Maailmankansalaisesta sairaanhoitopiirin johtaja - Lue, millainen on sairaanhoitopiirin uusi johtaja Jan Tollet

Jo työnsä aloittanut Jan Tollet aikoo tehdä sairaanhoitopiirissä 100 päivän suunnitelman.

J an Tollet aloitti Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajan tehtävässä etuajassa 1.8. Työn aloitusta nopeutettiin, jotta hän ehtisi selvitellä eläkkeelle lähtevän johtaja Risto Miettusen kanssa, millaisia uudistustarpeita on sairaanhoitopiirissä ja tulevassa sotessa. Kohteliaan ja nöyrän oloinen Tollet astelee haastatteluun Helsingin Munkkiniemessä. Hänestä välittyy mielikuva kuuntelevasta ja tiimityöhön sopivasta ihmisten johtajasta. Tollet (55) näyttää uinnin harrastajana fyysisesti hyväkuntoiselta ja sisäiseltä olemukseltaan hän vaikuttaa ihmisläheiseltä johtajapersoonalta.

Mies on tehnyt kovia liiketaloudellisia tuloksia yritysmaailmassa muun muassa Unkarissa, Kiinassa, Singaporessa, Malesiassa ja Yhdysvalloissa. Tollet on organisoinut johtajana kännykkäkauppaa ja palvellut energia-alan yhdysvaltalaisia pääomasijoittajia, joiden toiveiden mukaan firmat on muokattu tulos- ja myyntikuntoon. Tollet on nähnyt, miten yrityksien tuotanto voi kasvaa nopeasti, mutta kun suhdanteet notkahtavat, hän on joutunut myös sopeuttamaan toimintoja.

– Unkarissa värväsimme satoja työntekijöitä ja kiersimme linja-autolla rekrytointireissuilla. Kun suhdanteet muuttuivat, yksi Unkarin asiakasliiketoiminnoista täytyi ajaa alas ja työt jatkuivat Kiinassa, jossa puhelimia valmistettiin tuolloin vielä pienelle toimijalle Huaweille.

Tollet on diplomi-insinööri, mutta ei pidä itseään minään ”mutteri-insinöörinä”. Hän on opiskellut teollisuustalouden lainalaisuuksia Otaniemessä ja saanut jo opiskeluajoilta työkalupakin yrityksien tuotantotalouden kehitystehtäviin.

– Olen teollisuuden sekatyömies, ja tottunut vastaamaan myös myynnistä ja asiakkuuksista. Olen vetänyt nuorena miehenä pesulaa, jonka 75 työntekijässä oli ulkomaalaisia ja Suomestakin monitaustaisia työntekijöitä. Silloin tulivat tutuksi henkilöstöhaasteet ja pääluottamusmiehen toiminta.

Nykyisin Tollet asuu Espoonlahdessa ja viettää arjet Kuopion Puijonlaaksossa. Vaimo pyörittää yrittäjänä ratsastuskoulua pääkaupunkiseudulla. Tollet on paitsi maailmankansalainen, myös juuriltaan savolainen. Tolletit ovat vaikuttaneet jo 1700-luvulla Juankoskella ja 100 vuotta myöhemmin Kuopiossa. Nuorena Jan-poika on ollut kesäisin Mikkelissä ja käynyt siellä rippikoulun. Hänen tekniikantohtori-isänsä syntyi Varkaudessa.

Unkarissa värväsimme satoja työntekijöitä ja kiersimme linja-autolla rekrytointireissuilla.

Tollet puhuu ”100 päivän planista” uudessa tehtävässään. Sadassa päivässä pitäisi selvittää sairaanhoitopiirin toimintakenttä sidosryhmineen ja uudistamisen tarpeet. Toimintafilosofia muistuttaa entisen pääministerin, diplomi-insinööri Juha Sipilän insinöörilogiikkaa. Tolletin mukaan johtaja tietää vain 6 prosenttia, mitä organisaatiossa tapahtuu. Kuuntelemalla terveydenhuollon avainhenkilöitä hän haluaa nostaa tietämystään tuosta tutkitusta keskiarvoprosentista.

– Kehittämistöissä pitää ymmärtää kokonaisuudet ja laadittu strategia pitää toiminnallistaa käytännöiksi. Johtajan pitää olla innostaja ja hänellä on oltava halu kuunnella asiantuntijoita. Edellisessä tehtävässäni Islabin laboratorion toimitusjohtajana kehittäminen kiteytyi digitalisaatioon ja automatisaatioon.

Diplomi-insinööri johtajana ei ole kovin yleinen näky lääkärien ja hoitajien hierarkisessa maailmassa. Tähän asti Tollet on uudistanut laboratoriotoimintaa, kännykkäbisnestä ja toimialoja hitsauslaitteista laivojen ja metrojen korkeapainehydrauliikkaan. Aika näyttää, miten insinööri organisoi terveydenhuollon palvelutuotannon. Tollet kertoo, että hän ei itse ollut hakemassa sairaanhoitopiirin johtajaksi. Tehtävästä hän kiinnostui vasta, kun headhunter-yritys antoi hänelle vinkin.

Johtajan pitää olla innostaja ja hänellä on oltava halu kuunnella asiantuntijoita.

Tollet kasvoi kansainvälisyyteen - Vietti lapsuuden Yhdysvalloissa

Jan Tolletin poikkeuksellisen kansainvälinen työura ei ole sattumaa. Hänen isänsä sai 5 vuoden opiskelijastipendin Yhdysvaltain Seattleen, kun Jan-poika oli 5-vuotias. Kansainvälisessä koulussa hän tottui jo lapsena monikulturiisin ystäviin. Teiniajat hän varttui Suomessa pääkaupunkiseudulla.

– Kävin Tapiolan lukion Espoossa. Lukiota sanottiin Otaniemen Teknisen korkeakoulun ala-asteeksi, koska moni siirtyi lukiosta diplomi-insinööriopintoihin parin kilometrin päähän Otaniemeen kuten minä. Lukiossamme oli monta tulevaa johtajaa ja vaikuttajaa kuten kaikkien suomalaisten tuntema liikemies ja mediapersoona Jari Sarasvuo.

Tolletin perheeseen kuuluu vaimo ja neljä poikaa. Perhe on kulkenut kansainvälisillä työkeikoilla mukana. Kielitaitoinen perhe voi tarvittaessa rupatella keskenään esimerkiksi kiinan kielellä.

– Yksi pojistamme on Made in China. Muut pojat kävimme synnyttämässä pikaisesti Suomessa. Vaimoni on opiskellut kiinaa ja nuorimmat pojat olivat yhdessä vaiheessa Helsingissä kiinankielisessä koulussa. Minun kiinan taitoni on perheessä heikoimmalla tasolla, mutta kyllä minäkin pärjään kiinaksi ruokakaupassa.

Etusivulla nyt