Muistatko sinä mainari Timantti-Villen? - Kanadassa kulta- ja timanttikaivoksilla työskennellyt mies uskoi vakaasti, että myös Kuopiosta voisi löytyä timantteja

Kuopiolaiset tietokirjailijat etsivät tietoa mainari Paavo Mikkosesta sekä muista savolaisista siirtolaisista.

Heikki Kokko on kiinnostunut myös muiden savolaisten siirtolaisten tarinoista. Kokon kuva-arkisto
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Vuoden 1910 syksyllä mainari Paavo Mikkonen matkasi Tuusniemeltä Hankoon. Hangosta hän jatkoi matkaa Englannin kautta Kanadan Port Arthuriin eli nykyiseen Thunder Bayhyn. Mikkonen oli Kanadassa kullan- ja timanttien kaivajana kymmenen vuotta, jonka jälkeen hän palasi takaisin Tuusniemelle vuonna 1921. Suomessa Mikkonen viihtyi vain pari vuotta, kunnes hän lähti Atlantin taakse uudestaan vuonna 1923. Kyseinen reissu kestikin sitten vuoteen 1935 saakka, jonka jälkeen mies palasi Kuopion Männistöön ja sai kaupunkilaisten keskuudessa lempinimen Timantti-Ville hämmästyttäessään kaupunkilaisia hurjilla timanttitarinoillaan.

– Mikkosta pidettiin Suomeen ja Kuopioon Port Arthurista palattuaan varsin outona kulkijana; tarinansa kulta- ja timanttilöydöksistä, kuten myös vuoristorosvoista olivat kaupunkilaisille mieluisia ja joku niihin saattoi uskoakin. Hän oli varma, että timantteja löytyy myös Kuopiosta ja muualtakin Itä-Suomesta, kertoo tietokirjailija ja toimittaja Heikki Kokko.

Kokko työstää yhdessä tietokirjailijakollega Jukka Kytöjoen kanssa tietokirjaa Timantti-Villestä ja Yhdysvaltoihin sekä Kanadaan aikoinaan muuttaneista savolaisista siirtolaisista. Kokko kertoo, että tutkimus sai innoituksen hänen vuonna 2004 edesmenneestä isästään.

– Isäni tutki Timantti-Villen seikkailuja. Hän oli joskus tavannut Villen ja siitä oli jäänyt mielenkiinto. Kun äitini myös menehtyi viime helmikuussa, löytyi hänen jäämistöstään isän papereita, mitä hän oli saanut Villestä haalittua. Niitä tutkiessani aloin miettiä, olisiko tässä aihetta laajempaankin tutkimukseen.

Timantti-Ville on Kokon ja Kytöjoen tulevan tietokirjan kantava voima, mutta kirja keskittyy muihinkin Pohjois-Savosta ja Itä-Suomesta jenkkeihin ja Kanadaan lähteneisiin siirtolaisiin. Siksi he etsivätkin mahdollisimman paljon tietoa, tarinoita ja muistoja sekä Timantti-Villestä, että muista aikansa siirtolaisista. Kokko kertoo, että Villestä on perustietoa olemassa jo melko kattavasti.

– Ville asui Kuopiossa Männistössä ja viimeiset vuotensa Harjulan vanhainkodissa. Mies oli aikansa persoona, joka kuuleman mukaan kulki pää kumarassa jatkuvasti kiviä etsien ja kertoi tarinoita Kanadan kaivoksilta. Aikalaiset muistavat hänellä olleen myös oma piha ja kotikin täynnä kiviä. Ville ei tästä syystä ollut kovinkaan suosittu naapuri, joten hän joutui varsin usein muuttamaan. Ville uskoi vakaasti, että myös Kuopiosta löytyisi timantteja, johtuen ehkä siitä, että Kanadassa maasto ja ilmasto on monella tapaa samanlaista kuin Suomessa. Toistaiseksi timantteja ei tiedettävästi ole Kuopiosta löytynyt.

Ville uskoi vakaasti, että myös Kuopiosta löytyisi timantteja.

Tietokirjailijoilla on yhteyksiä myös Kanadan päähän. Suomen siirtolaisuusinstituutti on tärkeä tietolähde, kuten myös Thunder Bay Finnish Canadian Historical Society sekä mantereella asuvat ihmiset, joilla on suomalaiset sukujuuret. Kokko kertoo, että samoihin aikoihin Timantti-Villen kanssa alueelta lähti tuhansia suomalaisia maailmalle. Se on ollut iso suoritus sen aikaisissa oloissa.

– Näiden ihmisten tarinat kiinnostavat meitä. Meillä on tiedossa muun muassa, että Titanicissakin oli puolenkymmentä hukkunutta matkustajaa, jotka olivat Kuopiosta ja Savosta lähteneitä siirtolaisia.

Timantti-Ville

Paavo Mikkonen 1887-1959

Syntyi Tuusniemen Ohtaanniemellä suurperheen yhdeksäntenä lapsena.

Ensimmäinen matka 1910 s/s Polariksella Hangosta Englantiin, josta matka jatkui Kanadaan s/s Victorialla. Paluu Tuusniemelle 1921.

Toinen matka Kanadaan 1923, ensin Turusta s/s Balticilla Liverpooliin ja sieltä edelleen Cunard Linen s/s Ausonialla Kanadan Halifaxiin.

Paluu Kuopion Männistöön 1935. Viimeiset vuotensa hän vietti Harjulan vanhainkodissa kuolemaansa 1959 saakka.

1860-luvun jälkeen Suomesta on muuttanut Amerikkaan n. 300 000 siirtolaista.

Lähde: Heikki Kokko ja Jukka Kytöjoki, vinkit Villestä tai muista siirtolaisista: ville.timantti@luukku.com

Kommentoi