Korona hillinnyt taloyhtiömurtoja - Rosvoille kelpaavat erityisesti työkalut, urheiluvälineet ja arvokas pientavara, mikä on helppo myydä nopeasti

Kuopiossa tapahtuu noin 300 taloyhtiövarkautta vuosittain.Tänä vuonna luku näyttää jäävän pienemmäksi.

Pieni munalukko harvoin estää rosvoa murtautumasta häkkivarastoon. Anton Soinne
Inka Matilainen

Inka Matilainen

Viimeisen parin vuoden aikana Kuopion kaupunkialueella on tapahtunut vuosittain noin 300 taloyhtiöiden varastoihin tai pyörävarastoihin kohdistunutta omaisuusrikosta. Tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä tapauksia on reilut sata. Rikoskomisario Arto Elomaa Itä-Suomen poliisista arvioi, että tänä vuonna tapausten määrä näyttäisi jäävän pienemmäksi, mutta luonnollisesti muutoksia voi tapahtua. Hän uskoo koronan osittain vaikuttavan asiaan.

– Syytä on hankala sanoa, mutta sillä voi olla vaikutusta, että ihmiset ovat olleet paljon enemmän kotona ja näin ollen vahtivat myös omaisuuttaan paremmin.

Hänen mukaansa mikään Kuopion alue ei nouse tapauksissa erityisesti esiin vaan omaisuusrikoksia tehtaillaan ympäri kaupunkia.

– Yleensäkin kaikki keskustaajama-alueet ovat sellaisia ja alueet, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Mitään tiettyä aluetta ei voi erikseen esille vaan näitä tapahtuu joka paikassa. Jos on mahdollista, että varastoon pääsee helposti sisälle tai pyörä on helposti napattavissa matkaan, niin tilaisuus tekee monesti varkaan. Se ei katso paikkaa.

Haluttua tavaraa ovat erityisesti työkalut, polkupyörät ja urheiluvälineet - kaikki mikä on helppo myydä mahdollisimman nopeasti eteenpäin esimerkiksi Tori.fi:ssä.

– Työkaluja on helppo myydä ja niitä ihmiset myös ostavat. Erilaiset sähköiset härpäkkeet lähtevät myös herkästi. Yleensäkin taloyhtiöiden varastoista viedään paljon pientä ja arvokasta. Vaatteet harvemmin kiinnostavat näitä varkaita.

Tärkein on, että jos näkee epämääräistä puuhaa niin ilmoittaisi siitä viranomaisille.

Elomaan mukaan näiden omaisuusrikosten selviämisprosentti pyörii vähän alle 50:ssä. Osa selviää poliisin tutkimuksissa, osa toisen tutkinnan yhteydessä, mutta paljon jää myös selvittämättä. Elomaa peräänkuuluttaakin tervettä naapurituntemusta, jotta tunnistettaisiin ovatko talossa liikkuvat henkilöt asukkaita vai ulkopuolisia.

– Tärkein on, että jos näkee epämääräistä puuhaa niin ilmoittaisi siitä viranomaisille. Suojaustoimissa kannattaa myös miettiä, miten arvokasta tavaraa yleiseen varastoon vie ja lukituksen olisi hyvä olla järeä. Arvokkaampi omaisuus on myös hyvä kuvata tai merkitä ylös tunnistetietoja, niin se voidaan löydettäessä palauttaa omistajalleen. Jos jotain taas on ostamassa käytettynä niin kannattaa muistaa, että jos on tekemässä äärettömän hyvän kaupan eli saa todella halvalla jotain kallista, niin se aika todennäköisesti on varastettua. Tai sitä kannattaa ainakin epäillä.

Kuopiolainen Pelastusalan liitossa turvallisuuskouluttajana toimiva Osmo ”Oskari” Turunen on harmissaan taloyhtiöihin yhä useammin kohdistuvista varkauksista ja erityisesti siitä, että rikollisia on vaikea saada kiinni ja siten vastuuseen.

Turunen itse kouluttaa muun muassa taloyhtiöiden väkeä yleiseen asumisturvallisuuteen liittyen, joissa yhtenä osa-alueena on myös omaisuuden suojaaminen.

– Minulla on myös ihan omakohtaista kokemusta, kun taloyhtiöömme on murtauduttu pariinkin otteeseen ja jopa valvontakameran asentamisen jälkeen. Ensin rosvot kävivät merkkaamassa tavaran ja myöhemmin rälläköimässä lukot auki. Ja valvontakameramateriaalista huolimatta näitä rikollisia on todella vaikea saada kiinni.

Suojautumisvinkeissä Turunen on heittää samoja vinkkejä kuin rikoskomisario, mutta sanoo suoraan, että lukot harvoin enää pitelevät rosvoja. Hän toivoo, että ihmiset heräisivät siihen, että vastaava voi käydä myös omassa talossa ja olisivat valppaita.

– Taloyhtiöiden turvallisuuskoulutuksissa käydään läpi koko asumisturvallisuuden kirjo ja yksi osa siinä on, että tuntee naapurit. Eli jos näkee vaikka parkkihallissa uusia kasvoja niin kysyy rohkeasti, ovatko he talon asukkaita. Jos vastaus on epämääräinen ja hermostunut, on hyvä soittaa poliisille. Valppaus ja tietoisuus on tällä hetkellä paras keino ehkäistä näitä tapauksia.

Kommentoi