pitää poliittisena broilerina, kun hän lähti kuntavaaleihin jo 18-vuotiaana. Hän on kuitenkin tietoisesti varonut kuplautumasta politiikkaan. Maatilan poikana hän on paiskinut lapsuudesta asti töitä Hirvilahden kanatilalla.

Etäisyyttä politiikkaan on tullut myös pesäpalloseura Puijon Pesiksen puheenjohtajana. Taloustieteitä opiskelevaa miestä kiinnostaa finanssimaailma, jos oikeanlainen työ sattuu joskus kohdalle. Kuopion ykköspoliitikkoa voisi tässä jutussakin hyvällä syyllä puhutella etunimellä, koska se kuvaa parhaiten hänen konstailematonta suhdettaan toisiin ihmisiin.

– Toimin politiikassa rakkaudesta lajiin, intohimoisesti mutta pilke silmäkulmassa. Politiikka ja maanläheisyys periytyvät suvussamme. Olen perinyt elämäniloni ja energiani erityisesti syksyllä 99-vuotta täyttävältä karjalaistaustaiselta Lyyli-mummoltani.

Kuopion maalaiskunnan valtuutetut, Aleksin ukki ja isoukki viitoittivat politiikan polkua suvun nuoremmille miehille. Vanhemmat kuopiolaiset muistavat Aleksin edesmenneen isän, pidetyn kaupunginvaltuutetun Arto Eskelisen. Arto ei turhia tärkeillyt kuten ei poikansa Aleksikaan. Isä ja poika ennättivät olla yhtä aikaa Kuopion kaupunginvaltuustossa. Aleksi osaa sanoa asiansa selvästi ja tarvittaessa jämäkästi, vaikka hänen tyylissään ei ole häiritsevää itsekorostusta kuten vanhanaikaisilla poliittisilla hahmoilla.

Haluan tehdä työtä sen eteen, että kotiseutuni elinympäristö kehittyy.

Edesmennyt Aleksi Eskelisen isä, kanatilan pitäjä Arto Eskelinen ennätti olla yhtä aikaa poikansa kanssa Kuopion kaupunginvaltuustossa. Johanna Taskinen

Arto-isän traaginen poislähtö osoitti karulla tavalla, miten arvaamattomia ovat elämän kovimmat hetket. Aleksi oli opiskelemassa Helsingissä, kun hän sai täytenä yllätyksenä kuulla isänsä äkillisestä kuolemasta.

– Se oli elämäni pisin junamatka Kuopioon. Minun oli kaksoisveljeni Samulin kanssa pakko ottaa kanatila haltuun. Opinnot oli tuolloin keskeytettävä. Äitini energia meni pitkäaikaissairaan isoveljeni omaishoitoon. Viime viikolla kävin katsomassa itseni ikäistä kaveriani saattohoidossa. Elämän arvaamattomuus pitää ihmisen nöyränä.

Kanatilan kasvatti on toiminut kasvun ja oppimisen sekä kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtajana. Tulevassa tehtävässä riskinä ovat ympäripyöreät päivät, kun virkamiespalaverit ovat päivällä ja poliittiset kokoukset ilta-aikaan.

– Haluan tehdä työtä sen eteen, että kotiseutuni elinympäristö kehittyy. Hallituksen puheenjohtajana on nähtävä kaupungin tarpeet laajemmin kuin lautakunnissa. Olen valmistautunut tehtävään muun muassa kyselemällä tehtävästä Liisa Ansalta, joka on toiminut Rovaniemellä päätoimisena puheenjohtajana. Toivoisin, että saisin kaupungilta oman työtilan, jossa voisin tavata ihmisiä ja käydä neuvotteluja.

Elämän arvaamattomuus pitää ihmisen nöyränä.

Etusivulla nyt